Om att blöda
Meckigt är ordet! Alltså, jag tror jag har utvecklat världens avancerade strategier när det gäller mens. Allt från vilka underkläder jag använder till vilka jeans jag kan använda, hur jag sover och hur snabbt jag kan gå. Samt att jag i huvudet planerar när jag kan gå på toaletten i förhållande till arbetsschema och dylikt. Helt sjukt.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/203028?programid=2071
Ibland har jag upplevt det som att man inte får låta sig påverkas av att ha mens (och pms) utan att det blir en fråga om att man då underkastar sig sin kvinnokropp och hamnar i ett taskigare läge i förhållande till männen. Men skulle förnekandet av att man påverkas av kroppens processer vara kvinnor till gagn? Jag kan inte se det. Däremot finns säkert stora individuella skillnader. För egen del så är mensen generellt inget större problem, medan veckan innan kan vara jobbig med oro och sömnlöshet.
Matilda: Lite så är jag också. Tycker att det begränsar mitt liv eftersom det ändå blir ganska många dagar om året. Särskilt som jag inte vet exakt när det är dags.
Smultron: Visst är det ett lite konstigt resonemang. Jag skulle också tycka att det var intressant att veta hur man resonerade om detta om det var män som hade ett återkommande symptom.
Eftersom det historiskt har hämtats argument från biologin, om hur mäns och kvinnors kroppar skiljer sig åt, för att befästa skillnader och tilldela kvinnor en underordnad roll, så kan jag iofs förstå varför man vill låtsas att mens inte påverkar. Men jag tycker ändå det är fel.
Jag förstår det också ur ett feministiskt perspektiv. Man vill inte vidstå att kvinnor är svagare osv. Men det är klart att det påverkar att förlora blod, om än bara temporärt. Samt att man inte är på humör för allt när kroppen jobbar emot en. Så kan i alla fall jag känna. Är glad att jag inte är elitidrottare (höhö) eller något annat som alltid måste kunna prestera på topp.
Det mest intressanta jag hört om mens är hur icke-naturligt det faktiskt är att ha mens månad efter månad. För länge, länge sedan fick en kvinna sin första mens senare i livet, gick in i klimakterier tidigare, fick barn tidigare, tätare och fler gånger, ammade längre och hade sämre näringsstatus, så fick ofta inte tillbaka mensen under amning. Alltså hann en kvinna inte ha mens så många gånger under ett liv.
Inte för att det gör mensen mer uthärdlig.