Scum bibel

Två skönlitterära intryck från igår kommer att prägla det här inlägget (samt mitt fortsatta liv).
 
Jag såg filmatiseringen av bibeln på SVT igår. Jag satt och kände mig nöjd över att de olika händelserna faktiskt är bekanta. Min bibelkunskap är det alltså inga större fel på. Det som ändå slog mig är den fanatism som berättelserna ger uttryck för och som skett i guds namn. Människor har varit beredda att offra sina söner. Män, har varit beredda att offra sina söner. Män har haft uppenbarelser av gud. Mycket har gjorts okej helt enkelt för att det gjort i guds namn. Och det är framför allt män som har handlat. 
 
Jag läste även SCUM manifest igår. Valerie Solanas skriver: "Då mannens oförmåga att relatera till någon eller någonting utanför honom själv gör hans liv poänglöst och meningslöst (den ultimata mansinsikten är att livet är absurt) uppfann han filosofi och religion." 
 
Det var ganska många saker som slog mig när jag läste SCUM. Religion är som så mycket annat uppfunnet och upprätthållet av män, eftersom kvinnor har haft små möjligheter och liten makt historiskt. Vad går religion ut på i stora drag? Det går ut på att begränsa människors möjligheter, exempelvis emotionella. Kvinnor har blivit (och blir fortfarande) bortgifta till (ibland betydligt äldre) män. De är en handelsvara. Kvinnor (framför allt) blir begränsade i sin sexualitet eftersom de ska vara oskulder vid giftermålet. Kvinnan är också den som åt av den förbjudna frukten och den som straffas för detta. Stackars Adam gjorde ingenting. Enligt berättelsen. 
 
Och det här är ändå en religion som är alive and kicking två tusen år senare. Någon har upprätthållt och gött den väl. 
 
Ibland önskar jag att jag inte kände behovet att vara så politiskt korrekt, att jag kunde ösa ur mig av min ilska. För ni ska veta att det finns en del att ösa ur den brunnen. Vad jag är rädd för? Inte för att vara feminist. Men för att vara en feminist som "gör ner", skuldbelägger och hatar mannen. Det är inte det jag vill. Men hur många gånger har jag inte varit utsatt för det motsatta. Jag vill att feminism ska handla om att strukturerna gör både kvinnor och män till offer. För det är det jag anser. Jag vill att alla ska inse det. Ingen vinner på att lägga hela skulden och offerbördan på mannen. Samtidigt, känner jag ofta att det här är den politiskt korrekta versionen. 
 
Är det slut på smekmånaden?

Kommentarer
Postat av: Fia

Jag sitter här och njuter av det du har skrivit. Sä välformulerat, djupt engagerat och med en tydligt återhållen vrede.
Med nuvarande strukturer tror jag att det kan vara svårt att övertyga män om att de faktiskt också är offer.

2013-03-29 @ 19:55:21
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Hanna

Tack för dina fina ord! Det värmer. Och jag tror att du har rätt. Bara en sån sak att vi måtse hitta nya epitet för män som gillar "kvinnliga" aktiviteter. Den metrosexuelle mannen. För en vanlig man kan väl inte gilla matlagning? Sorgligt är det.

2013-03-29 @ 20:34:15
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Jazzhoppan

Välformulerat, välskrivet och spot on! Ang Bibeln så var nog inte heller Jesus en vit blond man. Men det är en annan diskussion...

2013-03-30 @ 10:40:55
Postat av: Fröet

Ilskan du pratar om känner jag själv. Ofta. Dessutom är det utmattande att vara pk hela tiden. Skulle också vilja ösa ur mig all skit som finns inombords. Det skulle nog kännas både befriande och ångestfyllt.

2013-03-30 @ 13:59:29
Postat av: Hanna

Jazz: Näe, knappast.

Frö: Helt klart är det så. Jag kan på ett sätt se fördelarna med att inte ösa ur sig. Jag skulle verkligen inte vilja se eller höra alla ösa ur sig all skit. Det skulle bli en mycket dyster, sexistisk och rasistisk värld. Men till slut är det ändå som att det inte går att stoppa. Jag vill inte vara motpolen till hat med hjälp av hat. Men ibland måste man bara vända på en del argument. För att visa på galenskapen.

2013-03-30 @ 20:23:22
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0