Sömnrutiner

Jag har haft många och olika långa perioder i mitt liv med rubbat sömnbeteende. Ibland sover jag inte alls, andra gånger ligger jag vaken i många timmar. Resultatet är en seg, yr skalle och kryp i kroppen på dagarna. Det kommer och går och oftast periodvis. Jag vet aldrig när en vaken natt ska dyka upp. Men om jag börjar fundera på det kan man ge sig på att den kommer. Alltså försöker jag undvika det.

Idag hade vi ett sömnseminarium på jobbet (och ja, jag höll på att somna...). Saker att tänka på, hur man tar sig ur dåliga cirklar och så vidare. Jag tror att jag skulle kunna börja hålla den typen av seminarier, med en stor portion erfarenhet i bagaget. Hur man tar sig ur de dåliga cirklarna vet jag fortfarande inte, men plötsligt händer det...

Så kommer alltid små avslappningstips som en ilten godbit att suga på. Tips som verkligen inte fungerar på mig. När jag ska göra en sån övning, börjar jag med att koncentera mig. Helt fel förstås, avslappning handlar om att sluta koncentrera sig. Ja, så blir jag frustrerad över att jag inte kan slappna av och att det inte funkar vilket ger mig en ännu högre grad av stress.

Powernaps är ju också kul. Om man sover dåligt och vill ha sig en liten energikick så kan man ta en powernap. Men grejen för mig när jag är inne i ett mönster av dålig sömn är att jag inte kan slappna av, allra helst inte på dagen, på jobbet, i kontorsstolen. Tror inte jag skulle kunna sätta mig hemma i fotöljen ens och dåsa bort en sekund. Min sömn och mitt beteende runt sömn är kraftigt rutinbundet. Det är något jag tror på.

Kommentarer
Postat av: Henrik

Kan du inte sova efter maten då? då brukar ja bli trött... fast det kanske snarare har att göra med fläktens i läsessalen nästan hypnotiska surr....

2007-04-19 @ 19:34:07
URL: http://wreten.blogg.se/
Postat av: Anna

Känner igen det där med sömnstörningar, det är ganska nyligen som jag har lärt mig att sova som en någorlunda normal människa. Mig hjälper det mycket att ha en riktigtriktigt gosig o skön säng som man längtar till, sen att inte använda sängen som annat än säng!

2007-04-19 @ 20:00:08
URL: http://skaninginorrland.blogg.se
Postat av: Hanna

Henrik: Det blir jag med - på jobbet. Och där kan man ju inte sova någon längre stund. Även om man skulle vilja prova ibland...

2007-04-19 @ 20:00:13
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Blingbling

Jag sovar alltid en stund efter jobbet (efter min middag). Typ en powernap. Jag vet inte om det är så bra, för senare kan jag inte sova. På natten alltså.

2007-04-19 @ 20:14:34
URL: http://blingbling.webblogg.se/
Postat av: Honkenponken

Åh, sova är jättesvårt ibland. :-/

2007-04-19 @ 20:50:20
URL: http://honkenponken.blogg.se/
Postat av: Hanna

Anna: Ibland när jag sover dåligt under en längre tid kan jag inte längta efter sängen. Den skapar liksom bara ångest, så fort jag lägger huvudet på kudden. Men nu går det bra att längta till den...

Bling: Nä, jag försöker också undvika lurar på dagen/kvällen så att jag sover på natten. Lurigt det där (jaja, i dubbel bemärkelse... kunde inte hålla mig)

Honken: Visst är det...

2007-04-19 @ 20:59:22
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0