Minnena bor på auktionsverket

Jo, jag är visst sentimental. Det gäller bara att hitta de rätta grejerna som spelar på min sentimentalitet. Det gjorde jag idag. I kubik. Allt på en gång.

Var på auktionsverket och kikade runt lite. Idel gamla grejer. Idel minnen. Det var clubstolen och alla gamla bord som fanns på farmors och farfars lantställe i Ångermanland. De hade många olika bord min farmor och farfar, alla gamla. Jag såg ett klaffbord som de hade på vinden, soffbordet som stod hemma i lägenheten, ett runt bord som liknade bordet i finrummet. Lampetterna som satt på väggen i finrummet auktionerades också ut. Allting sådde små frön av minnen.

Där fanns läderklädda stolar som pappa hade i sin färghandel där jag jobbade hela somrarna och tillbringade mycket tid av min barndom. Såg en liknande stol som min pappa hade som kontorsstol som också var i läder, med gula träkarmar. Jag minns exakt hur han såg ut när han satt i den, med telefonluren i handen (sån med snurrbricka).

När jag kom till hörnan med småplock blev jag helt lyrisk. De hade små hus som man ställer upp runt sin järnvägsräls. Jag minns när jag lekte med pappas järnvägsräls och ställde upp alla de där små sköra husen försiktigt så att de inte skulle gå sönder. Jag minns hur de luktade när man rullade ut dem ur silkespapret.

Där fanns också serviser från Gustavsberg som jag minns från barndomen. Det var inte den serien vi hade hemma, men de känns alla väldigt bekanta och jag fick en konstig känsla i magen när jag såg dem.

Men det ultimata var ändå att se ett smalt klaffbord med sidor som hängde långt ner. Jag mindes somrarna i finska skärgården hos mormor och morfar. Jag fick känslan av hur det känns att tränga in små korta ben vid de där klaffarna för att någon måste sitta där och det blev jag eftersom jag var yngst. Jag såg morfar framför mig sitta och berätta någon historia och sitta och klia sig i skäggstubben medan han klämde in sig bakom en av klaffarna när vi inte använde bordet.

Allt det kom till mig bara genom att se möbler jag egentligen inte har någon relation till. Skulle jag gå där med bröderna så skulle vi bara eld och lågor medan vi pekade på alla grejer och berättade om de minnen vi fick till dem. Kanske ska släpa med dem dit någon gång som en liten lördagsutflykt.

Kommentarer
Postat av: Fröet

vad härligt det låter. Jag har alltid gått på auktioner på somrarna under min uppväxt. Själva den grejjen är också mkt minnen, en gammal hederlig sommar-auktion.

2007-03-17 @ 16:16:11
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Iah

Vad roligt att få sånna minnen av att se en massa gamla möbler! :) Just av möbler har jag nog hittills inte fått några minnen, däremot av det där vanliga som en låt, en lukt eller nått sånt.

Mornar känns mest rätt isf, morgnar känns som om man skulle skriva morgan men misslyckades... :/
Å ja, en dags vila skulle sitta fint! Det kommer en om precis en vecka!!! :D

2007-03-17 @ 16:59:36
URL: http://frokent.blogg.se
Postat av: Hanna

Fröet: Sommarauktioner verkar ha varit en grej bland många, tyvärr kan jag inte relatera till den aktiviteten. Men jag kanske ska börja...

Iah: Möbler var nytt för mig också. Men det var en rätt skön känsla :)

2007-03-17 @ 17:44:06
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: nollåttan

å, det är skitkul trots att jag inte är svensk och känner inte igen grejer från min egen barndom---det är mysigt ändå!

2007-03-17 @ 20:28:34
URL: http://www.nollattan.blogg.se
Postat av: Hanna

Nollåttan: Ja, det är mysigt med gamla grejer...

2007-03-17 @ 21:44:46
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0