En Hipp hipp kalender

Varje år är det dags igen. Det ger mig nästan lika mycket ångest som att gå och klippa mig. Man vet aldrig hur det kommer att sluta. Att köpa en ny kalender.

Jag hade rent av förträngt detta ångestmoment. Att hitta den perfekta kalendern är så jobbigt att jag knappt står ut. Det slutar nästan alltid med att jag hittar en på Åhlle. Det är lite praktiskt. Men i år blev det tyvärr inte så bra.

Den var roligt för att jag kunde göra en egen framsida på den - vilket jag förstås genast gjorde. Nu sitter Morgan Pålsson - allas vår Hipp hippaste SVT-reporter - på min kalender. Jag påminns dagligen om hans existensberättigande. Älska Hipp Hipp.

Men dagarna i kalendern är i spalter och med klockslag. Helt överskattat med klockslag. Raderna är ändå alldeles för små för att man ska kunna skriva något på dem. Och hur ofta är man inbokad på något varje timme. Det är helt enkelt lättare att själv skriva dit ett klockslag som passar en. Men som det är nu är raderna dessutom alldeles för korta. Jag kan knappt skriva ett ord per rad. Jag vet, jag skriver extremt stort, men det är liksom en av de saker som definierar mig. Jag skriver både stort och ganska oläsligt (enligt otaliga vittnen).

Nå, jag ska ju bara ha den ett år! Det är snart nog dags att göra nästa ångestinköp.

Ett löfte är ett löfte

Jag måste hitta ett bra nyårslöfte att förvalta under 2007. Under 2006 skulle jag bestämma mig och försöka få bättre hy. Det sista har jag försökt arbeta med i alla fall. Men bestämt mig, nja, det vet jag inte. Mitt liv regeras fortfarande av mina icke-beslut. Något jag är expert på. Jag tror rent av att ett par kommer att få hänga med över årsskiftet. Så det sket sig. Det är lättare att inte bestämma och se vad som händer. Men ibland undrar jag vem det är som kör egentligen. Är det jag som kör i mitt liv?

Är det karma?

Vissa dagar krävs det så lite. Bara att få gå bredvid någon gör att jag kan stänga ute både kyla och massorna runt omkring mig. Inte ens mellandagsrean kan störa min inre frid. Är man så dum att man ger sig ut på stan i dessa tider får man väl skylla sig själv. Men idag störde det inte. Jag stod till och med i en kassakö i en löjligt varm butik utan att mitt leende förtogs. (Det var föstås inte jag som handlade, skulle aldrig falla mig in. Jag är antikonsument just nu och trivs bra i det.) 

Imorgon är det nyårsafton. Då blir det nyårsfest. Har en flaska god champagne att dela med några sköna vänner. Jag nöjer mig rätt så lätt nu för tiden.

Jag måste ha bra karma just nu. Mina dagar flyter väldigt lätt. Något rätt har jag väl gjort då, när året får sluta så här bra.

Alltid redo

Det är lördag. Jag är ledig. Förutom att pluggpressen nu börjar pocka på igen. Jag hade nästan glömt hur det känns. Att inte ha tider att passa men ändå en massa att göra. Hur ska jag hinna, hur ska jag hinna? Jag tror att jag faktiskt känner mig färdig för att skaffa mig ett jobb. Jag har älskat studielivet fullt ut, men jag är redo att gå vidare.

Ta mig med, jag är redo!

Små små stunder av lycka

Småsaker som gjort mig lycklig idag:

* ett glas whiskey
* en arbetskamrat som skytmade förbi i bild i fel kanal
* ett annalkande telefonsamtal
* tanken på ledighet
* tanken på att året snart är slut och att det faktiskt har varit ett ganska bra
* tanken på att jag är en bra tjej (hihi)
* anledningen till att jag tycker det
* glädjen i att få synas en stund
* ett glas whiskey
* att få repetera sig i oändlighet
* att ha makten över en liten liten plats på den stora stora webben
* att ha makten över zappen
* att zappa i oändlighet
* små små glaskulor att rulla fram på, men som lätt krossas
* glädjen i att ha haft en grym dag, det händer väl ändå inte så ofta
* att få fortsätta dricka mitt glas whiskey

Puss och kram - igen!

Så harmonisk

Jag hade en toppen dag idag, min sista dag på praktiken. Jag fick en massa saker gjorda på förmiddagen innan min handledare kom till jobbet. Vi åt lunch ute, världens äckligaste sushi, men vi hade det väldigt trevligt.

Under eftermiddagen hade vi sammanfattningsmöten och jag satt och gjorde klart det sista. Skrev även en arbetsansökan som han läste igenom flera gånger med synpunkter. Det kändes jättebra att ha hans stöd i det. Han har så stort förtroende i min värld. Men så är han ju bra på att skriva också.

Jag skrev ett sentimentalt e-brev till alla på redaktionen där jag tackade för de här åtta veckorna och sa att de är underbara.  

Ja, så jag känner mig glad och harmonisk. Till råga på allt ser jag att min blogg blivit bloggdroppad i en annan blogg. Tack Karin, du är underbar! Då kan dagen knappast bli bättre.

Jag ska kosta på mig en stor puss och kram till alla som läser min blogg idag!

Puss och kram

Inte är jag sjuk

Man ska aldrig tänka tanken att man är sjuk, för det kan bli profetia. Känner mig redan lite tung i huvet och aningen för varm. Vill inte missa min sista dag på praktiken. Nog för att redaktionen är helt, men jag känner ändå att jag har lite att slutföra. Lämna in allt jag åstadkommit framför allt.

Nej, sjukdom hinns inte med.

Mitt okända bloggande liv

Råkade berätta för någon om min blogg idag. Det är inget jag någonsin pratar om - att jag har en blogg. Men personen undrade vad jag gör som får min tid att gå så fort på kvällarna och jag sa undvikande att jag måste besöka personer på nätet - och på den vägen kom det så småning om fram.

Det som förvånade mig var att bara för att min blogg var ett faktum var det nästan en rättighet att få läsa den. Och hur konstigt det var att jag inte för mitt liv vill ha någon jag känner här. Ok, hittar folk hit så gör de, men jag vill inte bjuda in någon. Det känns som att bjuda in någon i mitt inre och jag är osäker på hur många som faktiskt vill få tillträde dit.

Det lyckades bli en ganska stor grej av det här i alla fall. Och jag började fundera över vad det egentligen står här som är så hemligt. Därför har jag ägnat några timmar åt att läsa igenom de senaste månaderna av bloggen. Personen i fråga vet mer om mig än de flesta andra och jag tror att vad som än kan vaskas fram bland textraderna är hanterbart. Men det som är lite obehagligt är att jag inte vet vad någon läser, när och när folk ger upp om bloggen. Dessutom vet jag inte om någon plötsligt skulle komma på tanken att hålla något emot mig.

Nu vet jag inte hur mycket jag kommer att höra av den här personen i framtiden ändå, vi kanske redan har brutit. Men det gav mig i alla fall något att tänka på. Och en timmes ganska trevlig läsning :-)

Skärgårdmingel

Jag skolkar idag. Från jobbet. Det känns oerhört busigt, och inte alls som sånt jag gör. Än vet jag inte om jag kommer att hinna göra allt jag ska denna skolkdag, men det återstår att se.

Det jag insåg nu är dock hur skönt det är att vakna tidigt och plötsligt ha tid till godo på morgonen. Tänk om jag skulle orka mig upp vid 8 nästa vecka när jag ska sitta hemma och skriva. Troligt!?

Kom på en annan sak också. Tänk om jag skulle få sitta på min praktikplats och skriva istället. Jag skulle nog inte få något gjort då, tyvärr. Men det skulle vara en skön känsla att de inte blir av med mig. De kanske vänjer sig vid att ha mig där såpass att de inte vill att jag någonsin ska gå *önsketänkande*.

Jag ska i alla fall bege mig ut i skärgården om ett tag. Först hinner jag läsa lite ur min bok Den hemliga historien av Donna Tartt.

Oväntat

Man kan faktiskt springa på folk även i storstaden. Det upptäckte jag idag när jag nästan sprang ner en liten bekant. Kände igen örhängena och munnen - och det var verkligen han. Mitt i folkvimlet vid T-centralen. Där jag aldrig är efter jobbet i mellandagsrean. Där var han. Där var jag. Lite Sliding doors över det...

Arbetskraft - någon?

Nu är det skarpt läge. Jag slutar på min praktik om två dagar och ska då skriva om den. Men sen då? Jo, jag ska väl försöka göra någon typ utav jobb. Jag har äntligen fått ändan ur och börjat kolla lite ordentligt. Men det finns inget som känns riktigt motiverande att söka.

Så berättade min handledare idag att han sökt en massa oannonserade jobb för några år sen och fått svar om att hans CV var en "riktig smällkaramell som man inte ser så ofta". Då fick jag prestationsångest - igen. Jag borde vara bra på detta. Jag borde kunna mottagaranpassa ett litet ynkligt CV om det ämne jag behärskar bäst - mig själv. Hur svårt kan det vara?

Så stora skrivkrampen har satt in. Det är på riktigt nu. Jag har en utbildning och en stor vilja - men jag är paralyserad i hela kroppen. Samtidigt har jag ingen ångest över att jag inte har någon inkomst eller så. Inte alls. Det är ju skönt. Tills räkningarna dyker in i alla fall.

Hur ska jag klara av att rycka upp mig?

Sängkvalster

Det bästa med julledigt är att man inte behöver göra någonting. Man kan verkligen bädda ner sig en hel dag och bara låta den gå. Det finns mycket på tv som hjälper till att få dagen att gå. Idag har jag sett Göta kanal och Top gun - två kvalitetsfilmer från det glada 80-talet. Kan det bli mycket bättre?

Grejen är att dagar som dessa har jag ingen som helst ångest för att jag inte gör något. Vad finns att göra? Nå, jag skulle för all del kunna läsa lite i min bok - det har jag inte gjort på några dagar. Men den finns ju kvar.

Ska avsluta dagen med Sagan om ringen marathon - på 4:an kan de hålla på hur länge som helst genom att göra avbrott för Nyheter, reklam och annat. Fanny och Alexander däremot var fem timmar kvalitetstid framför Bergman. Orkade inte i år heller... Men någon gång så.

Vuxnat på mig?

Är det så här det är att vara vuxen? Jag känner mig vuxen helt plötsligt. Inte hela tiden, men fläckvis. Oftare än vanligt om jag säger så. Det tar sig olika uttryck. Men igår insåg jag att min äldsta brorsa känns väldig ung. För att jag känner mig så gammal.


Plötsligt kan jag prata om en massa jobbiga saker och jag kan utömma en massa känslor. Vill inte gå så långt att säga att jag kan uttyda mina egna känslor och prata om dem, för det vore lite väl mycket. Men jag pratar i alla fall om känslor. Och jag tål att höra jobbiga saker, jag hanterar det.


Antingen har jag stängt av helt och klarar det av den anledningen. Eller också känner jag en trygghet i mig själv som gör att jag kan hantera jobbiga saker. Jag vet att jag har mig själv vad som än händer. Och jag är bra på att vara själv och jag är bra på att vara jag. Därför kan jag hantera att hänga långt utanför fönstret utan skyddsnät. Jag kanske börjar bli lite lite vuxen ändå. Eller är det mest dumdristigt att hänga utanför fönstret utan skyddsnät?


Mycket kärlek

Min familj tycker att jag blivit nörd på min praktikplats. Jag pratar inte om annat. Nä, men ge mig ett jobb då!

Jag behöver det stället och jag tycker att de behöver mig. Ingen är större ambassadör för dem än jag. Eller en vandrande reklampelare för den delen.

Ge mig ett jobb då! Hur svårt ska det vara?

Ge mig ett jobb! Det är ju där jag vill vara. Bara där. Inget annat betyder något.

Kom igen nu, ge mig ett jobb!

Ingen Norén i år

En fröjdefull jul blev det faktiskt. För att snabbt ta mig tillbaka till vardagen har jag köpt lite Exotic snacks som jag sitter och snarrar på. Jag är helt torsk på detta fantastiska påfund. Kan man äta det varje dag eller? "Nyttigare än godis" - vet inte om det säger så mycket. Men gott är det i alla fall.

Brorsan och svägerskan tyckte jag skulle hänga med dem hem efter att vi åkt från mamma. Jag kände verkligen inte alls för det och sa det helt rakt, som jag brukar. Jag hoppas de inte tog illa upp, men jag kände bara för att slacka runt hemma, krypa ner i sängen och bara vara för mig själv. Jag behöver det. Jag blir trött av att umgås 24/7. Visst är det trevligt också, men jag behöver lite egen tid efteråt.

Skruttisen var så söt och ropade desperat "Hannaaaaa" så fort jag lämnade henne igår. Vi lekte gunghästen och jag var tvungen att gå ifrån två sekunder, men det gillades inte. Däremot imorse när hon tassade runt i köket och jag ropade på henne (från min madrass under matbordet) blev hon rädd och kröp upp i pappas famn. Det var lite väl läskigt när jag agerade spökröst.

Ja, men en superskön jul, med Fia med knuff och utan Norén. Vad mer kan man begära av sin familj?

Nu börjar helgen

Jag har lärt mig något i alla fall. Ett lugn har lagt sig över mina bjudningar och det inte så lite. Jag var en avslappnad och ätande värdinna till julfrukosten i morse (har en tendens att mest springa runt och värdinna vilket gör att jag har svårt att äta). Hade inte preppat så mycket utan kastade bara ut grejerna ur kylen och satte på kaffe och värmde gröt. Sen avvaktade jag att de kom helt enkelt. Det var väldigt mysigt: skinkmacka, familj och en röd traktor. Kan det bli mycket juligare?

Har varit ute och köpt lite presentband. Min julklapp är lite alternativ och kommer att slås in i tidningspapper med rosa satinband runt. Brorsan kan komma att bli lite besviken på sin enda julklapp. Själv är jag nöjd med mitt miljö- och återvinningstänkt.

Hörde igår att julförsäljningen i år uppgått till 52 miljarder kronor. Det är lika mycket som Ghanas bruttonationalprodukt. Nyhetsuppläsaren log lite sött efter inslaget. Själv blev jag illamående. Jag är i alla fall glad att jag inte bidragit till hysterin. Någon måste ju sätta trender för icke-konsumtion också.

Nu blir det jul hemma hos mamma i min hemstad. Utan julstress.

Att griljera en skinka

Då har jag för första gången gjort min egen senap. Den blev riktigt god - förstås. Det var hur enkelt som helst. I kylen ligger en rejäl skinka och väntar på att bil griljerad. Det blir första gången för det också. Jag känner en viss oro över det. Imorgon kommer syskonskaran hit på julfrukost och det kan komma att bli rätt så upprorisk stämning här om de inte får någon julskinka till frukost. Så det är bara att hålla tummarna och hoppas på det bästa. Men hur svårt kan det vara.

Jullov

 Det var lite småjobbigt att säga hejdå till folk på jobbet igår som inte jobbar i mellandagarna. Men jag smög därifrån så gott jag kunde. Tycker avsked är superjobbigt.

Idag måste jag utföra de sista julritualerna, eller de första för den delen. Jag måste bege mig ut i folkhavet och slita åt mig en julskinka. Vi får väl se hur det går.

Tid - gå

Det är dött på jobbet idag. Inte många här. Själv släntrade jag in lite för sent. Ingen sa något, men det känns inte helt bra. Jag gillar inte att bli slackig. Men just nu känns det ändå som att jag gör så lite som möjligt. Jag har ju tre dagar på mig nästa vecka också innan det är slut. Jag vill nog mest att dagen ska ta slut så att jag får dricka vin och återse mina vita mysbyxor. Som igår. Det var mycket underhållande att se byxorna igår. Jag skrattade så jag grät.

Men nu måste jag göra något så att tiden går lite fortare.

Jag gillar

att veta att middagen är på väg hem när jag sitter och bloggar. Det känns skönt. Och lite varmt i magen.

Konflikt - mitt andranamn

Det verkar som att jag har startat upp en liten konfikt så här innan jul. Syskonskaran har alltid julfrukost på julaftons morgon och i år ska den vara hos mig, på andra sidan stan. Jag bjöd, i ett positivt a-brev, in mina syskon med respektivar att infinna sig med stor julglädje hos mig vid 9. Efter en vecka kom familjebrorsan och opponerade sig mot tiden. Alla andra hade accepterat och tyckte att det skulle bli trevligt. Han skrev inget om det utan bara att de ville ha den "typ senast 8". Argumentet var förstås att deras barn inte kan senare. Ungefär som att hon, knappt två år, skulle opponera sig. Men han har ju en poäng, barn trumfar både sten, sax och påse.

Dessutom har han ett ganska dåligt kapital att ta av. Hade det varit andra brorsan så vet jag att om jag ger får jag alltid tillbaka det någon gång. Men i det här fallet är det inte så. Hans kapital ligger på minus, helt förbrukat. Ja, och han verkar medveten om det. Därför använder han alltid sitt barn som argument. Det är det enda han har att komma med.

Det kommer i slutändan att bli läggmatch för oss andra. Men det är ok. Det är bara lite principen. Varför känns det som att en person kan styra en hel familj? Och det helt utan argument. Han är omöjlig att diskutera med för han pratar inte. Det är svårt att argumentera mot sånt.

Nu har jag e-postat om en kompromiss vid 8.30. Ett till positivt e-brev. Normalt sätt är tystnad medgivande. Men med tanke på att det tog en vecka förra gången vet jag inte om jag kan hålla på den principen riktigt.

Vem sa att det ska vara enkelt?

Jag vill att det ska vara skört, oskyldigt och onåbart hela tiden. Varför måste det alltid bli komplicerat och blekt efter ett tag. Jag vet inte om jag vill det. Eller är det jag som bleknar. Veknar kanske. Det är som att spänningen släpper när saker ger med sig. Då slutar jag tänka och fundera. Men är det inte det man vill ha? Tydligen inte jag.

Varför är jag så komplicerad hela tiden? Varför vill jag alltid ha konflikt? Jag mår egentligen inte bättre av det. Ändå är det som att det är det jag söker.

Tack då

Jag blev avtackad idag. Det kändes konstigt. Dels för att jag varit där så kort tid, dels för att jag har en vecka kvar. Men de flesta är förstås lediga nästa vecka och slutet på denna så det var väl läge.

Jag tycker i alla fall att det är besvärande att få presenter. Mest för att jag måste verka uppskattande. Jag uppskattade det verkligen, men jag tycker att det är svårt att visa det. Det känns alltid lite krystat. Konstigt. Dessutom satt min handledare fast i bilkö någonstans och därför hade jag ingen avtackare. M fick vara stand-in för honom. Lite roligt. Hon ursäktade sig för att hon var en så dålig handledare, för att han skulle ha gjort det. Det är verkligen något han brukar poängtera lite titt som tätt. Hur som helst tyckte han själv att det sammanfattade min tid där ganska bra - jag blir avtackad när min handledare är frånvarande. De andra tyckte nog också det.

Han tyckte att det hade varit roligt att få tacka av mig lite professionellt inför alla, medan han sa interna grejer som bara vi skulle ha fattat. Jo, det hade det. Men han var som sagt inte där. Jag kanske hade blivit sentimental om han sagt något. Så jag tyckte nog att det mest var skönt.

Ner från himlen

Julkänslan kom ner från himlen och la sig i mitt hår, på min väska, över mitt sinne ikväll. När jag steg utanför jobbet var den bara där. Fyllde luften med sitt vita fluff. Det var helt fantastiskt. Och oväntat.

Nu ligger den där ute och blir till sörja. Men det var det väl ändå värt. Julkänslan.

Nytt, vackert mörker och desperation

Mörker, verkar vara temat i bandet just nu. Vi arbetar om våra låtar lite och min favorit har kommit att bli riktigt tung och mörk. Som jag gillar det. Mitt ursprung tycks också vilja få komma fram. Det låter mycket finsk, sentimental, tango om den. Och jag älskar det. Fullkomligen älskar det. Hur ska man kunna sjunga om lycka undrar jag. Jag inspireras så mycket mer av det sentimentala, dekadenta och dystra än av det allt igenom braiga. Jag tycker att det nattsvarta är vackert. Jag är inte särskilt mörk i sinnet som person. Men sånt tilltalar mig av någon anledning.

Avslutningen på nya låten är desperata skrik. Sången är egentligen väldigt lik hur den var innan. Men det byggs upp mycket mer nu vilket gör att den känns väldigt desperat på slutet. Vackert! Det här måste vi spela in. Finsk tango. Men ändå inte. Takten är lik sista, dolda låten på Kents B-sidor, andra skivan. Den är finsk på riktigt. Jag funderar på att låta översätta hela vår låt till finska. Eller en vers i alla fall. För att sluta cirkeln.

Runt i cirklar

Nu snurrar dagarna på fort så fort. Det är bara den här och näst veckan kvar på det bästa företaget jag någonsin varit på. Någonsin. Det blir säkert hejdå den här veckan eftersom de flesta ska vara lediga sen. Men jag har i alla fall sett till att jag har en vän kvar nästa vecka. Annars skulle jag nog mest känna mig lite ledsen. Men jag ska vara glad.

Det är många promenader just nu på jobbet. Inte så mycket för att få skolka, utan för att umgås. Få stå vid vattnet och göra imma på glasögonen. Hålla andan och lyssna på ändernas skratt. Bara komma ifrån och vara lite busiga.

Det är många sms också. Till och med på arbetstid. Vet inte om det är en avledningsmanöver eller vad. Många sms.

Mycket hämta kaffe. Stjäla en senkund i köket. Bara för att få ses. Bara en liten stund. Innan vi ska vara seriösa och - ja, seriösa.

Men inte så länge till. Inte så länge till nu.

Äntligen!

Lite kyla äntligen. Jag blev helt glad över att det bet lite i kinderna när jag kom ut. Dessutom kände jag mig härligt frusen när jag kom in igen. Detta följs av en härlig mosighet.

Jag har sett frost och isbetäckta små pölar och imma på glasögonen. Nu börjar det kännas lite som vinter i alla fall. Eller senhöst åtminstone...

Julklappshysteri i onödan?

Jag mår riktigt dåligt när jag hör om hur dyra julklappar folk köper till varandra. En platt-tv? Vem köper en platt-tv i julklapp till någon? Och har man då inte helt missat innebörden med julklappar? Jag hörde igår om hur folk våndades över handväskor för två tusen kronor men att de till slut sedan hittat en för bara tolvhundra kronor. Jag kan faktiskt inte riktigt förstå det. Nu köper jag bara en julklapp per år men tycker ändå att några hundralappar är ett rimligt belopp att lägga på den. Det har inte att göra med att jag inte har mer pengar, utan att jag tycker att det bara är helt galet att köpa något dyrt bara för att göra det.

Det här är min ståndpunkt och det tycks svårt att göra mig förstådd i denna materialistiska värld. Jag tycker bara att lite kärlek och omsorg räcker för att visa någon att jag uppskattar julen med dem.

Dessutom förstår jag varför människor måste stressa häcken av sig hela året och lyckas försumma alla som är viktiga i deras liv. Det är för att kunna leva upp till världens religion - shopping. Och för att ha råd att köpa julklappar till sina nära.

Lite mer julkänsla

Igår var jag på julkonsert. The julkonsert får man väl säga. Jag besöker den varje år. Vi är ett helt gäng som först dricker glögg, sen går på julkonsert och avslutar på en bar. En fin jultradition. Tills förra året då vissa i gänget började beklaga sig över att julkonserten var i stort sett samma sak varje år. Helt löjligt klag om jag får säga det. Julen är väl samma sak varje år. Det är en tradition vilket man skulle kunna säga betyder just samma sak varje år. Så, helt obefogat klag. Tror bara de var bittra eller fattiga och inte kunde gå.

I år var dock stämningen på topp. Tror inte det har varit så uppsluppet på länge. Nu var det i och för sig ett tag jag såg dem alls. Själv kände jag mig trött. Träning, stark glögg och socker är ingen bra kombination för mig. Sen sitta i värmen och lyssna på julmusik gör inte saken bättre. När vi kom till baren var jag rätt däst. Men jag höll ut så länge jag klarade. Fick ändå kommentaren "'Vad är du? 45?" Då är jag, med god marignal, yngst i gruppen och den som brukar hålla igång. Hon som sa det är den som brukar somna i soffan vid 9 och aldrig klara av att vara ute efter 11. Ok, så jag var sämst. Men kan jag få vara det ibland?

Rymd

Utrymme. Ett viktigt ord i mitt liv. Jag måste ha utrymme. Jag känner att det börjar krympa och jag vet inte om jag gillar det. Jag antar att jag borde bli oavkortat glad över all uppmärksamhet. Vad innebär det att jag inte blir det och tänker på saker som utrymme? Är det verkligen så viktigt för mig? Jag trodde att helgen innebar egen tid. Min tid. Tydligen äts även det utrymmet upp nu.

Dessutom finns det regler som jag inte behärskar. Regler som jag tänker på men som inte reflekteras runt och som inte tycks värda att prata om. Vi pratar om allt men inte om reglerna. Egentligen bryr jag mig kanske inte, men det är mig det begränsar. Eftersom jag inte behärskar dem.

Osynligt sällskap

Det visade sig att jag inte varit ensam i bergodalbanan. Har haft sällskap i varenda dal och på varenda topp. Det var skönt att få prata om det och jag tror att det kanske inte ska bli lika turbulent fortsättningsvis.

Jag sov två och en halv timme inatt. På jobbet har det ändå känts ok. Men nu börjar bli lite vek. Vet inte riktigt vad jag ska ta mig för. Orkade inte laga mat utan gick till mojen. Det är lite dekadent. Ungefär lika mycket som att dricka champagne på en torsdag. Men de två företeelserna hängde väl ihop lite också kan man säga.

Dansoholic

Nästa år ska jag bli dansgalning på riktigt. Jag har bokat in min på tre klasser i veckan och väntar på den att få även den fjärde klar. Det blir jazzfunk, street och - hör och häpna - balett. Ja, jag vet. Men jag tänker att jag kanske får bättre teknik i jazzfunken och bättre hållning överlag om jag kör lite balett. Jag tycker att det är schysst, men jag kommer aldrig att kunna bli bra på det - det inser jag. Då skulle jag ha börjat för 20 år sen eller nåt. Men kul ska det bli. Det var förstås L som övertygade mig om att börja dansa mer. Och det blev mer självklart i och med att min klass som jag gått på den här terminen inte kommer att finnas kvar nästa. För att kompensera min förlust blev jag tvungen att ge mig själv extra mycket dans. I januari får vi se om jag även får plats på popping som jag också skulle vilja gå på.

Däremellan någonstan ska jag ,utöver att gymma och repa med bandet, även hinna jobba lite. Men att umgås och gå ut kommer nog att få prioriteras bort helt. Det går bra. Får ju umgås med L på heltid och det är bara kul. Vi har verkligen funnit varandra på senaste tiden.


Champagne

Äntligen har jag fått tillträde igen. Puh.

Jag är ledig idag - på en torsdag. Mycket gladare kan man knappast vara på en torsdag. Har hämtat mina dyra underkläder jag köpte till mig själv i julklapp och lånat en bok som jag blivit rekommenderad - Den hemliga historien av Donna Tartt. Måste först bara läsa mig igenom en bok av Orhan Pamuk som jag måste återlämna allt för snart.

Ska ha en dekadent kväll tillsammans med mycket champagne och en nyfunnen vän. Kvällen kommer att börja rätt sent (och förmodligen sluta likadant) vilket inte ger mig något större hopp inför morgondagen. Man kan antingen vila ut sig, eller totalt sänka sig en ledig dag. Jag väljer det senare. Jag kommer att vara en zombi imorgon. Jag är för gammal för att klara av att festa till det i veckorna. Eller också har jag bara andra prioriteringar.

Mer rock

Vi har blivit med ny gitarrist i bandet. Hade introduktionsrepet igår. Nya potentielle gitarristen är en gammal bekant som oftast fungerar bra socialt. Gitarrspelande var det heller inget fel på. Vi hade ett bra rep med mycket energi. Alla var på lite spjuverhumör och jag vet inte om det berodde på tillskottet eller vad. Men skönt var det. Vi behöver nytt blod och bättre ljud, jag känner det. Det var en skön matta av ljud - mycket rock ´n roll.


Gott så

Och så redde vi ut det. Och så var allt bra. Varför har jag så mycket motstånd i mig? Det var hur lätt som helst att bara gå över till honom med en kul grej i näven som vi kunde skratta åt båda två. Sen var vi vänner igen. Det kändes som när jag var tio och hade bråkat med min bästis. Bara vi tog oss över tröskeln så var allt frid och fröjd igen.

Vi har nu satt upp punkter för hur vår relation och våra samtal ska var för att vi ska slippa den här ständiga dragkampen som vi utsätter oss själva för hela tiden.

Det känns så härligt igen och jag är i form, så bra form.

Utan sms vore världen lyckligare

För mycket sms:ande i helgen gjorde den här dagen lite stelare än vad jag tänkt mig. Det kommer fram lite för mycket ibland. Trist eftersom jag hade sett fram emot att få prata av mig. Det blev inget med det. Jag hade i alla fall fullt upp på jobbet och det var skönt.

Det som känns skönt är att jag har möjlighet att ställa allt tillrätta igen. Som tur är är han inte en social retarded som jag är. Det har gjort mig till en lite bättre människa också. Jag tror att vi kan prata oss igenom vad som helst. Vill bara inte slösa en massa tid på såna här dåliga dagar längre.

Imorgon måste jag fixa det här.

Jag utvecklas, alltså finns jag

Insåg att min självkänsla kanske inte är på botten ändå. Jag läste ett test jag skrev för kanske två år sen. Det handlade om hur jag ser mig själv, hur jag tror andra ser mig, hur jag vill bli sedd, vad jag anser vara viktigt i mitt liv, mina styrkor och så vidare. När jag läste vad jag skrivit insåg jag att jag varit i betydligt sämre form. Eller kanske var det när någonstans det började gå fel. Jag inser ofta att saker jag tänker blir profetior. Om jag tänker att ingen lyssnar på vad jag säger utgår jag också från det när jag pratar vilket gör att ingen orkar lyssna. Om jag tänker att jag aldrig mer ska berätta något för någon därför att ingen lyssnar (vilket jag gjorde när jag var i tidiga tonåren) blir jag också sån. Jag inser att min hjärna har en större makt över mig än jag trodde. Hjärnspöken blir ofta riktiga när man tänker för mycket på dem.

Jag är på väg ut ur det här, det känner jag. Under de flesta utveklingar man gör i livet som handlar om att lära sig nytt, går man tillbaka i utvecklingen tillfälligt. Det har jag gjort i den här utvecklingen. Men nu tror jag att jag vet vad jag gör i alla fall. Jag kanske måste återkomma i frågan om jag nu inte hittar mig själv ett jobb.

Fel, förlåt mig. Jag ska förstås hitta mig själv ett jobb, det blir inga problem.

Jobbsökandet fortsätter

Dags för nya tag. Jag har sovit gott trots att jag var ute igår. Och jag känner mig dessutom hyfsat pigg trots detsamma. Lyckades faktiskt se reprisen av rymdavfärden. Ok, jag fick fel. Jag trodde det skulle skita sig totalt, men det gjorde inte. Skönt att få det bekräftat att jag inte är synsk. Ett potentiellt jobb att stryka från listan.

Kollade upp lite jobb idag och det finns några att söka faktiskt. Känner mig väl inte superpeppad på något, men något måste jag ju göra nästa år. Om jag häller arsenik i min handledares kaffe så skulle jag kanske kunna överta hans jobb. Det vore perfekt för mig. Det perfekta jobbet i det perfekta företaget. Nu måste jag bara planera hur det ska bli mitt.

Dokusåpa fast paw rikh titt

Skönt, skönt, skönt med helg. Dagarna på redaktionen är som en dokusåpa, fast paw rikh titt och utan tv. Tyvärr sov jag riktigt dåligt inatt. Jag somnade gott men vaknade vid 2 och låg halvvaken resten av natten. Det var varmt och jag kom inte till ro. Det har gjort att jag är lite stel i kroppen idag. Men jag kom ju upp tidigt i alla fall och det var rätt skönt. Om jag sover så där djupt och mojjigt brukar jag kunna somna om hur många gånger som helst. Och ändå känna mig groggy.

Det bästa med att det är helg är att jag får vara för mig själv och tänka mina tankar. Det har varit en lite småjobbig vecka rent känslomässigt. Jag är glad att den slutade med mungiporna uppåt, eller åtminstone inte neråt. Jag kan ta helg rent mentalt och ta nya tag nästa vecka. Jag tror inte den kommer att bli lättare, inte alls. Men det innebär att jag behöver mycket kraft att klara mig igenom den.

Nu, Itzhaks julevangelium.

Chokladbisvier går bra med vin

Jag har varit på avtackning av förra VDn idag. En lite pompös tillställning med många sentimentala tal som inte riktigt verkade gå hem hos de anställda. Addera en barbershopkvartett som försökte göra en Real group genom att göra instrumentljud och dessutom illustrera sina sånger med diverse gester. Däremellan var det en del flygelklinkande. Nå, jag passade på att dricka vin, triggad av en kollega. Hennes princip gick ut på att dricka så mycket vin att hon blev utkastad. Två glas blev det i alla fall, som vi klämde på under timmen. Sen gick jag tillbaka och skulle försöka jobba i två timmar. Det var helt lönlöst. Jag lyckades dregla kaffe på mina papper och skämta loss med mina medarbetare. Nåja, det var ju i alla fall fredag. Och jag var på strålande humör. Det var helt klart.

Robottrender

Vi hade en liten dragning på jobbet härom dagen som handlade om trender som är på gång. I Asien är robotar stort. Då snackar vi inte R2-D2, vi snackar robotar som ser ut precis som människor. Robotar som vi kan chippa så att de gör det vi vill. Robotarna kommer antagligen att bli smarta och till slut självtänkande men fortfarnade utan den viktiga magkänslan (som jag inte skulle kunna leva förutan).

Människan gör verkligen allt för att rationalisera bort sitt eget existensberättigande, det är i alla fall min slutsats. Det räcker inte med att utrota oss själva, vi måste se till att den finns varelser som kan fortleva som nästan är som oss. Och om robotarna går att chippa måste ondsinta krafter kunna använda dem till sina dunkla motiv.

Robotarna kommer att ta över jorden när den är grå och obrukbar. Även om vi aldirg kommer dit kommer de att ta över. De kommer att bli smartare än oss och vända sig mot oss. Och varför inte?robot Om det är så att människan skapat krafter mäktigare än natrukrafterna, varför skulle det inte kunna vara robotarna? Då kan de också överträffa oss.


Rymdblomma

Jag ska göra det inatt. Gå upp och titta på när vår egen astronaut flyger iväg ut ur vår atmosfär. Jag känner egentligen att det blivit otroligt upptrissat i media, men vad gör man inte för att få uppmärksamhet. Samtidigt vill jag ju verkligen se när han sticker iväg - om han nu sticker iväg. Det vet vi inte förrän senare.

Jag har i alla fall satt klockan på väckning 3.15 i hopp om att få se en rymdblomma slå ut. Kanske kan han bidra med lite fågelsång i rymden - och hur underbart vore väl inte det?

Carrie på Vouge?

Jag kom på igår hur jag känner mig. Som Carrie i Sex & the city när hon börjar jobba på Vogue. Hon har två chefer och hänger mest med mannen som ger henne uppmärmsamhet och medmänsklighet. Sen hittar hon honom i bara underkläder i deras klädarkiv, blottad för henne. Hon ser vem han verkligen är och inser att hon får hålla sig till den kvinnliga chefen istället som är mycket hårdare och kallare, men helt professionell.

Nu har jag i och för sig inte börjat ty mig till min andra handledare, men jag trodde verkligen att jag skulle det (i alla fall när jag planerade att skriva den här liknelsen, bloggen var oåtkomlig igår kväll när jag skulle skriva, grrr).

Bergochdalbana

Jag känner mig helt medtagen idag. Jag kände mig glad när jag gick hem igår, men idag är det bara mörker. Det är något som har gått sönder och magin är borta. Det är spänt och obehagligt och vi kan inte alls prata längre. Jag märker det på honom också.

Fördelen: Jag har passat på att få bättre kontakt med andra på avdelningen. Min andra handledare har fått ett större förtroende från mig. Vi har haft en samtal idag och det har vi inte haft mycket sen jag började här. Jag har ju tytt mig till honom och han till mig.

Jag vet inte om det är för alltid, det här. Kanske hinner vi prata idag, men det känns inte som förut.

Det snurrar och det gör mig yr

Jag har pendlat mellan hopp och förtvivlan idag. Orsak: kollegan - vad annars. Vi har kommit att bli som ett stretsamt gammalt par. Jag förstår verkligen ingenting. Morgonen började med att han tyckte att det var bra att jag inte hade jeans på mig idag (som jag alltid annars har). Jag kan aldrig nöja mig med sånt utan var tvungen att gå till botten med varför det var bra. För övrigt var det kul bara det faktum att han uppmärksammade mitt tvära klädpolicybyte. Den diskussionen slutade i alla fall med att han pinnade iväg lite lätt uppretad (fast väldigt light, han blir inte uppretad på riktigt). Jag stod och funderade på vad som gått fel.

Vid flera tillfällen kom han förbi och pratade och vi pratade även på lunchen. Senare träffades vi i köket och jag skrattade åt att han så fort han sett mig snabbt tagit upp ett ämne å mina vägnar med en annan person - vilket jag hörde. Det var andra gången på kort stund det hände. Jag skrattade så att jag vek mig dubbelt. Någon form av ordväxling utbröt, som ingen av oss längre minns. Men han blev väldigt tyst och svarade inte längre på mina frågor. Jag frågade igen och han stod bara och stirrade. Det blev väldigt konstig stämning och jag är en person som rymmer hellre än att reda ut saker när det blir ett för stort känslomässigt virrvarr. Jag försökte en gång till, sen gick jag. Han pinnade efter och undrade om jag blivit sur. Jag sa att jag bara blivit trött och gick till min plats. Det här var vi förstås tvugna att reda ut och han kom förbi och frågade om jag blivit sur. Jag förstod ingenting eftersom det inte var jag som blivit konstig först. Det kändes som att han pådyvlade mig något som inte var sant. Så jag sa bestämt att jag inte var sur och pratade sen om något annat och fick honom att gå. Han lommade till slut iväg. Sen sprang vi på varann igen - i köket förstås. Det är en stor mötespunkt för oss. Antingen befinner vi oss båda där väldigt mycket, eller också lyckas vi springa på varann varje gång vi är där.

Hur som helst försökte vi reda ut situationen igen och ingen av oss mindes vad som sagts eller varför det uppstått en situation alls. Jag var dock ihärdig med att påpeka att han blivit "sur" först, när han ville få det till att det var jag.

Under dagen har han sagt så många bra saker som jag blir så rörd och glad över. Bara något så enkelt som hur mycket han uppskattar att prata med mig (det är lätt att göra mig glad, men bara om jag känner att det är sant förstås). Och jag håller med, jag gillar att sitta och prata med honom och vill göra det hela tiden. Jag vill bara få krypa in i vår bubbla där ingen annan kan komma in. För folk på redaktionen verkar märka att vi avskärmas när vi pratar med varandra, det är ingen som ger sig in i samtalet om det inte är nödvändigt att avbryta av jobborsaker.

Där är jag nu. Efter att ha grumlat runt på botten är jag tillbaka igen. Jag log hela vägen hem, så där så att människor tittade på mig (jag trodde förstås att jag glömt byxorna vid knäna eller nåt). Han gör mig så glad och det är så lätt att gå till jobbet. Jag vill att han ska vara vid mig hela tiden eller säga bra saker om mig så att jag mår bra. Det gör han också. Jag funderar på vad alla runt oss tänker. Vad ser de? Det värsta är att ingen skulle komma och säga något till mig. Ingen känner mig tillräckligt bra för att han skulle komma upp på det sättet. Men jag undrar verkligen hur det ser ut. Och varför är det så känslomässigt hela tiden.

Allt eller inget

Jag var och tittade på en lägenhet idag. Ligger i mitt drömområde och är större än min nuvarande. Den kändes ganska bra planerad och fin utsikt. Men jag fick inget pirr. Alls. Så funderar jag över hur jag kommer att känna mig i februari när jag precis blivit utkickad ur skolan och ska börja starta ett nytt riktigt liv. Vill jag verklgien lämna hus och hem i den vevan? Riva upp allt jag känner till på en gång. Antagligen inte. Någon trygghet måste jag ha kvar. Mitt hem är en stor trygghet.

Men samtidigt, är det inte dags att blicka framåt? Jag tror i och för sig att chansen kommer igen. Kanske med mer pirr inblandat.

Bortförklaringar och självrannsakan

En arbetskompis var snabb att påpeka min nya hårfärg idag (som egentligen inte alls är ny, förutom vid rötterna). Han var lika snabb att påpeka att det helt borde gå mot mina kärnvärden att sänka mig till tidningarnas ideal och färga håret. Han träffade rakt på, som vanligt. Jag insåg ju att det var precis så efter att jag färgat håret. Dessutom går det mot mina miljöideal också.

Han tog upp diskussionen igen lite senare och jag hade då faktiskt lyckats tänka över mina argument lite noggrannare. Även om jag inte alls vill se till ytan utan bara vara den jag är, så vet jag att det krävs av mig för att kunna samverka i samhället. Jag skulle kunna sitta på en sten i skogen endast iförd mossa. Men jag skulle ha svårt att få något uträttat där, inte göra skillnad. Jag skulle antagligen inte inge så mycket trovärdighet heller. Alla skulle bara tycka att jag är konstig.

Därför, måste jag alltså följa vissa ideal och göra överväganden vad gäller ytan. För att nå ut. Men det finns ju olika grader av det hela och jag kommer aldrig att operera mig, spendera mer än 3 minuter per morgon på smink eller köpa svindyra kläder för att förändra mig själv. För det går inte att förändra sig själv genom yttre påverkan. Inte egentligen. (Trots att jag vet att jag även är en duktig shopperska, tyvärr)

Svettas i tvättstugan

Att tvätta. Trots den minimala insatsen jag gör på dessa tre timmar, för att få tvätten ren, tar det upp väldigt mycket tid. Det är som matematiskt ekorrhjul att försöka få ihop tiden. Antingen är man fast i tvättstugan hela tiden eller också får man springa upp och ner som en galning.

Jag försöker räkna på när jag ska behöva gå ner för att tajma nästa tvättmaskin, men det stämmer aldrig. Det är som SL:s nedräkning av när nästa buss eller tunnelbana ska komma in. Det är mest som enheter snarare än minuter. Det är helt godtyckligt när bussen egentligen kommer in och har inget med minutnedräknaren att göra. Man får helt enkelt ställa sig där och hoppas på det bästa. Ok, det är bara 3 enheter kvar, så bussen borde väl komma inom den närmsta kvarten i alla fall. Så är det med våra tvättmaskiner. Trots att de kör samma program och startas samtidigt med ungefär lika mycket tvätt i, är de klara helt olika tider. Det är bara att stå där och vänta 9 enheter tills nästa maskin ska vara klar så att man möjligen hinner få tvätten torr i torkrummet, som inte precis gör skäl för sitt namn. Eller också har det med tiden, åter igen, att göra. Tre timmar räcker helt enkelt inte till för att både hinna tvätta alla kläder och sedan hänga tvätten torr. Dessutom är torkrummet väldigt litet. Det är knappt jag får plats med all tvättt. Och det finns ingen chans att jag tumlar mina kläder. För luddet i tumlarfiltret, det är mina kläder som kryper ut i protest.

Tvätta är ett gissel. Ändå gillar jag det på något sätt. Det är så skönt efteråt när man har hela sin garderob ren. Då är det bara att välja och vraka, utan betänkligheter.

Begäret

Konsumtion - det handlar hela tiden om att skapa sig ett behov. Så länge man sitter på sin kammare utan större kontakt med omvärlden så skapas inget behov, inte hos mig i alla fall. Nu för tiden är suget efter konsumtion minimalt även om jag läser tidningar och diverse annat. Jag har insett att jag faktiskt kan gå i bräschen för något genom att våga vägra konsumera.

Men det är klart jag faller. Jag faller dit. Jag hade tänkt ta en promenad eftersom vädret var så skönt (det regnade inte). Vart promenerar jag om inte rakt i famnen på konsumtionen. Jag trodde jag hade tyglat mitt behov av att skapa ett behov. Jag gick stolt förbi den ena affären efter den andra och till och med igenom dem.

Sen insåg jag det. Jag behöver något grönt. Så jag letade igenom hela affären efter det där gröna. Och hittade det. Jag är tillbaka igen. 

Jag vet att jag har goda förutsättningar för att minimera min konsumtion. Så tänker jag att "vad mycket pengar jag ska få över". Men vad ska jag med dem till om jag inte ska konsumera? Kanske köpa regnskog eller varför inte en egen måne. Ska jag bli rabiat ickekonsument?

Julen på planeten

Jag hörde på nyheterna häromdagen att rika amerikaner som inte vet vad de ska köpa i julklapp har möjlighet att köpa en mjukismammut i naturlig storlek för ett antal tusenlappar eller också en rymdfärd för några miljoner. Tänk vad människor gör när de har för mycket pengar. De passar på att förstöra miljön lite extra, som att de har råd även med det. De kan ju gå i syrgasmasker sen när den rena luften är slut eller för den delen byta planet när det blir dags.

Jag har överlag svårt för julklappshysterin som råder. Jag tycker att människor kunde sluta köpa ihjäl sig på julklappar. Av flera anledningar:
 - De slipper stressa ihjäl sig
 - De slipper bli ruinerade
 - Vi måste minska konsumtionen för att jordens resurser tar slut
 - De skulle kunna göra något för miljön för pengara istället - vore inte det en bra julklapp så säg

Jag mår lite illa när jag hör att julhandeln slår nya rekord varje år. Vart är vi på väg? Förra året fick jag igenom mitt förslag om att endast köpa en julklapp inom familjen. Vi drar helt enkelt lott om vem vi ska köpa julklappen till. Jag är supernöjd. Så kul är det inte, vare sig att stressa ihjäl sig eller att öppna en massa paket som man ändå vet vad de innehåller. Vi får en mycket skönare julmånad i och med denna nya rutin. Jag älskar den! Men det gör mig desto mer illamående när jag hör alla andras julbestyr eller önskelistor. Jag tycker att vi måste försöka ändra våra värderingar vad gäller konsumtion. Om inte annat, så för vår planets skull.

Härliga helg

Maratonsömnen gick riktigt bra inatt. Sov som en gud - tills telefonen ringde vid 10. Det var någon jäkla undersökningsbyrå som plågat mig tidigare i veckan. Var de tvunga att ringa i ottan? Förstår de inte att folk som jobbar i veckorna vill sova på helgerna. Pust!

Jag har hittills haft en riktigt bra dag. Jag har handlat och tränat. Just nu sitter jag med blonderingsgucka i håret så vi får se om en stund huruvida min fortsatta dag kommer att vara bra. Sen tänkte jag i alla fall baka saffransbullar med mandelmassa i. Jag gjorde hur många som helst förra året och tog med mig när jag gick bort till människor. Det var ett väldigt uppskattat inslag. Jag gillar ju att baka så jag tyckte också att det var kul. Däremot finns det ingen chans att jag får i mig allt jag bakar själv. Tror inte det vore så hälsosamt för mig heller.

Nä, nu måste jag hålla lite koll på tiden här så jag inte blir superblond. Det vore inge bra.

Kom på att miljöaspekten på det här med att färga håret är väldigt dålig. Vad håller jag på med nu plötsligt?

Min själsguide

Något som förgyller mina dagar på jobbet är kollegan. Han är verkligen så störtskön och jag vill prata med honom hela tiden. Jag hoppas att han ska komma förgi och tjata lite och blir väldigt nöjd när han väl gör det. Idag har vi haft ganska många samtal och han har varje gång ursäktat sig för att han tar upp min tid. Det irriterar mig lite för jag blir som sagt bara glad. Dessutom är jag inte precis superupptagen på dagarna. 

Jag vet inte riktigt vad det är jag gillar så mycket, jag kanske bara törstar efter den uppmärksamhet han ger mig. Det är som att han faktiskt lyssnar på vad jag säger och agerar på det. Han får mig att tänka ett steg längre hela tiden. Jag tror att han får mig att se fram emot nästa vecka mer än något annat. Och jag fattar ingenting. Men jag gillar det...

Äntligen fredag!

Äntligen fredag! Jag har känt mig så mycket piggare idag - och gladare och bättre. Det kanske var endorfinkicken igår. Trodde att jag skulle kräkas efter att jag varit och tränat, kände mig yrslig och lätt illamående. Men det verkar ha funkat för att få upp livsandarna något.

Det blir maratonsömnpass i helgen. Det kan jag lova. Här ska sovas ut. Sen ska jag bara göra en massa hemmapyssel för att komma ifatt. Typ städa, handla, laga mat och baka. Men det känns riktigt bra. Mitt hem har hunnit bli kaos under de gånga veckorna, i vanlig ordning.

Så ska jag äta en massa gott tänkte jag. Äter inget socker i veckorna. Om jag får en snabb sockertopp på jobbet hamnar jag i sockerkoma en kvart senare och blir sen kvar där. Därför är allt socker nono på arbetstid (och i veckorna överlag). Det ska jag ta igen i helgen. Här ska sockerkomas maximalt :-)

RSS 2.0