Introvert

Jag läser just nu Introvert - Den tysta revolutionen av Linus Jonkman. 
 
Det var länge sen jag fastslog att jag är introvert. Det är ett bra drag att ha, jag uppskattar det verkligen.
 
Exempel på introverta drag:
- Dräneras av sociala aktiviteter
- Gillar sitt eget sällskap
- Blir sällan uttråkad
- Föredrar självständigt arbete
- Bra långtidsminne
- Lyssnare, är observanta på vad som sägs och vad som menas
- Självständig, identifierar sig inte starkt med grupptillhörighet
- Punktlighet
- Är en grubblare
- Ogillar spontana besök
- Ogillar ändrade planer i sista stund
 
Exempel på extroverta drag:
- Får energi av sociala aktiviteter
- Blir raslös i ensamhet
- Gillar att jobba i grupp
- Känner sig hemma i folkmassor
- Gillar att prata, även med människor de inte känner
- Gillar äventyr och spontanitet
- Hittar gärna på saker med kort varsel
 
Jag kopplar samman introversion med otrygg undvikande anknytning om vi talar anknytningsteori. Dessutom liknar det ju autism. Det är mycket som är fascinerande med våra hjärnor. Och mycket fascinerande hur olika "diagnoser" man kan få utifrån samma beteende. Jag gillar ju verkligen självdiagnoser. 
 
För att vara skriven av en introvert tycker jag att boken är mångordig och något ofokuserad eftersom den kretsar runt samma ämnen om och om igen. Den kunde ha fått vara mer stringent. Dessutom brukar introverta inte dela med sig så mycket om sitt privatliv, men också detta förekommer frekvent i boken. Det gör förstås inget, men det är lite oväntat. 
 
Är du introvert eller extrovert?
 
 

Hipster-TV

De senaste åren har det gjorts TV-serier/lyteskomik om vanligt fölk som handlar på Ullared, som går på dansbanan i Täfteå, som lever på husvagnakampingar och gud vet vad. Borde inte nästa steg vara att göra samma typ av TV-program om hipsters?
 
Vad är roligt med hipsters? Ja, men allt! De klär sig likadant men ser sig som unika. Är det inte humor med en hel subgrupp som ser klonade ut så säg vad som är det. De älskar att göra mat från "grunden" men nöjer sig med att bo i storstäder där det inte går att få tag på mat utan att köpa den på affärn. De lever i små kolonier i vissa stadsdelar. Osv, osv, osv. 
 
Varför har det inte redan gjorts? För att det vanligen är de som håller i kameran/droppar idéerna. Men kom igen nu, erkänn att det är ett grymt TV-koncept. 

Ser stjärnor

Vintern är som vackrast fluffig nu. 
 
 

Tomten kom

Lyckliga jag som fått besök av både jultomten och tandfen samma helg. De roligaste presenterna är de oväntade. Särskilt när de är så väl genomtänkta som dessa. 
 
 

Lediglivet

 
Det är skönt att vara ledig. Skönt i kroppen. Det enda svåra är egentligen att upprätthålla ett normalt förhållande till sömnen. För gör man inte av med någon energi är det också svårt att somna normalt.
 
För att inte vända på dygnet ställer jag klockan på 8 och stiger upp samma tid varje dag. Trots att sömnen infaller allt senare på natten. Jag kompenserar sömnbortfallet genom att ta mig en lur. Varje dag. Tricket är att jag lägger mig en stund när jag känner mig trött, men endast tillåter mig att doppa tårna i sömnen. När jag doppat tårna ska jag dra mig upp på torra land igen. I morse misslyckades jag fatalt. Luren inföll redan 9.30. Tårna doppades, det var mjukt och varmt och jag tillät hela kroppen att glida ner. När jag kom ner passade jag på att doppa hela huvudet och simma under vattnet med långa tag. Till slut var det ändå dags att dra sig upp. 
 
Jag var förstås väck i huvudet i säkert en timme efteråt. Hur det blir med sömnen ikväll återstår att se. För att inte tala om hur det ska gå att återgå till det vanliga livet så småning om. 

Helg-TV

Det finns inget lika lyxigt som att få sjunka in i en fiktiv värld som man verkligen gillar. Bra TV-serier, helt enkelt. För ett år sen såg jag mig igenom Six feet under. Kanske den bästa TV-serien jag någonsin sett. 
 
Under julen har jag sett SVT:s drama-serie Fröken Frimans krig. Den gör mig lycklig inombords. Snyggt gjord, fantastiskt tema och underbara skådespelare. Jag hinner glömma emellanåt hur fantastisk Lena T Hansson är. Hon har en skön komik med hela sin uppenbarelse. Dessutom blir jag ju alltid glad när något rörande kvinnokampen uppmärksammas på bästa sändningstid. Sånt behövs det mer utav. Läs mer om företaget som kvinnorna i serien bildar, Svenska hem, dess afrärsidé, arbete och hur det utvecklades och invecklades i den här debattartikeln.
 
Har du inte sett den tycker jag du ska börja nu.
 
Nästa vecka repriseras dessutom Weissensee, en annan fantastisk serie om kärlek och övervakning i 80-talets Östtyskland. Se den också när du ändå är igång. 

RSS 2.0