Konformitet som norm

Jag låg och tänkte på ett ord innan jag skulle somna härom dagen. Konformitet. Kunde inte komma på vad det betydde så jag blev tvungen att googla på det. 

Konformitet - ändring i beteende eller uppfattning som beror på verkligt eller inbillat grupptryck.


Uppfylla andras önskemål och därmed bli accepterad och omtyckt.


De med benägenhet till imitation/konformitet överlever evolutionen. När man imiterar blir man oftare också sedd på ett mer positivt sätt och blir mer accepterad av den imiterade.


Jag insåg att jag pratat om konformitet med en kollega precis samma dag. Även om jag inte heller då tänkte på företeelsen som just konformitet. Men vi möter den dagligen.

Jag förstår varför konformitet uppstår. Ingen vill väl avvika eller vara annorlunda. Men det känns väldigt trist. Oftast tycker jag det är så befriande när människor ställer löjligt puckade frågor och det visar sig att alla har suttit och funderat på samma sak utan att våga säga något. Eller när en person helt går emot det en hel grupp enas runt, bara för att till slut få rätt.

Konformitet borde bli ovanligare i ett så upplyst samhälle som vi ändå har. Ändå tycks det inte ske några större förändringar i den vad man kan se i alla fall. Folk nickar med i allt för stor utsträckning och ifrågasätter inte sånt som vi ser som självklarheter. Det ger knappast någon mental utveckling hos människan. Dessutom ser vi fortfarande helt klonade ut.

Allt handlar väl i slutändan om konformitet. Rädslan för att avvika eller bli uttittad. Följ strömmen så går allt bra. Var en död fisk.

Andra bloggar om: ,

Kommentarer
Postat av: Fröet

spännande...jag har ett inlägg på gång i samma tema. Döda fiskar luktar skit för övrigt!

2007-06-11 @ 08:49:37
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Therrorese

Jag vägrar va en död fisk...men problemet är att det ska vara naturligt att inte följa strömmen. Så fort man gör det medvetet och kämpar mot strömmen så blir det bara löjligt. Jag kämpar inte motströms, jag flyter åt båda hållen för det mesta...

2007-06-11 @ 08:52:18
URL: http://therrorese.blogg.se
Postat av: Fia

Tyvärr är det väl så, lite tragiskt egentligen... jag vill inte heller va en död fisk, men ibland blir de kanske så ändå. Fast jag följer iallafall inte modet bara för att de är just mode...

2007-06-11 @ 13:40:29
URL: http://fiasdiary.blogg.se
Postat av: Beyonce

Håller med. Fram för mer annorlundahet!

2007-06-11 @ 15:21:03
URL: http://bday.blogg.se
Postat av: rosenblom

jag vill med bestämdhet motsätta mig påståendet "Ingen vill väl avvika eller vara annorlunda". Så är väl folk i det mesta antar jag. Själv vägrar jag.

2007-06-11 @ 17:03:36
URL: http://rosenblom.blogg.se
Postat av: evans

Vi har haft gruppdiskussioner på jobbet idag. Alla nio grupper kom fram till samma sak. Är vi konformerade eller indoktrinerade...?

2007-06-11 @ 18:38:58
URL: http://evans.blogg.se
Postat av: Hanna

Fröet: Det gör ju det!
Therrorese: Ja, folk som hela tiden ska säga tvärtom är också extremt irriterande. När det är en grej..
Fia: Man ska försöka hitta en egen väg.
Beyonce: Just!
Rosenblom: Heja dig!
Evans: Hehe... bra fråga.

2007-06-11 @ 18:55:06
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Patrik

Det sjuka är att i de flesta fall är det bara saker man har fått för sig att folk förväntar sig. Det är sånt som handlar om strukturer och hegemoni. Men det är ju sånt som alldeles för få förstår.

2007-06-13 @ 22:44:11
URL: http://pudding.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0