En insomnias bekännelser

Jag har i olika skeden av livet dragits med stora sömnstörningar. Ofta i långa perioder och med hela nätter av vaka som resultat. Min egen hjärna spelar mig dessa spratt. Jag trodde att jag lämnat det hela bakom mig efter flera år av lugn sömn med endast enstaka nätter här och där av störningar. 
 
Men det är klart att onda ting går igen. Jag använder mig av alla knep jag kan. Både praktiska och mentala. Samtliga dessvärre ganska verkningslösa. Jag vet exakt vad det handlar om, en klassiskt mental bild: tänk inte rosa elefant. Eller i det här fallet att jag kanske måste ligga vaken hela natten. Jag ska inte tänka på det och det är det enda som går igenom min hjärna.
 
I veckan köpte jag nya lakan. Kvinnan i butiken garanterade god sömn i dessa lakan. Jag tänkte ta henne på orden. Lakanen var sköna, men de garanterar knappast god sömn om de ska dela säng med min hjärna. 
 
Mina senaste sömnknep:
 
- Lyssna på fokusövning innan jag ska försöka sova (får dessvärre min puls att skena ännu värre)
- Läsa KBT-böcker om acceptans och medveten närvaro av Anna Kåver och Åsa Nilsonne (får mig framför allt att gråta)
- Nya lakan (skönt, men de bidrar tyvärr inte till att få min hjärna att tänka på annat)
- Att visualisera hur jag åker snowboard ner från en alptopp - en övning jag började med 2003, i och med sömnstörningar och efter att jag gjort precis detta 
 
Det värsta är att jag på kvällarna är så trött i kroppen att jag knappt kan hålla ögonen öppna, en känsla av att jag inte kan vara vaken. Dessvärre är min hjärna en mästare i att hålla kroppen vaken.
 
 
För övrigt påbörjar jag idag #Blogg100, det blir ett inlägg om dagen i hundra dagar. Nu åker vi.
 

Kommentarer
Postat av: smultron

Här har du en till som lider av sömnstörningar emellanåt. Känner igen det där med att vara trött men ha en hjärna som inte vill sluta jobba. Hoppas du får sova gott många nätter i alla fall i dina nya lakan!

2014-03-01 @ 13:04:31
Postat av: Fia

Jag har också så himla svårt att somna i vissa perioder. Sen känner man sig som en sömngångare på dagarna i stället.

2014-03-01 @ 14:14:36
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Erik Semlan

Lider själv av sömnproblem nu sedan det började på sensommaren i fjol. Det blir sällan mer än tre, fyra timmar per natt. Har jag väl vaknat till så är det omöjligt att somna om. Ibland kan en sömntablett hjälpa, men ofta vaknar jag ändå efter max fyra-fem timmar.
Vet inte riktigt hur jag ska få bukt med problemet. Har nog alltid tyckt att det räcker med mindre sömn, men då har det varit typ sex timmar istället för åtta (som kanske är normen). Har tagit upp det hela med min läkare och bland annat fått lite tabletter. Men ser inte tabletterna som någon lösning i längden. Sömnen är ju viktig, på så många olika sätt.

Postat av: Hanna

Smultron: Det är fruktansvärt medan det pågår. Jag hoppas att det håller på att vända.

Fia: Det är irriterande. För mig tycks det också bli en ond cirkel. När jag haft en riktigt dålig natt brukar det komma fler av bara farten.

Erik: Jag har sömntabletter också. Men jag vill inte ta dem så ofta. När jag är i sömnstörningarna och de kommer nästan varje natt så tillåter jag mig en natt i veckan, för att få återhämtning. Det är ljuvligt. Vaknar som en helt ny människa.

2014-03-02 @ 10:53:23
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0