Skottpeng på den här dagen

Mormor ringde just och informerade mig mycket upprymt om att jag idag borde fria till en man. Jag tackade bestämt nej till det erbjudandet. Men hon var ivrig. Jag borde verkligen göra det, för om mannen nu skulle behaga tacka nej skulle han bli tvungen att köpa mig en klänning.

Det kan det väl vara värt. Men risken är ju att han tackar ja. Eller? Om jag inte gör det idag måste jag vänta ytterligare fyra år på den där klänningen, menade mormor. Jag skulle slippa sy en själv. Det kan eventuellt råda delade meningar om varför jag ägnar mig åt att sy. 

Men antagligen råder det delade meningar om fler saker i det här samtalet.

Kittlar dödsskönt

Jag har äntligen hittat den där kistan jag letat efter länge. På Myrorna, var annars. 

Där ska jag nu förvara alla mina tyger. Alternativt alla mina dagböcker. Vi får se vad som ryms bäst. Dagböckerna har hunnit bli osannolikt många genom åren.
Innandöme.


I all sin glans

Jag är min egen ö

Den här låten får mig att le inombords samtidigt som jag känner ett stort vemod.
Jag vill också känna så här inför en plats. Ha ett ställe att längta till. En egen ö.

Tills dess får jag vara min egen ö.


Minus

Det är dags att göra sig av med lite grejer. Det börjar bli trångt. Så jag har kastat ut ganska mycket kläder. Det vill säga, just nu står det påsar i hallen och väntar på att bli ivägburna till Myrorna.

Dessutom har jag sytt om två gamla kjolar. De blev en väska. Tidigare jeanskjol, som snarare kanske var mer som ett brett bälte. Linningen var en hemsydd historia.

Ett stickspår

Jag har tappat bort en sticka. Högst irriterande eftersom jag då inte kan sticka. 

Jag väljer att tolka det som ett tecken. 

Om det inte är någon som känner sig som Saida förstås?En mycket kort handledsvärmare

Omvärdering

Jag sa att jag skulle ta paus. Och menade att jag borde lägga ner manin ett tag. Kanske åka iväg någonstans så att jag inte KAN sy.

Sedan tog jag upp stickningen och gjorde klart sjalen.

Sedan slutade jag tänka på nya syprojekt.

Sedan lånade jag hem böckerna om mönsterkonstruktion.

Sedan började jag tänka på hur jag skulle rita mitt nästa mönster.

Så, hur gör man egentligen, konkret, för att lägga ner en mani? Det känns som att ju mer jag har att göra på jobbet, desto "värre" blir kreativitetslustan. Allt för att låta hjärnan vila från det ena eller det andra?Färdig trekantssjal. Rosa.

Lånade böcker

Fri

I mitt föräldrahem fanns det alltid frimärken. Jag visst var de fanns och det stod mig fritt att använda dem. Och det gjorde jag. Jag hade många brevvänner på den tiden. Skriftlig kommunikation är något jag alltid har föredragit framför interaktion ansikte mot ansikte.

Hur som helst tycker jag att den här traditionen är värd att föra vidare. Jag har trots allt skickat mer post sedan jag flyttade till Umeå än jag har gjort de senaste 10 åren, sannolikt. Nu har de fått en egen plats i tillvaron och i mitt hem.

Senast igår la jag ett brev på brevlådan. Brev nummer två till lågstadiefröken.


Paus

Jag känner att jag behöver en paus från den här manin. Efter en hel helg med symaskinen.

Alltså det är underbart kul. Men tiden går lite för fort. Resan mellan sängen på morgonen och sängen på kvällen är väldigt kort. Och då är det som tar mest tid att rita mönstret, klippa delarna och sedan modifiera/sprätta/tänka om. Jag känner att jag vill ha mer kunskap. Slippa dåligt ritade mönster och kunna rita egna. 

Mitt nästa projekt kanske blir teori om mönsterkonstruktion och klädsömnad. Även om jag är dålig på att läsa mig till saker. GÖR helst bara. Blev kär i det randiga mudderstyget.Fodrat klänning av Lycka-tyget.

Tallriksfetish

Jag inser att jag har fått en tallriksfetish. Jag älskar att titta på gamla tallrikar och fat. Igår var jag på Kupan och tittade på deras tallrikar. Jag hittar nästan alltid något där. Den här gången hittade jag små djupa tallrikar som påminde mig om farmor och hennes efterrättsskålar som vi fick äta kräm i.

Tre stycken fanns det. Och nu är de mina.Nyförvärv, prinsar och prinsessor.Tallrikar jag hittade i somras.Hittade två av dessa Rörstrand på loppis i somras. De påminner mig också om farmor.

Om kreativitet

Jag har funderat mycket över kreativitet hela mitt liv. Hur den uppstår och vad som ger mig inspiration. Oftast känner jag mig som mest kreativ när jag har begränsade förutsättningar. Det blir lättare att skapa när allt inte är möjligt. Det tänker jag också på när jag ser Project runway. Gissningsvis hade dessa designers inte kommit på alla kreationer om förutsättningarna inte varit väldigt speficika.

Jag funderar också över hur jag utvecklat min kreativitet. En viktig ingrediens tror jag är att jag alltid tillåtits skapa under hela livet. Mina föräldrar sa aldrig att något var fel eller att man inte kunde göra på ett visst sätt. Jag hade ofta fria tyglar att prova mig fram (inom rimliga gränser förstås). Jag tror att detta givit mig ett visst mod och tillåtelse för hjärnan att spinna fritt.

Hittade idag denna i min bokhylla. Inköpt på en bokrea för många år sedan, sannolikt inte ens öppnad. Men jag visste redan då...Här finns säkert ett och annat tips att hämta.

Invigd

Visst höll inspirationen i sig med den nya syhörnan. Men jag var som vanligt tvungen att sätta mig och planera lite vad jag ville göra.

Listan blev ganska gedigen.

Nu har jag sytt väskor till brorsdöttrarna. Tur att de gillar samma färger som mig, även om de sinsemellan gillar olika: rosa och grönt.

Idag var jag åter i tygaffärn och köpte tyg till dagens projekt. En kjol. Hade tänkt göra ett örngott idag också. Får se om jag fortfarande hinner.

Jag har sytt en liknande kjol tidigare, men den här gången gjorde jag den med linning. Det blir ett helt annat tänk när den ska sys ihop. Efter ett par tankevurpor och några omtänkningar blev den nog det proffsigaste jag någonsin har sytt.


Sykärlek

Bordet är på plats. Sybordet. Pysselbordet. Det gör att jag har insett att min påsorganisation bör styras upp. De där påsarna med allt tyg som legat i ett hörn. Jag behöver bättre översyn över vad jag har.


Jag kom på mig själv med att tänka tillbaka på mammas syhörna, hemma i barndomshemmet. Jag minns trådkorgarna med tyger, rottingkorgen med garn, det gröna fodralet med stickor, den oranga plastlådan med trådrullar och Läkerolasken i plåt som innehöll synålar. Men jag minns inte hur sygrejerna förvarades. Jag blev tvungen att ringa mamma och fråga. Hon berättade om sin sylåda som hon hade i 30 år. Och jag kan inte se den för mitt inre öga. Vilket är märkligt. Jag älskade att rumstera om bland knappar och bomullsband och stickor och andra tillbehör. Hur kan jag ha glömt sylådan?


Hur som helst ska jag nu ut på jakt efter en egen sylåda. Där ska grejerna organiseras.


Jag hoppas att sylusten är lika stor efter att jag organiserat klart. Ibland förstörs den när jag styr upp för mycket. Det är som att jag måste ha sakerna ligga framme för att kreativitetsknölarna ska gnuggas.
Det fungerar även som arbetsbord

Syhörna

Jag har äntligen varit på Myrorna igen. Ibland hinner det gå lite för länge mellan gångerna. Vilket i och för sig kanske är sunt med tanke på att jag alltid vill ta med mig möbler hem därifrån. Det börjar bli fullt här hemma.

Idag kände jag mig ganska okinkig med allt utom att jag kom hem med ett bord. Helst i lagom storlek. Det är alltid pirrigt att stiga in i lokalen och börja skanna av den. Men där stod bordet och väntade på mig. Inte jättefint, men perfekt storlek, stadigt och med en klaff som gör att det kan bli större. Hemleverans imorgon, som pricken över i (ibland får jag vänta i veckor).

Så i helgen har jag ett nytt pysselbord där symaskinen ska få stå i fred, tillsammans med annat pyssel. Perfekt ska det få plats framför tv:n och Vinterstudion. Tänkte jag.

De här fick också följa med hem. Eventuellt äter jag efterrätt ur dem i helgen.
RSS 2.0