Möhippan

Igår var den stora dagen som jag haft ångest för så länge. Brudens möhippa, min första. Ångesten hann lägga sig i tid till att jag skulle lägga mig kvällen innan som tur var. Alltså kunde jag sova ganska gott.

Tydligen var jag inte den enda som svettats över den här dagen. Eftersom bruden visste att vi skulle ha möhippan den här dagen hade vi gjort om överraskningsmomentet i kidnappningen. Hon fick istället ett brev med kryptiska hållpunkter för dagen. Det hade satt myror i huvudet på henne för hon hade undrat om hon verkligen behövde ha med sig kondomer och vad hon skulle göra på Grönans stora scen. Det var skönt att hon fick grubbla lite.

Vi ledde henne till en park med hjälp av ett snöre från hennes port. I parken väntade vi på att hon skulle byta till bikini innan vi hoppade fram. Hon skulle få plaska runt lite i en damm där. Konstigt nog köpte hon faktiskt det och travade runt där en stund. Hon hade till och med fått med sig kondomerna. I parken drack vi lite bubbel och hade det mysigt. Tills spöregnet kom. Då skyndade vi oss därifrån.

I ganska snabb takt klarade vi av magdans (en magstarkt upplevelse), lunch hos mig och sedan klättring (kan ta dig till oanade höjder). Bruden var gud både på att dansa magdans (för övrigt i en alldeles fantastisk outfit) och på att klättra. Hon tyckte att båda aktiviteterna var kul dessutom - men oväntade. Det kändes mycket lyckat.

Under lunchen hemma hos mig passade brudens syster på att påminna mig om en liten incident (jag höll på att kräkas i hennes tält) vi hade en midsommar på Gotland för många år sen. Incidenten föranledes av en ganska onykter moi, som hade sagt saker jag verkligen inte borde. Det var en totalt katastrofal midsommar som jag trodde att vi helt lagt bakom oss för länge sen. Jag har dessutom alltid fått total skuld för det som inträffade inträffade trots den behandling jag utsatts för innan jag sa det jag sa. Det var en hel dags ignorerande och klankande på mig och en annan kompis till oss som utlöste mitt utbrott. Det är inget jag någonsin påvisat med tanke på det oförlåtliga som jag sa. Men om det någonsin skulle komma på tal så skulle jag definitivt ta upp det. Så plötsligt, under lunchen på brudens möhippa, passar hon på att påminna mig om detta. Jag blev lite mållös. Det var helt tyst i rummet och systern sa "Ja, det var inte precis en underbar midsommar", vilket jag höll med om. Sedan var jag tvungen att rymma fältet och börja diska lite. Jag undrar hur de andra reagerade. Insåg det hur pinsamt det varit för mig? Känner de alls till midsommaren på Gotland? Jag har verkligen slitit inför den här möhippan och även under dagen eftersom jag var värdinna vid två tillfällen under dagen. Ändå blir jag förnedrad i mitt eget hem för något som hände för sju år sen. Vad har jag gjort för att förtjäna detta?

Vi hade trots det en bra avslutning på dagen. Bruden fick naglarna fixade innan vi åt middag på en grekisk restaurang. Vi drack drinkar och gick ut och dansade till halv fyra. Jag tror att vi alla var rikigt nöjda. Så det var väl värt ångesten. Men varför läggs så stort ansvar på mig? Jag är förvisso hennes äldsta kompis, men jag är inte den hon umgås mest med nu för tiden. Tvärtom ses vi ganska sällan. Det känns som att tärnan, tillika hennes syster, borde ha känt ett större ansvar än jag. Kanske har jag fel. Jag sonar fortfarande för något jag gjort. Det känns ganska tydligt. Samtidigt är jag glad över att jag fixade så pass mycket inför detta event. Det känns bra att jag var med och gjorde det till en minnesvärd dag. Det gör jag så gärna för min äldsta kompis!

I mitt anletes svett

Den här eftermiddagen/kvällen har känts väldigt lång. För ovanlighetens skull får jag väl säga. Jag hann shoppa med mig det sista inför imorgon. Sen var det bara att gå hem och kedja fast sig vid spisen. Stod och lagade pastasallad så det stod härliga till. Hackade sallad, kokade pasta, gjorde fantasisk vinegrette. Sen var det middagsdags för mig och då åt jag inte av salladen. Nej, faktiskt inte. Jag fick mig lite fil och en knäckemacka. Gott, men inte så mättande i längden. Sen var det bara att börja skura lägenheten. Det finns vissa ställen som helt enkelt inte blir städade så ofta. Dessa blev det idag. Varje hörn av badrummet och hela köket - inklusive innuti köksfläkten. Jag tror inte att någon kommer att vara där och pilla imorgon, men det kändes bra helt enkelt. Sen har resten av kvällen gått åt till att försöka rota fram den perfekta outfiten för morgondagen. Det var inte det lättaste. Förutom att jag ska trivas i den och den ska kännas i alla fall lite party, så måste den rymmas i ryggsäcken tillsmamans med träningskläder, handduk, necessär, kamera och diverse annat för morgondagen livsnödvändigt.

Man kan säga att jag har svettats en del ikväll. Både av aktivitet och av allmän klibbighet. Men så kom då till slut det efterlängtade regnet. Och som det regnade ett tag. Jag var ute precis då. Jag hörde hur det började smattra mot plåttaket på huset bredvid mig innan jag kände regnet själv. Men då insåg jag vilka stora droppar jag skulle få över mig. Underbart var det. Jag gick i linne och kjol och kände mig för stunden lite avsvalkad. Men, ja, jag sprang faktiskt en bit. Det är så jobbigt med regn när jag har glasögon på mig. Eller tvärtom, det är så jobbigt att ha glasögonen på mig när det regnar.

Bröllopet i antågande

Jag letar och letar, men bröllopsklädsel är bara inte min grej. Jag hittade den perfekta kjolen för någon månad sen på Beyond retro. Bara det att jag hittade den där. Men den är helt fantastisk. Rosa tyll till knäna. Den är så stor att när jag ska sätta mig trillar nästan stolen baklänges. Jag kan knappt gå genom dörrar. Men underbar är den! Skor till den har jag. Det får bli vita. Men vad har man upptill? Jag tänkte brunt, men det är inte riktigt rätt rosa för brunt. Helst skulle jag vilja ha någon galet mönstrad top á la 70-tal. Stora ringar eller fyrkanter i olika färger. Eller så vill jag ha något prickigt lite mer strikt, också 70-talsinspirerat. Förmodligen slutar det med någon trist enfärgad liten top. Men kjolen kommer nog oavsett stå ut - i dubbel bemärkelse.

Idag hittade jag ett par snygga guldskor som jag ska lämna tillbaka imorgon. Jag kände att varför ska jag köpa ett par klackar till när jag ändå aldrig använder de vita. Det känns ganska så onödigt. Så bekvämt är det verkligen inte att knata runt i dem. Jag kommer förmodligen falla över ändå när jag tar mig till kyrkan. Men guldskorna hade kunnat göra sig bra till guldväskan jag hittade idag. Återigen - det är inte riktigt jag. Kanske blir det en silvrig väska istället i model minimal. Som jag heller aldrig kommer använda igen. Jag tror jag måste ha fler cocktailpartyn. Eller bli inbjuden till fler - det går ju också bra. Det är lite kul att få klä upp sig. Jag känner mig lätt överklädd bara jag har höga klackar (vilket därför aldrig sker), men på en finfest skulle det ju kunna vara ok. Då är alla överklädda.

Mycket ironi

Det finns en stor charm med mina tanter på jobbet. Nu har ju min favoritroomie gått på semester men då har jag fått en annan. Hon är inte alls så lik mig, men ganska skön ändå. Allt verkar vara ganska besvärligt för henne och hon är ganska högljudd och ibland rakt på sak. Hon blir ofta irriterad på hur saker eller människor fungerar. Det gör att jag inte kan ta henne på fullt allvar - eller allvar alls. Men ändå finner jag henne mycket underhållande. Härom dagen kom hon in där jag satt och började muttra om hur folk var funtade medan hon grävde runt efter en pärm. Jag spädde på hennes mutter med att säga att samma händelse varit på tapeten tidigare. Då utbrister hon: "Nu får dom väl ge sig!" I början av meningen lät hon helt normal men bara lite trött. Men när hon kom till "ge sig" så gled hon på varje stavelse väldigt länge så att det lät som att hon var ytterligt trött på människorna och bara ville kasta pärmen genom fönstret. Jag fnissade lite för mig själv just då. Men senare när jag satt och gjorde urtrist fyller-i-jobb så kom jag att tänka på sekvensen. Då fick jag en skrattattack som varade ganska länge. Eftersom hon sitter i samma rum undrade hon till slut vad som var så kul. Det var omöjligt att återge och jag skrattade helt orealistikt mycket. Men hon läts förstå att det var åt henne jag skrattade. Hon skattade lite artigt men lät inte helt road.

Idag hade jag en liknande episod. Jag lyssnade på ett av hennes telefonsamtal och hon har så mycket underliggande i sin röst. Det gör henne väldigt underhållande att lyssna på. Återigen fick jag ett skrattutbrott långt senare som jag försökte förklara för henne.

Ja, hag har roligt på jobbet. Så roligt att det nästan är olagligt. Men det är oftast inte roligt tillsammans med någon annan utan snarare åt någon annan. Eller snarare kanske med. Hon låter alltid så spydig i tonen och jag tror inte hon är medveten om det. Oftast är hon inte så upprörd som hon låter, och det gör saken ännu roligare. Det är som att hon har ett så stort register att hon måste få spela ut det hela tiden.

Jag har gjort det

Idag repade jag mod till mig. Sen gick jag till utomhusbadet för att simma. Jag började med att springa på en gammal bekant precis utanför dörren i stort sett. Visade sig att han bott i huset bredvid i ett och ett halvt år. Vi har ändå aldrig sprungit på varann. Han sa att det ska bli världens blixtstorm ikväll med uppåt 300 blixtar i minutet (eller nåt). Jag hoppades bara att det inte skulle börja medan jag låg i plurret. Vatten plus blixt brukar kunna bli ganska så otrevligt. Har jag hört. 

Jag lyckades ta mig till badet helskinnad och spanade mot himlen efter mörka moln. Åt ena hållet var det kolsvart. Men åt det håll jag gick såg det lugnt ut så jag knatade på i godan ro. Väl där insåg jag att jag måste få med mig nyckeln under simturen på något vis utan att tappa den. Så det blev till att promenera bort till receptionen först av allt för att försöka ragga upp ett gummiband á la 80-tal. Konstigt att det inte kommit någon annan variant på det där. Men det tycks ju vara ett fungerande koncept för nyckelförvaring i vatten. 

Sen var det bara att plumsa i. Det kändes väldigt skönt att simma där i solen. Men det var otroligt jobbigt att det hängde en hel klase med killar som pratade utländska mitt i motionsslingan. Det irriterade jag mig mycket på. Häng någon annanstans! För övrigt varvade jag två människor typ tre gånger på tre varv. Vad gör de i motionsslingan om de inte simmar? Drunknar? Nej, de snackade främst om någon ny man i någons liv. Det lyckades jag snappa upp under den tredje varvningen. Efter 200 meter gav jag upp. Det var för jobbigt helt enkel. Men nu kan jag i alla fall säga att jag har gjort det.

Hallmattans morgonbesökare

Jag fick för övrigt tidningen imorse igen. Ingen igår och då trodde jag förstås att min prenumeration gått ut. Men idag kom det alltså en. Hmm... Idag skickade de en ny räkning som innehöll 25 % rabatt. Ville de försöka lura in mig i fullbetalningsträsket eller? Jag väntar som vanligt på att de ska sälja på mig en så gott som gratis tidning på ett halvår eller så. En gång när de ringde och skulle få mig att förlänga prenumerationen, försökte jag få dem att ge bort tidningen istället. Killen blev skitsur. Jag sa att jag i alla fall väntar på att de ska ringa igen - för förr eller senare så gör de det. Varför inte bara ge mig ett bra erbjudande nu så kan jag direkt forstätta att vara deras kund. Men den gubben gick inte. Jag fick snällt vänta någon månad. Men självklart ringde de igen. Det gör de alltid. Jag har fått billiga morgontidningar i sex år nu. Det skulle aldrig falla mig in att betala fullt eller nästan fullt pris. Icke!

Förhoppningsvis är det en sommarvikarie hela veckan som inte riktigt har koll på vem som har slutat betala tidningen. Jag gillar inte att vara utan den. Jag gillar det inte.

Insomnia

Lördagens evenemang tar knäcken på mig. Igårkväll låg jag och kände mig helt stressad. Jag låg vaken större delen av natten. Det har inte hänt en enda gång på de fem veckor jag har jobbat, vilket i och för sig är helt otroligt eftersom jag alltid lider av sömnproblem i vanliga fall. Hur som helst fick jag äran att lyssna på någon granne som hade fest hela natten. Jag hade fönstret öppet och det hade de med. De snackade så högt att jag trodde att de satt ute på asfaltsvändplanen. Men de satt förmodligen i ett fönster och snackade. Minst till klockan fem. Hur orkar folk?

I alla fall finns stressen i att jag har bokat upp nästan varje kväll den här veckan. Tre av gångerna beror det på lördagens evenemang. Jag ska handla sprit och mat en dag, handla outfit en dag och laga mat en dag. Sen tror jag att jag är stressad över lördagens tidschema också. Jag fattar inte hur vi ska hinna med allt i tid. Jag hatar att inte vara i tid och att vara stressad. Det är i och för sig trist att ha för mycket dötid också. Men det måste väl finnas någon gräns. Puh...

Jag kom i alla fall på inatt att jag borde vara lite bättre på att säga nej. För när någon säger till mig - "Kan du fixa det, Hanna?" Ja, då gör jag helt enkelt det. Jag tycker människor som håller på och säger nej hela tiden är trista. Jag vill helst vara en person som ställer upp. En ja-sägare. Men det har definitivt sina baksidor.

Jag var tvungen att vara lite rebellisk i dag och ta kvällen till förfogande och gå och shoppa. Det gick för all del bra. Är det något jag är riktigt bra på är det att spendera. Men det blev ett mindre hål i månadens ekonomi. Dessvärre har den inte ens börjat. Lönen, som jag nallade lite av i förskott, kommer inte förrän i morgon. Gulp!

I övrigt har jag hela dagen väntat på regnet. Vart tog det vägen? Jag vill att himlen ska öppna sig.

En ledig dag i stan

Jag tog ett beslut igår. Helt själv faktiskt. Jag hade haft en skön dag på landet. Vi hade varit vid havet, jag hade bränt mig i ansiktet och allt var i största allmänhet bra. Då kom jag på att jag var värd en dag hemma i stan som var helt ledig. Så jag åkte hem på kvällen. Det var så sköööönt att sova i min egen säng och slippa vakna tidigt. Minns inte när jag gjorde det senast, men det måste har varit innan skolan slutade. Alltså i början av juni. Då när det fortfarande var grönt och prunkande vackert ute.

Imorse vaknade jag 10, helt så där skönt groggy som jag bara blir när jag sovit djupt och för länge. Ahhh... Jag åt frukost länge. Som jag visste skulle morgontidningen sluta komma på en helt olämplig dag. Idag. Första morgonen på länge som jag skulle haft tid att faktiskt läsa den. Nåja, ingen större skada skedd. Jag hade en veckas olästa tidningar på hög som jag kunde hugga in på. Färskvara eller inte, det funkade för mig. Sen gled jag ut i solen och la mig tills det mulnade. Jag hann även sticka iväg till gymet som dagen till ära var ekande tomt. Det är så skönt att kunna träna på dagen så att jag slipper vara helt akut hungrig och nästan stappla hem efteråt. Sen hann jag ligga mer i solen och ta en liten promenad. Jag ville bese min stad. Det var så länge sen jag gick. Jag älskar ju Slussen vid den här tiden. Det är så nostalgiskt att gå där. Spenderade större delen av mina två första år i stan i de krokarna. Those where the days...

Jaha, jag kan inte säga att jag tagit tag i sånt där som jag borde ha gjort med tanke på att jag får storbesök i helgen. Men jag hade i alla fall en riktigt skön, avkopplande och framför allt egen dag. Lite kvalitetstid för bara mig.

Andra andningen

Jag har börjat komma in i andra andningen på kvällarna nu för tiden. Jag är helt slut på morgonen men piggar på mig ltie på dagen. Sen efter jobbet om jag sätter mig ner är det kört. Då orkar jag inte ställa mig upp igen. Men nu har jag börjat dricka kaffe efter middagen. Jag inbillar mig att det ger en liten skjuts i energin. Men sen somnar jag gott som vanligt.

Jag undrar vad som hänt med min sömn förresten. Det går så bra att sova nu för tiden trots att jag ska upp tidigt. Jag har ju inte sovit mer än sju timmar per natt de senaste veckorna. Det finns liksom inte möjlighet när jag går och lägger mig runt 12. På helgerna är brorsdottern uppe i ottan, så då är det också kört att sova. Det gör att jag har bra kontinuitet i min sömn vilket kan vara bra. Men utöver det trivs jag rättt bra på jobbet. Tanterna är assköna, jag har ingen stress och jag lommar runt där i godan ro. Jag tror att det är den viktigaste faktorn faktiskt. Jag kan ju alltid försöka lura mig själv att jag trivs med alla jobb och alla situationer. Men det är inte sant och det märkt mest på min sömn. Sånt obehag inverkar starkt negativt på min sömn. Men utöver det har jag väldigt aktiva kvällar. Jag gör så himla mycket saker hela tiden - också utan stress. Det innebär att jag antagligen tömmer all energi jag har. Det borde ju bli lättare att somna då. Ja, jag vet inte. It´s only good nights sleep - but I like it.

Vill ha tidningen

Min prenumeration löper ut vilken dag som helst. Det känns lite jobbigt. Vilken morgon som helst kan min hallmatta se alldeles naken och ensam ut. Har inte fått erbjudande om en ny heller - jag betalar ju aldrig fullt pris på en prenumeration. Det värsta är att jag som working girl aldrig hinner läsa den. På morgonen äter jag inte ens frukost hemma längre. Jag gör en macka som jag fikar i mig på jobbet. Jag saknar att läsa tidningen. Men om jag får ett nytt erbjudande kan jag ju köra igång den lagom till semestern eller när skolan börjar igen. Då lär jag ju få tid igen :-)

En annan jobbig sak med tidningen är att man måste bära ut den. Jag har inte riktigt haft tid med det på ett tag (heller) så just nu sväller det över att tidningar i min garderob. I skrivande stund har jag egentligen inget viktigt för mig (förutom att blogga då) så jag borde ju verkligen sticka ut med dem. Jaaa, jag får väl göra det nu.

Låtsasjobba?

Jag har fått dagen att gå idag på något sätt. Det känns inte som jag fått mycket gjort på jobbet - men ändå. Jag lyckas göra allt extremt långsamt vilket gör att jag drygar ut på det jobb som finns. Jag blir bättre och bättre på att löka vad sommaren lider. Så hinner jag tänka på en massa andra saker som jag hellre tänker på än löner. Tanterna älskar mig ändå, för på något vis är jag ändå snabbare än dem. Dessutom har jag lyckats med att bli überfürer på bokföringsprogrammet nu också. De kommer till mig med frågor rent av - och jag har jobbat där i fyra veckor. Det är helt sanslöst. Men de gillar inte riktigt att bokföra vilket gör dem illvilligt inställda till systemet från början. Jag har inte någon dålig relation till bokföring så för mig är det ett system som vilket som helst.

Idag skickade vi lönerna i alla fall och då blir alla galna. Förutom att det är allmänt kaos brukar all spänning släppa efter att lönen är skickad. Då är alla flamsiga som tonåringar. Det är ganska kul!

Appropå skickad lön. Jag är så pank. Trodde jag hade en liten marginal, men jag blev varse idag att det var felaktig information. Imorgon ska jag klippa mig och sen är det noll på kontot. Måtte helgen bli gratis! Hur gick det här till - igen!

Ont det gör ont

Visst gör det ont när skavsår blöder, varför skulle jag annars tveka att ta på mig skavsårsskorna. Idag hade jag dem i alla fall på mig. Men jag var väl förberedd med plåster redan innan det gjorde ont. Jag trodde att det var ett bra drag. Det visade sig dock att det bara skulle dölja skinnflåddheten. Den uppstod nämligen oavsett. Det tar ju sån tid för skinnflådda hudytor att läka också. Vad är problemet? Det är väl bara att skicka dit lite fräscha celler som jobbar på. Min lilla systerdotter på 17 månader har väldigt bra läkkött. Hon ramlar och slår sig hela tiden, men hennes sår läker på under en vecka. Sen märker jag ju oftast inte det eftersom hon alltid har nya när jag träffar henne. Men ändå. Har mina 26-åriga celler alldeles börjat slakna i sin vaksamhet eller vad är det frågan om? Hur som helst tror jag att jag får leva med skinnflåddheten ett tag framöver.

För övrigt börjar eventet som ska äga rum nästa vecka äntligen börja anta sin riktiga skepnad. Allt är så gott som klart och vi har tajmat allt, in i minsta detalj. Hoppas nu bara att hon som är huvudperson för dramat är hemma och gör som vi vill. Framför allt hoppas jag att hon inte blir förbannad för att vi inte har tagit hennes råd och riktlinjer i beaktande alls. Men sånt måste man nästan acceptera när man står brud. Eller?


Grilla

Jag har varit och grillat med mina gamla compadres ikväll. Det är märkligt hur man hänger ihop med vissa. Vi jobbade ihop till 2002. Då slutade jag och sen dess har fler troppat av. Men vissa jobbar fortfarande ihop. I alla fall har vi små get-togethers ibland med ojämna mellanrum. Det var dock ett bra tag sen sist. Vi höll på att försöka öppna en twist-to-open öl ett bra tag. Den gick runt bland killarna, den ena biffigare än den andra. Jag tjatade länge att få försöka. Till slut tänkte de väl att det inte spelade någon roll. Om inte de fick upp den skulle inte jag det heller. På så vis skulle de få ett nytt försök. Nettan, som hostade ivkäll, satt och hjälpte mig psykiskt genom att vrida sina händer. Till slut gled korken upp. Det blev rätt tyst runt bordet när den minsta, yngsta och tanigaste tjejen vred upp flaskan. Innan hade en kompis precis sagt att de inte skulle underskatta den som förmodligen tränade mest (alltså mig). Jag vet inte om det spelar så stor roll om man ändå är tanigast dock.

Jag tror att jag kan förvåna folk ibland. På jobbet idag hade vi problem eftersom IT hade kopplat om en telefon till mig som var en annan tjejs som idag kom tillbaka från semestern. IT hade dragit på semester så det verkade som hon skulle bli utan telefon. Då insåg jag att kopplingsrummet låg precis intill vårt rum. Jag begav mig alltså in där för att botanisera lite (jag jobbar med lööööner). Efter en stund kom jag ut igen och tittade på den telefon som jag ville återuppliva. Den hade mycket riktigt fått tillbaka sin gamla anknytning genom min lilla omkoppling. Jag blev rätt nöjd, men tanterna blev framför allt helt förvånade. De undrade om jag inte skulle praktisera på IT medan de hade semester.

På något vis blir jag alltid en liten allt-i-allo på alla jobb jag tar. Särskilt sen jag blev konsult. Jag halkar runt på så många olika ställen att jag alltid lär mig något nytt på varje ställe som inte hör till mina arbetsuppgifter. Det känns lite kul när man får glänsa lite i alla fall...

Ecological nightmare

Jag och mamma var i byn på landet och firade byns dag i lördags. Vi mös mest runt och tittade på loppisar där allsköns skräp såldes till lägstbjudande. Åt en glass och köpte lakritsremmar (ett måste). När vi gick förbi gästhamnen så hörde vi ett mulligt ljud från bensintankarna. Folk flockades snabbt runt dem för att kika ner på mastodontbåten som låg där och just skulle rivgasa iväg. Jag stod och tänkte på hur mycket bensin den måste sörpla i sig och som på så vis går ut i vår vackra kanal. De satt och såg ganska loja ut som att de var vana vid all uppståndelse. I alla fall startade den så småningom och stod och spottade ut bensin så att vi alla kunde insupa denna helighet. Jag önskade som mest att jag alltid skulle ha med mig en stor banderoll där det stod "Rädda miljön". Då hade jag snabbt rullat upp den och stuckit upp den under deras små hakor. Eller också skulle jag ha velat sätta en stor sticker på sidan av båten med samma text innan de lämnade hamnen.

När båten vände ut till havs såg jag i baken på båten texten" Ecological nightmare". Jag blev så förbannad. Jag tyckte att det var oerhört nonchalant text. De är väl medvetna om vad de gör och de bryr sig helt enkelt inte. När jag vände mig för att gå (jag hade ju kunnat skrika något efter dem men motorljudet dödade precis allt annat) undrade en tant bakom mig: "Vad är det vi tittar på?" "Miljöboven som spyr ut sina avgaser" sa jag ganska högt i hopp om att så många som möjligt skulle höra.

Vad är det vi gör med vår miljö egentligen? Och framför allt - är det verkligen värt det?

Bakis utan det roliga

Jag känner mig helt bakis idag. Seg, trött och lite uttorkad. Vad hände inatt när jag sov egentligen? Det känns ju lite trist att få de tråkiga delarna av drickandet utan att alls få det roliga. Det känns nästan värre än att käka kola med papper på. Då har man ju i alla fall fått ner kolan i magen, även om den inte smakar något. Men nu! Jag har inte ens fått smaka på alkoholen. En förnimmelse av alkohol - eller?

Uttorkningen kan bero på att jag sov med öppen mun. I alla fall var den öppen när jag vaknade. Och trött är jag ju nästan jämt nu för tiden. Kombinationen kändes bara så trist.

Drar till landet snart. Ska bara leka workinggirl någon timme till.

Sommaren i halvtid

Nu får man väl säga att halva sommaren har gått. Det känns bra med tanke på att jag även har jobbat halva tiden på sommarjobbet. Det innebär att det bara är lika mycket kvar tills jag får lite ledigt. Men det känns också lite trist eftersom jag knappt har hunnit rasta halva min sommargarderob ännu. På jobbet sunkar jag mest runt i några kjolar eller jeans (eftersom vi numer har luftkonditionering). Men jag har inte haft så många tillfällen på mig att få "klä upp mig" lite. Jag känner mig fånig att komma allt för piffig till jobbet där tanterna sitter och harvar i inte så piffiga kläder. På helgerna har jag definitivt ingen anledning att klä upp mig eftersom jag mest är på landet. Där glider jag runt i mina fantastiska rosa adidasshorts och bikini. Ja, men sommaren är alltså i halvlek nu, imorgon typ. Det börjar väl bli dags att dra ut de kläder som inte har fått vara med att leka ännu. Men när? När jag går till ICA eller? Jag får helt enkelt börja fingå på kvällarna innan jag lägger mig. Klä på mig söndagskjolen och dra på mig några slampskor och trippa runt här på trottoarerna i det sista sommarkvällsljuset som den här sommaren kommer att ge. För snart börjar det bli lite mörkt på kvällarna också. Mörkt och fuktigt med en stor augustimåne. Det är också mysigt, men de här torra, varma, ljusa sommarkvällarna är något alldeles speciellt.

Idag på jobbet blev de förvånade när jag sa att jag skulle sluta redan 11 augusti. Jag anser själv att det är på tiden vid det laget. Men de vill nog att jag ska vara kvar och harva runt med de där avstämningarna nu. Det som känns trist är att min roomie drar på semester nästa fredag och inte kommer tillbaka innan jag slutar. Jag gillar henne skarpt. Hon är som jag, fast en si så där dubbelt så gammal. Hon kan vara mycket spydig och brukar ibland säga "nä, nu var jag elak" när hon lägger på telefonluren. Hon hånskrattade åt mig när jag skulle få vara med och stämma av de konton som hon suttit och svurit åt den senaste veckan. Men jag är ganska bra åp att ge igen och oftast skrattar vi tillsammans. Hon är också vädligt rakt på sak. Det uppskattar jag. Det kommer att bli mycket mer långtråkigt när hon drar. Men å andra sidan gäller det bara tre veckor så jag ska väl uthärda.  

Jaha, och imorgon ska jag till hemstaden och gå på teater med mamma (utomhus visserligen). Det borde ju vara ett ypperligt tillfälle för mig att dra på mig något lite vårdat. Men det är ju det där med mina extrema skador på fötterna. Jag vill ju helst slippa jumpisarna om jag nu anstränger mig upptill. Hmmm, kanske blir ett beslut att överlämna till morgondagen då jag vet vilket väder den har i sitt sköte.

Playlistoholic

Jag har blivit helt galen i mina spellistor. Jag måste försöka överträffa den gamla hela tiden. Det är jäkligt jobbigt när jag ändå har en begränsad mängd musik. Men jag sitter och administrerar min muisk hela tiden och det tar upp mycket av min tid har jag märkt.

Brorsan håller också på och administrerar sin musik hela tiden. Men han är inte så noga med själva spellistorna utan har hängt upp sig på att hitta de ultimata namnlösningarna på låtarna. Han har ett (eller fler?) program som löser att han kan döpa om låtarna efter angenäm smak buntvis. Jag inser att det finns en poäng med det. Jag sitter och skriver om låtnamnen på all min musik så det ska finnas någon slags enhetlighet. Och det tar också en jäkla massa tid. Men jag känner ändå att det är själva spellistorna jag måste prioritera. Det spelar ju inte så stor roll vad filerna råkar heta om det som spelas är helt uselt.

Just nu lyssnar jag på Hammerfall - Hearts on fire. Påminner förstås om när jag satt här och tittade på OS i vintras. Mycket curling var det och culringtjejerna råkade vara rockers. Lite oväntat...

Nåja, snart kommer Takida. Seeehr fantastisch.

Oanmäld försvunnen

Han har varit försvunnen ett tag nu. Jag har sökt på hitta.se men han är borta nu. Jag har velat ha lite koll på honom för att se vad han företar sig i livet. Så med jämna mellanrum har jag kollat upp honom. Lite stalkerfasoner jag vet. Men det är ju inte så att någon vet om det. Nu vet jag dock inte var han är längre. Hur kan man försvinna sådär bara? Det finns fortfarande ett mobilnummer som är registrerat på föräldrarnas hemadress. Jag väntar mig nog att han kommer att poppa upp igen så småningom. Jag hoppas att han flyttat ut ur landet. Det vore nog roligt för honom att göra något annat. Han verkar lite orotad ändå. Som jag minns det i alla fall, det var ju länge sen jag såg honom. Eller så sitter han i fängelset. Varför skulle man annars plötsligt registrera sig på sina föräldrars adress? För jag tror inte på fullaste allvar att han har flyttat hem. Men det är lite märkligt. Jag går undrandes eftersom jag inte har någon att fråga. Men jag hoppas han mår bra. Suck...

Det här med barn nu då

Jag förstår inte när den här biologiska klockan egentligen ska börja ticka. Den kanske inte gör det för alla, men ändå. Jag har verkligen svårt att se mig själv med barn. Jag har nog tänkt att en dag kommer jag att känna mig vuxen. Men när ska det bli? Hur kommer det sig alls att någon skaffar barn när man vet allt man måste gå igenom? Det känns nästan otroligt?

När jag är med min brorsdotter på 18 månader så tycker jag att det är mysigt och inspirerande en stund. Men efter en stund utvecklas det alltid till ett aktivt vaktande mer än något annat. Efter 20 minuter så orkar jag bara inte mer. "Nu får någon annan ta henne!" Utöver det ständiga vaktandet i vaken tid så vaknar de så himla tidigt jämt. Jag kan inte se någon annan styra mitt liv så totalt. Jag gillar att sova och jag gillar att ta snabba beslut. Med barn så känns det som att det blir en större tröghet i allt man gör.

Det största åtagandet jag har gjort i mitt liv är att hoppa på en utbildning som jag visste skulle ta tre och ett halvt år. Men då visste jag ändå att jag skulle kunna hoppa av i värsta fall. Så har jag en gång bundit mitt elpris på två år. Det var verkligen stort! Ett barn är ett livstidsåtangande och det vet jag inte om jag någonsin kommer att vara beredd att ta.


Utöver att barnet är på livstid så innebär det också att det följer med någon på köpet. Jag talar förstås om pappan. Att jag skulle kunna stå ut med samma människa hela mitt liv (eller i alla fall tro att jag ska det) känns helt orimligt.

Sen hittar jag mig själv plötsligt fånigt leende åt barn i alla möjliga olika åldrar. De är ju väldigt fascinerande egentligen. Det måste vara fruktansvärt att vara alldeles nyfödd och se en helt ny okänd och kall värld för första gången. Sen blir barndomen en lång väntan på att bli stor och få ta egna beslut. En väntan som kan komma att bli lång. För när känner man sig stor egentligen. Dessutom är jag väl inte precis expert på det där med att ta egna beslut...

Ja, jag erkänner: jag blir lätt småkär i barn i min närhet. De är ju så ärliga och oförstörda. Men jag kan inte se mig själv med egna. Det känns ungefär lika sannolikt som att jag skulle komma på att jag vill bli statsminister.


Sommarfötter?

Sommarfötter har fått en lite ny innebörd för mig. Det är sommar nu och mina fötter är hemskare än någonsin. De har skavsår, blåtår och skrapsår. Eller de, snarare min vänstra fot. Den är mest bara öm på alla möjliga vis. Så borde jag ta fram min fantastiks fotfil och snygga till fötternas undersidor också. Men det känns ju som ett mindre problem när jag knappt kan ha skor på grund av min stora sår på hälen.

Ett ickebeslut till

Jag har gjort det igen idag. Tagit ett ickebeslut. Jag är verkligen expert på det. Det är väldigt bekvämt och typiskt mig. Ickebesluten innebär att jag inte binder upp mig på något, men löser situationen för stunden. Idag gällde det inte precis ett livsval, men ändå.

Jag hade bestämt mig för att köpa uppladdningsbara batterier när mitt 20-pack tog slut. Dagen var kommen idag. Så jag traskade till Teknikmagasinet för att inhandla mig ett schysst set. Det visade sig kosta närmare 400 kr. Jag velade en mikrosekund och tog sen ickebeslutet. Jag köpte med andra ord ett nytt 20-pack i väntan på att jag ska bestämma mig. Nästa gång kanske. De långsiktiga fördelarna är stora med de uppladdningsbara batterierna: miljövänligare och förmodligen även billigare i längden. Jag äter ju numer ett par batterier i månaden, eller snarare är det väl min mp3-spelare som äter, men.

Det finns gånger då mina ickebeslut varit större. Ska jag säga byta jobb? Äh, de kommer snart att dra ner personalstyrkan och då lär jag stryka med ändå. Mycket riktigt. Det är nu nästan fyra år sen och det förändrade mitt liv drastiskt. Men jag hade svårt att släppa taget om det jobbet eftersom det kom att bli min livsstil. Jag hade så otroligt kul under mina två och ett halvt år där, på mitt första riktiga jobb. Men hade jag varit kvar hade jag förmodligen blivit alkis. Det festades en hel del. Å andra sidan försvann alla de trevliga samtidigt som jag så det är nog inte särskilt kul där längre bland stofilerna.

Ska jag flytta? Äh, det funkar här också. Jag skulle gärna ha lite större, men jag trivs ju så bra. Det här är ju mitt hem. Jag kan inte lämna min älskade lägenhet som varit mitt hem i sex år nu. Tiden går...

Jag borde köpa en ny soffa. Äh, jag kommer nog inte att bo här resten av mitt liv och soffan kanske inte passar in i en större lägenhet. Jag väntar.

Vad ska jag jobba med den här terminen/sommaren? Äh, det rektryteringsföretag jag är student-anställd i ringer alltid förr eller senare så det löser sig.

Ska jag göra något bra med mitt band/lösa upp bandet och starta ett nytt eftersom vi inte kommer någonstans? Äh, vi kör på. Det är ju kul att repa i alla fall.

Det värsta är att livet flyter förbi mig och jag kommer ingenstans. Senaste åren har jag inte gjort några större framsteg i mina besluttaganden. Det är lite jobbigt när man lever själv också. Det finns liksom ingen annan som kan ta besluten åt mig. Hur länge ska jag behöva vara stillastående? Så inbillar jag mig lite att jag kommer att börja ta beslut så snart min utbildning är klar. Som att det är det jag går och väntar på. Det är i så fall bara ett halvår kvar tills jag måste börja välja vägar - på riktigt. Det är som att gå i väntans tider. Men jag har gjort det i 26 år nu. När ska det ha väntats klart?

Mitt nyårslöfte i år var att bestämma mig. Ja, vi får väl se hur det går...

Där finns en man

Så är han då tillbaka igen. Mannen. Han som på intet vis förgyller min nattsömn, utan snarare tvärtom. Inatt frasade han runt i min lägenhet igen. Jag tror att han började göra det i och med att jag bytte plats på min säng. Det är snart två år sen och han har kommit att bli en frekvent besökare. Oftast står han bara och tittar på mig från fönstret. Men ibland sätter han sig på sängkanten. Det är riktigt otäckt för jag känner hur ängen sjunker ner lite och jag försöker tvinga mig att vakna. Men det värsta är när han ligger på golvet och försöker dra av mig täcket. Det är så himla jobbigt för jag måste kämpa så. Nej, han har inte direkt gjort något, men jag gillar inte att han är i mitt hem på nätterna.

Min familj har nästan gjort mannen till en familjemedlem. Vi pratar i alla fall om honom vid ganska många middagar då vi ses. Jag tror att de tycker att han är lite obehaglig också faktiskt. Sist frågade mamma om det inte kan vara pappa. På fullt allvar också. Jag hävdade ett bestämt nej. Det går jag nämligen inte med på. Är man död får man faktiskt hålla sig borta från sin familj. Det är väl det minsta man kan göra.

Jag kom även på att mannen har dykt upp i mitt liv tidigare. Han sprang runt i brorsans lägenhet en gång när jag sov där själv. Det kan ha varit det första mötet vi hade. Den gången satt han vid sängkanten väldigt länge och jag fick kämpa hårt för att vakna. Jag önskar att han kunde sticka för jag börjar tröttna på r.i.k.t.i.g.t.

Lasagne

Jag kanske var Garfield i ett tidigare liv, för jag älskar verkligen lasagne. Har precis nyligen börjat tillaga den från scratch. Det är inte ens särskilt omständigt. Men det finns ju viss risk för att bechemelsåsen bränns vid. Jag gjorde lasagne idag och jag känner att det verkligen var alldeles för varmt för såna företag egentligen. Bara att stå vid spisen var jobbigt. Jag är helt överhettad nu. På det så springer jag benen av mig eftersom jag även har tvättkväll ikväll. Känner mig helt slut faktiskt. Varm och trött, men åtminstone mätt. Mätt på god lasagne.

Barn, barn, barn

Barn

Jag älskar att de är så små och söta.
Jag älskar att de är så tillgivna.
Jag älskar att de är så oförstörda.
Jag älskar deras nyfikenhet och törst efter ny kunskap.
Jag älskar att de är så lättroade.

Jag älskar framför att de har egna föräldrar.

Är jag vuxen nu eller?

Jag har i vanlig ordning spenderat helgen på landet. Förutom att det är väldigt avkopplande inser jag, ju mer jag umgås med mina bröder, att jag tror jag kan betraktas som vuxen nu. I alla fall tycks min äldsta bror tycka det. Han fårgar alltid mig i första hand om vi ska gå och bada, ut och gå eller om vi ska dricka kaffe, som att min åsikt väger tyngst. Så har det definitivt inte varit i historien. Han blir mer och mer så faktiskt. Min andra bror däremot behåller greppet runt ungdomen. Han bevisar det om och om igen genom att vara helt ego. Lite märkligt med tanke på att han är 30 år och har barn. Jag trodde att egot var så illa tvunget att ge vika då. Men icke! Den här helgen sa han vid tre tillfällen nej till saker som mamma bad honom att göra. "Kan du hjälpa mig att tända grillen?" -Nej! "Kan du rengöra grillgallret efter dig?" - Nej! "Kan du tömma bajsblöjpåsen som ligger och jäser i det trettiofemgradiga badrummet?" - Nej! På den sista frågan kom dessutom den otroligt mogna följden "Varför ska alltid jag göra allt? Varför ber du aldrig någon annan?" Hmmm... Jag använder inga blöjor och mig veterligen gör inte någon annan än deras barn det heller. Dessutom ombeds vi ibland göra saker, vilket vi genast genomför. Jag tror bara aldrig han märker det eftersom det inte blir en massa tjafs. Men utöver det så gör vi oftast saker utan att mamma behöver be om det. Jag tycker bara att det är så konstigt att man kan vistas i någon annans hus och säga nej när man ombeds göra något. Sånt kan liksom inte bemötas på ett vuxet sätt eftersom det är ett så otroligt barnsligt beteende.


Hur som helst verkar det alltså som att jag har accepterats i vuxenvärlden efter en ganska lång tid av bra attityd från mig. Jag har insett att det ger mig bättre saker att föröka att allitid vara på mitt yttersta humör när jag umgås med familjen. Det har också resulterat i att jag tar på mig uppgiften att peppa min äldsta bror när han befinner sig i ett litet surigt mode. Jag har märkt att det fungerar väldigt bra och jag tror att det har med min nya attityd att göra. Kan man bekräfta att det innebär att jag har blivit vuxen eller?


Popcorn

Jag hade tänkt att jag skulle få popcorn idag. Jag var lite småbakis från igår och champagnen. Min mage har liksom ekat hela dagen. Så jag fick pizza till middag. Jag äter sällan spontana pizzor. Men det var för jobbigt att sätta igång och laga mat så jag köpte med mig en på vägen hem. Sen hade jag tänkt att jag skulle få popcorn. Blev så himla sugen igår, för när jag gick hemifrån på kvällen luktade det popcorn på hela innergården. Mmmm... Det är annat än lukten av chips det. Ja, men nu blev det inte så. Istället somnade jag förstås till någon timme ikväll efter pizzan (som jag för övrigt fick i mig hela av). Jag kunde verkligen inte sitta upp. Helt slut efter en hård dag på jobbet. Otroligt att jag alls pallade. Jag klarar inte att parta i veckorna längre. Eller knappt annars heller för den delen. Men det var mysigt att få ta den där turen hem i sommarnatten. Helt underbart faktiskt! Och ljuvligt svalt. Kanske är det jag behöver för att kunna andas ikväll. En liten tur i den lena sommarnatten. Eller popcorn.

Mannen i mitt liv

Hade en massa saker som jag skulle ha skrivit om igår tänkte jag. Hade till och med fört anteckningar under dagen. Men allt omkullkastades eftersom jag fick en inbjudan jag inte kunde motstå.

Anna tyckte att jag skulle komma över och fira Roger en gång till. Nu på riktigt eftersom han fyllde nu och inte för en månad sen då de hade 100-års fest. Jag förstod ju att Han skulle vara där. Min två års långa nyfikenhet skulle äntligen få utlopp. Injudan kom vid 20.15, vid 21.15 var jag på plats.

Anna har då, som sagt, snackat om Honom de senaste två åren. Hon tycker vi skulle bli ett så bra par och hon har försökt hitta tillfällen att tussa ihop oss på. Det har dock aldrig funnits något. Däremot har alla kommit att kalla honom min "tilltänkta" och lite andra passande epitet. Lite märkligt att nästan redan ha pojkvän som man aldrig träffat. Men igår var det alltså dags.

Jag var helt stissig när jag kom dit eftersom jag klämt i mig två koppar kaffe precis innan. Jag kan få lite skakningar då och bli allmänt uppe i varv. När jag kom dit fick jag dock konstant påfyllning av champagne, så darrningarna avtog så småningom och förbyttes mot ett annat rus. Lite bubbligare sådant.

Jag får väl säga att vårt första möte var något skakigt. Minst sagt. Till en början gick det ganska bra, det var så länge vi inte pratade med varandra. Men sedan gick det liksom bara snett. Han högg på precis allt jag sa och det störde mig otroligt mycket. Jag blev ganska provocerad och uppretad av det och orkade liksom inte fortsätta att prata. Bland annat undrade Han vad jag ville göra när jag var klar med min utbildning. Jag målade förstås upp mitt drömscenario. Då tyckte Han att "jaha, men i så fall önskar jag att jag kunde gå runt och prova chips på måndagen och sedan prova öl på Spendrups på tisdagen..." Där någonstans slutade jag lyssna. Dels tyckte jag att det lät som ett skittrist jobb, men dels ogillade jag skarpt Hans attityd. Till och med en annan kille hoppade in i samtalet och tyckte att "ja, men då är väl det ditt drömjobb då. Du undrade ju vad hon ville göra". Det gick Han i alla fall med på så Han omformulerade frågan till vad det var sannolikt att jag skulle göra. Då svarade jag att jag förmodligen skulle göra lön någonstans (vilket jag sommarjobbar med men inte har alls med min utbildning att göra) eller stå i kassan på 7-Eleven. Då var det Hans tur att tycka att mitt svar var dumt. Men jag orkade bara inte. Sen gick jag därifrån. Anna undrade om vi redan hunnit bråka. Jag sa ja.

Senarem under en vild spontan dans i hallenm lyckades Han trampa hårt på min fot. Min mittentå är nu helt blå och svullen. Jag var lite orolig att den var bruten. Men det hoppas jag inte. Det har dock varit svårt att gå idag. Det var ungefär så jag skulle vilja sammanfatta hela mötet.

Under resten av kvällen sa vi inte mycket mer till varann. Det var nog lika bra. Anna undrade om det var kört. Jag svarade att hela grejen blivit så otroligt upptrissad att jag tyckte att det här nästan var över förväntan. Det kunde ha blivit ännu värre, eller så kunde jag ha undvikit honom hela kvällen. Jag behöver låta saker och ting lugna ner sig lite.

Det roliga var att analysen pågick för fullt i köket. Alla möjliga blev dessutom inblandade. Jag undrade om Han visste vad Annas plan var. Hon sa att hon sagt ett det fanns en tjej i hennes klass som skulle kunna passa Honom, men hon hade aldrig sagt mitt namn. Några killar som varit ute på balkongen med honom sa att Han sagt att Han trodde att Anna försökte tussa ihop oss. Anna frågade vidare om han verkade intresserad. Han hade inte verkat ointresserad i alla fall för Han hade inte varit negativt inställd. Petras radar hade dock gett kraftiga utslag. Hon tyckte att Han bara frågat mig saker och inte varit intresserad av hennes inlägg i samtalen. Hon tyckte att det definitivt fanns något där.

När jag gick så sa jag hejdå till honom och Han höll på med något så Han hade nog tänkt vinka lite bara. Då sa Anna lite uppgivet nästan: "Ni kan väl kramas i alla fall". Det var lite roligt. Så vi gjorde det. Han tyckte jag skulle stanna och att det varit roligt att se mig dansa. Eller hur han nu uttryckte det. Det var som att Han ville släta över det första dåliga mötet lite. Det var ganska roligt.

Jag kan med gott samvete  vidhålla att jag inte tror på ihoptussningar. Särskilt inte när man eldat upp förväntningarna i två år. Petra frågade till och med Anna: "Vad tänkte du? Varför skulle de passa så bra ihop?" Det sammanfattade väl lite mina tankar.

Sommarnatt

De här ljusa sommarnätterna framkallar en så stor melankoli i mig. Utanför mitt fönster flyger skrikande svalor förbi. Det är över 20 grader fortfarande och ljuset vägrar ge med sig. När det är så här vill jag bara gå ut och se staden. Det är ju så vackert på sommaren så att det gör ont i mig. Jag önskar att jag hade en plats att vara på ute där jag bara kunde vara. Jag skulle känna mig obevkäm på bakgården, det blir för intimt med andra människor. En balkong skulle vara trevligt men jag skulle nog känna mig lite instängd. Jag kanske hör hemma i ett hus på landet ändå.

Jag tror att melankolin främst ligger i alla minnen jag har som hör hemma i ljusa sommarnätter. Kvällar på Stadt men tillhörande promenad hem under ungdomsåren. Galna afterwork-kvällar som slutadt frammåt småtimmarna. Långa hemmakvällar på någons solbalkong. Just nu verkar sommarkvällarna dock mest bestå i att komma hem, baka, städa, blogga och sova. Vad hände med alla galna kvällar. Vart blev de av och varför? Var det för att alla flyttade till förorten och blev med hus eller vill jag inte riktigt längre. Eller ännu värre: orkar jag inte?

Kärlek mellan lakanen

Igår låg jag och funderade på hur mycket kärlek jag har. Jag har bara så svårt att kanalisera den på ett sätt så att den tillfaller någon annan bara. Det är nog väldigt få som har fått ta del av den. Ändå kan jag upprymmas av kärlek ibland. Till en låt, till livet, till sommaren, till sömnen, till det som finns runt omkring mig i stunden. Men det blir så svårt att ge verbala uttryck för den just i samma stund. Det är som att jag blir så fylld av känslor som känns nästan irationella. Ingen skulle förstå min kärlek i just den stunden. Jag har ett exempel på när jag försökte verbalisera den.

När jag var liten var vi oftast på landet på somrarna. Men ibland var mamma tvungen att jobba eller så. Hur som helst var vi i stan tillfälligt någon gång. Men det var aldrig så att vi åkte iväg och badade någonstans då. Inte med mamma i alla fall. Eventuellt någon gång om pappa var ledig. Hur som helst kom min mamma en dag med idén att vi skulle åka och bada på ett badställe i närheten dagen därpå. Jag blev alldeles upprymd. När dagen kom visade det sig dock att det var dåligt väder och vi ställde in. För att försöka visa hur mycket jag uppskattat förslaget sa jag till mamma: "Kan du inte fråga någon gång igen?" Hon förstod inte alls vad jag menade och jag kunde inte förklara för att det var så känslosamt för mig. Hon kom aldrig med förslaget igen.

Jag har överlag väldigt svårt att prata om mina känslor. Det är som att det på något sätt kommer att ge någon annan överläge. Ett överläge som jag aldrig är villig att ge bort. Därför undviker jag sånt. Det var framför allt så en period i tonåren. Ibland tror jag att jag hittade en avstängningsknapp och att jag sedan dess varit emotionellt avstängt. Jag har bara så svårt att hitta påknappen igen...

Skocykler

Jag älskar när jag hittar något i min garderob som plötsligt känns fantastiskt trots att jag inte kunnat ha det någonsin. Idag hittade jag ett par svarta skor som jag trodde var tröstlöst försmå. Men icke. Idag kändes de inte alls så små. Grejen med mina fötter är att i sneakers har jag lite för stora skor eftersom det är mest bekvämt. Men på sommaren kan jag inte ha så förstora skor eftersom sommarskor sitter tightare på fötterna och får inte glappa. När jag tog på mig mina lättare sneakers från förra året tyckte jag först de kändes små. Men sen vande jag mig och nu tänker jag inte på det. Så idag när jag prövade några gamla svarta skor med lite klack (precis vad jag behöver!!) så kändes de inte så himla små. Däremot råkade jag skära upp ovansidan av foten på dem. Men jag tror att jag ska kunna gå i dem till jobbet. Måste prova någon dag. Jag tycker sånt är lite läskigt. Tycker att alla stirrar som att de ser att jag inte brukar ha såna skor och att jag går konstigt i dem. Dessutom blir jag sinkad av "finskor". Jag har mest sneakers av den anledningen. Jag vill kunna springa om jag måste. Det gör jag knappast i dessa skor. Så känns det konstigt att dra på mig dem på väg hem från gymet i mina träningsbrallor. Men det är ju inte så långt så det kan jag nog leva med.

En hård helg

Jag har en ganska jobbig helg bakom mig. Först idag ordnade den upp sig lite. Jag har umgåtts med la grande familia och jag börjar inse charmen med att ha en egen, vald familj. Jag kommer oftast överens med dem, men ibland blir de bara för mycket. Särskilt lillebror. Vi kom ihop oss redan på fredagen då mamma bad honom om något och han bjäbbade emot. Jag kunde bara inte hålla mig utan tog till ett kraftuttryck å mammas vägnar. Det fick jag försås tillbaka med något sant men för sammanhanget inte helt relevant påhopp. Jag tycker dessutom inte att man bjäbbar emot mamma och hennes önskemål eftersom det är hennes landställe. Men där är jag och min bror olika. Det blev hur som helst alldeles för jobbigt för mig. Mamma verkade inte ha märkt den stämning som blev kvar efter det här, för idag sa hon att hon tycker det är så härligt när vi alla är är samlade runt henne och att vi kommer överens så bra. Jag svarade inte på det. Förstår inte riktigt att hon inte blir mer galen på lillebror än jag. Jag håller på att gå upp i limningen ibland. Efter incidenten blev jag tvungen att vandra runt på egen hand nån timme. Det var väldigt mörka tankar och jag undrade hur jag skulle stå ut resten av helgen. Dessutom kändes det jobbigt att inta ha någon på min sida som jag kunde prata med. När jag kom tillbaka till slut kändes det lite bättre. Då hittade jag dessutom andra brorsan som jag tog en ny timmestur med. Det var ju en vän också.

Andra dagen blev jobbig eftersom storebror var helt besviken på sin nya båt som inte fungerade. Han gick ner sig totalt i det och det la sordin på stämningen minsta sagt. Han blir väldigt utåtagerande och samtidigt introvert. Det var jobbigt rätt länge till han till slut insåg att det kanske faktiskt gick att råda bot på den sura motorn. Då blev det bättre och bröderna stod och mekade motor ett bra tag. Lillebror måste dessutom ha känt att något blev fel kvällen innan för han var ovanligt "snäll". Han sa inget elakt i alla fall och skulle greja runt mig hela tiden. Jag var inte heller sur direkt, men lite reserverad. Jag kände att det var onödigt att göra någon mer grej av det. Ibland känner jag mig mest vuxen i syskonskaran - trots att jag är yngst.

Idag har jag haft det lugnt till slut. Vi gjorde till och med ett unisont practical joke på storebrorsan i och med hans motorhaveri. Vi låtsades att båten som han inte idits förtöja ordentligt hade blivit stulen från stranden.
Något har jag väl lärt mig av den här helgen också. Kanske mest att they don´t understand me men att jag har lärt mig att förstå mig själv och ta hand om mig själv. Förut kunde jag vara rätt bra på att sura, men det går ju alltid ut över mig själv i slutändan. Det fanns ändå aldrig någon som tog på sig att försöka muntra upp mig. Så det är ju ett moget steg frammåt i min utveckling. Men att min mamma inte ens förstår mig. Jag hade möjligheten att kolla hur hon uppfattat situationen i fredags, men jag gjorde det aldrig. Det hade blivit för känslosamt för mig tror jag.

RSS 2.0