Biologiska skillnader

Läste en intressant artikel om huruvida den kvinnliga och manliga hjärnan är olika.  

Forskarna har alltså visat att fördomar direkt kan påverka hur bra kvinnor lyckas på ett matematikprov. Så länge folk tror att män är bättre på matematik kommer kvinnliga matematiker att känna att de behöver kämpa hårdare för att visa att de duger, och prestera sämre när de blir frustrerade.
 

Igår på festen hade jag ett annat intressant samtal med en tjej som är i 30-årsåldern och sommelier. De allra flesta inom detta yrke är män i 50-60-årsåldern. Hon hade varit med på en kockskola på Åland för att vara domare i en ritual med att hälla upp vin. När hon och hennes kvinnliga kollega kom dit och fick träffa de övriga domarna (de här gubbarna i 60-års åldern) hade dessa utbrustit: "Ja, men här kommer sekreterarna!" Någon hade förklarat att de också var domare precis som dem. Då hade de fått en viss respekt igen. Men det är märkligt att de som kvinnor måste visa sin titel och vad de åstadkommit för att få den respekt de förtjänar. Sekreterare!?

I situationer när man ska prestera får kvinnor ofta slå ur underläge. Om män börjar på noll i neutralt läge för att sedan kunna arbeta sig uppåt i prestige, börjar kvinnor på minus för att först visa att de alls duger. När de sen har visat att de klarar av det som de ska, kan de eventuellt också stiga i graderna och visa sig vara riktigt duktiga. Det här var något som tjejen som var sommelier definitivt varit med om. Hon hade, utöver könsfördomen, också åldersfördomen att arbeta emot.  

Jag tror ofta att kvinnor måste kämpa mycket hårdare för att visa att de duger, i situationer där män redan har en massa cred utan att kämpa livet ur sig. Så tänkte jag att det kanske är tvärtom inom områden där kvinnorna dominerar, som i vården. Men så kom jag på att de tillfällen jag har haft kontakt med arbetslag inom vården så får männen om möjligt ännu mer uppmärksamhet för att de är så duktiga att de ens dyker upp, bara för att de är just män.

Redan i skolan har tjejer och killar olika förväntningar på sig vilket gör att deras insatser bedöms olika. Jag tror väldigt få skillnader beror på biologi. Därför är det desto större anledning att vi blir uppmärksamma på när vi gör skillnad på varandra beroende på kön (eller ålder och etnicitet för den delen).

Kommentarer
Postat av: Magnus

Mycket intressant! Jag har läst igenom den del av din blogg som handlar om genus, och jag håller helt med dig. I en av våra femmor har jag och en kollega jobbat stenhårt för att stärka tjejerna, och nästan tvingat dom till att ta taltid från killarna. Under en vecka körde vi med tidtagarur för att tjejerna verkligen skulle få lika mycket tid. Killarna upplevde detta som oerhört orättvist. De t o m ordnade en demonstration. Även tjejerna tyckte det var jobbigt. En av killarnas argument mot att dela upp tiden var att tjejerna ändå inte hade något att säga. Det värsta var att ingen av tjejerna tog strid mot detta. Så jag håller med om att tjejer börjar på minus. Detta minus måste tas från killarna, och killarna vill inte ge upp sin plats i förarstolen. Genus är extremt intressant, och samtidigt skrämmande. Skrämmande för att vi så himla lätt hamnar i de roller som folk förutsätter att vi ska hamna i. Intressant för att det alltid väcker så starka känslor. Denna kommentar liknar mer ett inlägg, men det får bli så...

2007-04-15 @ 21:24:30
URL: http://papamac.blogg.se
Postat av: Hanna

Magnus: Jag blir glad för kommentarer långa som inlägg!

Jag har läst ganska mycket forskning om just samtalstider i klassrum och förväntningar på eleverna. De kommer också fram till att när tjejerna får lika mycket samtalstid som killarna så upplevs det som att de får mycket mer. Därför att det är ovanligt antagligen. Dessutom så kan killarna bryta mot regler som satts upp i större utsträckning utan att få tillrättavisanden, medan tjejerna snabbare blir tillrättavisade när de bryter mot reglerna. Olika förväntningar. Tjejer ska vara duktiga.

Jag tycker det är underbart att ni gör något för att förändra dessa föreställningar i skolan. Kanske ska ni vara tydliga med varför. Det är klart att killarna inte vill bli degraderade i sin överordnade ställning. Men i längden så vore det ju bättre för alla med jämställdhet. Kämpa på!

Dessutom tror jag att tjejerna kanske måste få stöd under en längre tid för att kunna ta plats. Jag kan tänka mig att de blivit tillbakahållna under en längre tid. Självförtroende måste byggas upp.

2007-04-15 @ 21:41:09
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Fröet

har inget överigt att tillägga. Håller helt med dig. Jag brukar rita när ja ska försöka exemplifiera det du just har skrivit om. Om alla från början stod på samma startlinje hade det ju varit en annan femma. Nu är kvinnornas långt bakom männen, + att vi ska hoppa över en hel del häckar också på banan som män ofta slipper.

2007-04-15 @ 22:01:53
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Therrorese

Jag kan bli så ofantligt trött på att det fortfarande är så insnöat på genusfronten. Jag jobbar i en kvinnodominerad bransch, men gissa vilka som har de tunga chefsposterna? Jomenvisst männen...Gah!

2007-04-15 @ 22:18:36
URL: http://therrorese.blogg.se
Postat av: Hanna

Fröet: Ja, det var en bra metafor. Kvinnor har ju inte bara förväntningarna på sig i karriären utan bör även vara god mamma, hushållerska och så vidare. Att det ändå är så många som lyckas är ju rent otroligt. För bland dessa häckar känns det dessutom som att folk står och försöker fälla krokben för en..

2007-04-15 @ 22:19:48
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Hanna

Therrorese: Det är en annan finfin klassiker. Jag är också trött på att det ser ut så här. Dessutom får jag ofta höra att det är ganska jämställt idag. Var då undrar jag? Ok, vi har lika rösträtt, men det är ju så mycket mer än det.

2007-04-15 @ 22:24:17
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Kang

Ska man vara riktigt uppriktig mot sig själv (vilket man ska, antar jag) så inser jag att jag har en massa nerärvda fördomar om flickor och pojkar också. Exempelvis har jag svårt att hantera flickor som kaxar och är dryga och får lust att drämma till dem (verbalt, alltså!) mycket mer än med dryga pojkar.

Man får se upp med sig själv. Samtidigt tycker jag att det är svårt när jag ser på mina egna barn. Hur självständig ska jag "tillåta" min dotter att bli? Gör jag henne en tjänst eller en björntjänst genom att lära henne att ta för sig, stå upp för sig själv och ta det utrymme hon vill ha och behöver?

Kommer samhället att straffa ut henne och göra hennes liv till en enda lång kamp? Är det bättre att "tygla" henne lite, så att tillvaron blir smidigare?

Vet inte om du förstår vad jag menar. Jag vill förstås inte förtrycka min dotter alls. Men det är svårt att vara tjej och annorlunda. Sådant straffas av alla läger; män som kvinnor känner sig hotade.

samtidigt vill man ju inte fostra in nästa generation i samma förlegade och orättvisa tänk.

Värme från Kang

2007-04-15 @ 22:31:41
URL: http://helamig.blogspot.com
Postat av: Hanna

Kang: Jag förstår hur du menar. Tycker det är bra att du är medveten om problematiken och gör ett aktivt val, för det är det nog inte alla som gör.

Min åsikt är ändå att vi gör kommande generationer en björntjänst om vi fortsätter att "tygla" våra tjejer. Någonstans måste vi börja att förändra attityder. Personligen skulle jag ändå se det som en fördel att de vågar ta för sig såväl som att säga ifrån ordenligt. Det är klart att de kommer att kunna få problem om de är väldigt självständiga och starka, men det kan de å andra sidan lika väl få om de inte är det.

Värme till dig Kang

2007-04-15 @ 22:43:03
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Iah

Behövde inte kidnappa idag, vi lekte i sandlådan! =) Inte så många vuxna som vill krypa i den men jag är gärna där! =D Mest för att jag faktiskt ser ett visst nöje i att baka sandkakor och strö över ljus sand för att få lite färg på dom. =)

Verkar vara ett hett ämne du tagit upp idag! Jag tycker det är väldigt intressant att se att de som bestämmer (oftast män dårå) anser att jämställdheten är ganska bra, medan "vanliga" människor är av en annan åsikt... Bara det säger ju att allt inte är som det ska!

2007-04-15 @ 23:18:03
URL: http://frokent.blogg.se
Postat av: Hanna

Iah: Härligt att du fick egen tid i sandlådan.

Man kan verkligen fråga sig hur det står till med jämställdheten...

2007-04-16 @ 06:55:53
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Klusterbitar

Kan bara hålla med om det du har skrivit. Det har väl blivit lite bättre men det är ju ändå inte bra nu. Inte på långa vägar. Kanske var värre förr i tiden.
Hörde på P3 för inte länge sedan då de tog upp första gången en kvinna skulle läsa upp nyheter m.m på radion. Var någon gång på 40- eller 50-talet. Det blev sådant ramaskri angående detta, de hade tydligen ett telefonväkteri där både män och kvinnor(!) motsatte sig mot att det var en kvinna som levererade nyheterna. Det förvånande och märkliga var att även de kvinnliga lyssnarna tyckte att denna kvinna skulle stanna hemma i köket, typ. Fy fan. Jämställdhetsfrågorna sträcker sig lång tid tillbaka i generationerna, tyvärr...

2007-04-16 @ 10:18:44
URL: http://klusterbitar.blogspot.com
Postat av: Bettan

Råkade hamna här när jag satt och funderade över Nalle Puh (vart tog alla kvinnor vägen?!)och läste på kusinens blogg. Ville bara säga tack för intressant läsning. Mera, mera!

2007-04-16 @ 11:17:42
URL: http://www.bettanwestman.se
Postat av: Anette Jahnke

Ville bara säga tack för trevlig läsning! Håller med!
(ps. jag har samlat lite illustrerade prosadikter om bla jämställdhet se www.anettejahnke.nu)

2007-04-16 @ 20:36:28
URL: http://www.anettejahnke.nu
Postat av: Hanna

Kluster: Jaa, det är ju inte jättelänge sen precis. Man blir ju mörkrädd.

Bettan: Tack! Genus kommer det alltid mer av :)

Anette: Tack! Ska genast dit och läsa.

2007-04-16 @ 21:23:30
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Max IQ

Jag är man och tycker inte att vi har jämlikhet i Sverige.
Jämlikhet i skolan är ett exempel, det är verkligen så att prestationerna bedöms med hänsyn till kön. Det är ju helt galet. Varför får flickor högre betyg än pojkar för samma kunskaper?(visat i flera studier) Varför får exakt samma uppsats högre betyg om den påstås vara skriven av en flicka änev en pojke? (också visat i studier) I betygshänseende får alltså pojkar kämpa mycket hårdare för att få samma cred. Och varför får kvinnor mycket mer (>50% i 25 år i sträck!!) hög utbildning än män om vi har jämlikhet? Det är ett enormt slöseri med begåvning att inte utbilda männen i samma grad som kvinnorna. Det har vi inte råd med i ett modern samhälle.
Om vi har jämlikhet i Sverige ska jag ha samma trovärdighet, och min ord ska väga lika tungt som en kvinnas - varför är det inte så?
Och jag ska få samma kommentarer som en kvinna i fikarummet när jag berättar att en full person av motsatt kön nöp mig i häcken i lördags. Varför får jag inte det?
Du tar bara upp exemplet med matte och flickor. Varför inte ta upp språk (eller prata om känslor) och killar? Eller tror du att det bara är flickor som hämmas av låga förväntningar? Nej det tror jag faktiskt inte, men du tar bara upp en sida av saken. Varför det?
Det är mycket vanligt att även kvinnor i en mansdominerad bransch får extra mycket positiv uppmärksamhet (av viss form) idag, tex en kvinnlig byggbas i förra veckan. Däremot tror jag att hon även har eller kommer att få negativa erfarenheter.
Männen i vården du nämner anser inte själva att de bara får positivt gensvar från sin omgivning. Varför slutar annars så många män pga könsmobbning, tex på dagis, om allt är så bra?
Jämlikhet betyder väl jämlikhet på ALLA områden.

2007-04-19 @ 02:18:06
Postat av: Hanna

Max IQ: Du har förstås stora poänger med att även män diskrimineras i olika sammanhang. Det är också anledningen till att jag tidigare sagt att både män och kvinnor skulle må bättre om vi kunde uppnå jämställdhet. Finns att läsa här:
http://hannasplats.blogg.se/1176408184_knsroller_och_rollen_.html
Du har rätt i att det är dåligt när man får betyg eller förtroende efter kön. Men även det tror jag handlar om just olika förväntningar på könen. Det finns andra undersökningar som visar att samma brev eller artikel bedöms olika om det är underteckant med Ingvar eller Ingvor. Då handlar det om att männen har högre förtroende vad gäller sakkunskap och pålitlighet. Kvinnorna anses besitta mer mjuka värden. Återigen - olika förväntningar.
Jag håller också med om att när det gäller sexuella sammanhang så får män som "inte vill" också höra att de faktiskt BORDE. Såg något typ av sexualupplysningsprogram där en man inte ville ställa upp på olika saker, men där programledarna UPPMANADE honom att göra det ändå. Det tror jag inte hade varit fallet om det varit en kvinna som inte ville. Det reagerade jag också väldigt starkt på.
Anledningen till att jag kanske inte tar upp lika många manliga perspektiv är att jag upplever de kvinnliga oftast. Har fler egna exempel ur det perspektivet.
Jag tycker för övrigt att det är underbart med män som är känslosamma och som har andra "feminina" egenskaper. Det är inget jag betraktar som mindre manligt även om det i samhället kan upplevas så. Därför talade jag även om metrosexualitet i inlägget jag hänvisade till ovan.
Diskriminering beror på rädslor. Rädsla för att avvika, visa sig svag och att inte passa in. Det är sorgligt med all typ av diskriminering. Jag blir glad när den tas upp och diskuteras. Jag är också glad för nya infallsvinklar jag kan få!

2007-04-19 @ 19:51:12
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Patrik

Fuck biologismen och särartsfeminismen. Jag är likhetsfeminist och socialkonstruktionist tills jag dör. Jag har läst en hel del nu och jag ÄLSKAR din blogg. Synd att så få människor förstår vad genus handlar om. Vi fortsätter kämpa.

2007-06-20 @ 22:20:23
URL: http://pudding.blogg.se
Postat av: Oddmarlen

Wow Pete, what an amazing new site you have now; great therapy and loads to contemplate. Thanks for building my new art/design site - can not wait to see the end result.

2008-08-26 @ 14:29:11
URL: http://oddmarlen.blogspot.com

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0