Tecken, tecken

På ett av seminarierna idag fick jag möjlighet att studera en teckenspråkstolk. Jag blev djupt fascinerad över hur han arbetade. Hur varje liten suck och varje litet ok översattes. Och över den nära kommunikation tolken och lyssnaren emellan. Deras nära nog ständiga ögonkonakt, hur en relationen och ett samarbete uppstår.

Vilket jobb en sådan tolk gör! Vilken performance hela akten är! Det är som ett helt skådespel, med mimik och allt. Jag har aldrig funderat över det förut. Tolken blir ett direkt eko till det talaren säger, och budskapet når alla åhörarna mer eller mindre.

Jag undrar om jag skulle bli stressad av att bli direktöversatt då där. Tänk om man börjar staka sig och göra utfyllningsljud som översätts i nästa sekund? Min hjärna skulle till slut bli helt blank och jag skulle bara tänka på tolkens nästa översättning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Lennart

Jag har varit med om att bli simultantolkad, det var lite irriterande i början. Varje gång jag började prata satte tolken igång efter några ord av mina och pratade samtidigt.

2008-10-11 @ 16:28:13
URL: http://trannel.blogg.se/
Postat av: Cosmic Moose

Teckenspråk är så häftigt!

2008-10-12 @ 18:42:22
URL: http://rochester.blogg.se/
Postat av: Hanna

lennart: En annorlunda upplevelse.

Cosmic. Visst är det!

2008-10-12 @ 19:10:43
URL: http://hannasplats.blogg.se/
Postat av: Olle

Om du är intresserad kan jag tipsa om en jättebra utbildning på Strömbäcks Folkhögskola i Umeå. Deras hemsida är www.strombackfolkhogskola.se

Spana även in den här något underliga filmen därifrån.



WqIHjV1JsA" rel="nofollow">http://www.youtube.com/watch?v=WqIHjV1JsA

2009-05-23 @ 16:33:20

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0