Feminism någon?

Jag brukar aldrig läsa svenskan, men idag fick jag tillfälle att göra det på jobbet.

Igår skrev Pär Ström om att män kuvas av statlig feminism. Och han börjar "Hellre humanism." Och jag har förstås redan givit upp.

Någonstans skriver han att "runt omkring kvinnan lyser däremot helgonauran som en sol" och jag undrar vilken planet han är född på. Jag har då aldrig fått någon aura för att jag varit kvinna. Snarare får jag kämpa hårdare för att få den respekt jag förtjänar.

Att feminism står för lika värde mellan könen är inget han verkar ha förstått. Självklart får de lägga större fokus på kvinnorättsfrågor, eftersom det finns tillräckligt med människor som lägger energi på att arbeta fram männen. Men många frågor som feminister driver gäller att ge lika status, inte trycka ner män, som Pär Ström verkar ha uppfattat det.

Visst har han rätt i många avseenden att mannen diskrimineras i olika frågor (de måste göra militärtjänstgöring, får sällan vårdnaden om barn i tvister bland annat). Men knappast i fler än hur många frågor kvinnan diskrimineras.

När han kommer till det ständiga nedgörandet av män, så har jag förstås för länge sen brustit. Men jag citerar: "Exempelvis kallas medelålders män dagligen för 'gubbiga', medan det vore otänkbart att kalla medelålders kvinnor för kärringaktiga". Dessa två ord har för det första inte samma nedvärderande klang i svenska språket. Kärring är grövre än gubbe. Däremot kallas kvinnor för kacklande höns och annat "trevligt", men framför allt kallas de väl lika ofta tantiga som gubbar får vara gubbiga.

Själv är jag betydligt mer restriktiv i min användning av gubbsjuk och gubbslem. Men de som får de epiteten förtjänar det samtliga gånger - oftast för att de förtrycker kvinnor!

Skärpning Pär Ström. Kom med någon som fungerar, för fläckvis är du ju något på språren. Som det är nu är du bara en i raden av män som är rädda för att kvinnan ska få för mycket plats (läs: lika mycket plats som mannen).

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: F

Trist att svenskan ger utrymme till en så osaklig och okunnig skribent. Det finns så många duktiga skribenter som hade kunnat skriva betydligt mer nyanserat om kvarvarande missförhållanden när det gäller genus. Givetvis ska vi bekämpa alla idiotiska regler och attityder som finns kvar av gammal vana, oavsett om de drabbar kvinnor eller män.

2008-01-03 @ 20:13:56
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Magnus

Har ej läst artikeln, men jag tror att mycket handlar om makt. Vilka som har makt, och vilka som inte vill släppa från sig makt. I de allra flesta sfärer är det smärtsamt uppenbart att det råder en manlig makt. Löner är bara ett av många pinsamma exempel. De som har makt vill inte gärna släppa på den av egen fri vilja och många gånger, tror jag, är det så att de inte ens inser att de faktiskt sitter på makten.

Skönt att se att det tickar till lite i genuskategorin ;)

2008-01-03 @ 21:44:34
URL: http://papamac.blogg.se
Postat av: Hanna

F: Visst är det trist! Men han var säkerligen utsänd för att provocera fram reaktioner.

Magnus: Den finns på svd.se och heter Män kuvas av statlig feminism om du vill läsa den. Visst handlar det om makt. Allt handlar om makt, och rädsla.

Jag är glad själv, oftast är jag för trött för att ens orka tänka genus =)

2008-01-03 @ 22:19:08
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Lina

Klockrent Hanna! Skicka in till tidningen!

2008-01-04 @ 10:37:19
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Anders Bondensson

Hej Hanna,

Du skriver att du hört uttrycket "kacklande höns", men Pär syftar inte på vad människor säger till varandra privat, utan på vad som är acceptabelt att skriva om män och kvinnor i det offentliga rummet. Där kan man skriva på ett helt annat sätt om män än om kvinnor, och ett motsvarande uttryck om kvinnor till "gubbslem" är helt otänktbart.

Ännu större skillnad råder när det gäller generaliseringar, vilket Pär också tar upp. Det är nämligen i princip omöjligt att hitta negativa generaliseringar om kvinnor i massmedia, samtidigt som det är mycket enkelt att hitta sådana om män. Det är det som Pär menar med "helgongloria", att man inte får skriva nedsättande om kvinnor i generella termer trots att det är fritt fram att göra det om män.

Om du är öppen för andra perspektiv än den rådande jämställdhetsdiskursen, rekommenderar jag dig att läsa hans bok, eller ännu hellre boken "Tokfeminismen". Både går att ladda ner gratis.

-Anders Bondensson

2008-01-06 @ 14:04:27
URL: http://anders.bondensson.se
Postat av: Mattias

Vill rekommendera alla som har tröttnat på de manshatande ego-feministernas nedmontering av manligheten och som tröttnat på att en högljudd minoritet radikala kossor får styra landet,
att läsa böckerna:

"Mansförtryck och kvinnovälde", som finns gratis att ladda ner på:
dnv.se/mou/rapport_mansfortryck.htm

samt boken
"If men have all the power, how come woman make the rules?", som finns gratis att ladda ner på: rulymob.com

Samt en samling böcker i ämnet finns att ladda ner här.
rapidshare.com/files/3965109/MRADocuments.zip

Läs på och skaffa er argument!
Läs på och sätt press på makthavarna!
Krossa EGO-Feminismen NU!

2008-02-14 @ 17:17:48
Postat av: Vemundvilja

Good people of togo i was here ok.

2009-05-19 @ 08:34:55
URL: http://vemundvilja.3steps.com

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0