Etik & moral
Men hur ofta blir vi inte lurade eller besvikna för att vi inte alls fick det vi förväntade oss. Eller att en sparprodukt inte alls gav det vi blev lovade. Säljhysterien är ofta större än viljan att ha glada och nöjda kunder. Det viktigaste är att överleva för dagen, inte att leva upp till eller skapa ett bra rykte.
Hur kan det ha blivit så här? Var är moralen och etiken i sammanhanget? Och hur många föregat nyttjar inte köpkraften i samhället utan att se till vidare konsekvenser som miljö, mänskliga rättigheter och hälsa i de produkter de investerar i eller tar fram.
Själv skulle jag aldrig kunna leva med att starta upp ett företag som först och främst fanns för att överleva till varje pris. Det skulle inte finnas på kartan att kliva över lik för att uppfylla mitt mål. Hellre ser jag mig besegrad eller tvingar mig att tänka om.
Hur står det till med moralen i samhället?
Läs även andra bloggares åsikter om etik, moral, kommersialism, företagande
Dina funderingar leder till funderingar hos mig. Etik och moral. Två återkommande begrepp, inom såväl din bransch som min. Integritet, kompetens, välvilja, rättsäkerhet, öppenhet... Grundläggande! Dessvärre är moralen inte alltid vad den borde vara...
det står inte till alls tror jag. ingen bryr sig längre...
Håller helt med dig i det du skriver.
Marina: Allt för sällan är den det.
Lina: Nä, det är sjukt.
Garbo: Mm.
Jag tror det helt enkelt inte lönar sig att vara etisk och moralisk. Förr kunde ju alltid kyrkan och överheten skrämma med helvetet, men det smäller liksom inte lika högt i dag. Se bara på svartjobbandet i Sverige och på skattefusket. Vi svenskar vill ha välfärdssamhälle, men alla är inte villiga att pröjas för det. Kortsiktigheten har ätit upp långsiktigheten. Tyvärr.
Magnus: Ja, det kan man ju snabbt konstatera.