Det är INTE okej

Om det är något jag har stålsatt mig för hela mitt liv så är det negativa kommentarer om mitt utseende. De tycks alltid ha haglat. Och varit legitima från avsändaren. Jag har haft för stora ögon, varit för mager, haft för stora fötter, fel frisyr, klena armar och så vidare.
 
Kommentarerna har kommit från alla möjliga. Familj, vänner, bekanta och obekanta. Många är de som varit med och kommenterat min kropp. På något sätt har jag slutligen låtit det passera förbi mig. De allra flesta kommentarerna når mig inte längre, för jo, de fortsätter att komma. 
 
Dessutom, detta till trots, så är min egen inre bild av mig själv att jag är snygg. Alltså inte klassiskt snygg eller så, men ändå normalsnygg. Jag anser att jag ser stark och stolt ut. När jag ser bilder av mig själv så brukar den inre bilden av mig själv visa sig ha viss diskrepans. Jag uppfattar inte alls mig själv så smal (spenslig?) som bilderna av mig tycks avslöja. Det är ganska märkligt att jag har en mer positiv inre bild av mig själv. Det verkar som att många människor uppfattar sig som mindre snygga än vad de faktiskt är.
 
Alldeles oavsett är jag helt fascinerad över det här. Vad är det som tillåter andra människor att kommentera mig nedsättande, rakt framför mig? Alltså, vi pratar både om fysiska förutsättningar som jag inte kan rå för (storlek på fötter och ögon, vikt) och fysiska attribut som jag har valt själv (frisyr). 
 
Framför allt undrar jag vad det gör dem hur jag ser ut? Varför måste andra trycka ner mig (eller andra) för utseendet skull? Jag gissar att svaret är ganska enkelt. Något med mig provocerar, och det behöver inte vara mitt utseende. Men något med mig gör att jag måste sättas på plats. Antagligen lyckas människor också. För otillräcklig kan jag känna mig. Men oftast inte ful. Och jag känner oftast inte alls igen mig i andras (negativa) beskrivning av mig. Alltid något.

Kommentarer
Postat av: Matilda

Nej det är verkligen inte okej att kommentera andras utseende hur som helst! Möjligen är det okej om det är nära och kära som oroar sig för ens hälsa men fotstorlek, frisyr och ögon har sällan med detta att göra.

Jag tror lite som du, att det är ett sätt för folk att kontrollera. De kan inte komma med logiska motargument på det du säger eller det du gör, utan gör det fega -kommenterar kvinnans utseende eftersom detta nästan alltid innebär att träffa akilleshälen och kan avväpnar den mest intelligenta personen. Tyvärr.

Men du, det finns väldigt många som tycker att stora ögon är fint och att du har Sveriges häftigaste frisyr :)

2013-07-24 @ 11:06:32
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Stina

Nåja, jag tycker att du är snygg, ståtlig, stark och har en väldigt snygg frisyr!

Att ge negativa kommentarer om utseende och annat kommer ofta från att den som fäller kommentaren inte är helt nöjd med sina egna attribut och känner sig bättre genom att peka ut andras för dem mindre positiva sidor (oavsett om de finns där eller inte).

Tycker att du ska säga ifrån från och med nu. Fråga personen om varför de tycker sig ha rätten att kommentera hur du ser ut, varför denna känner att det är läge att kommentera. Förhoppningsvis får de sig en tankeställare och det får ringar på vattnet, så de tänker sig för nästa gång de känner lusten att kommentera någon annas utseende komma smygande.

Kram på dig!

2013-07-30 @ 10:19:31
Postat av: Fia

Fy, jag blir arg så jag kokar över det där beteendet. Hur kan människor komma på tanken att ta sig rätten att bedöma och kommentera en annan människas utseende? Du har nog rätt i att du provocerar, för du utstrålar en styrka och kaxighet och inlemmar dig inte i givna ramar. Det kan nog upplevas som hotfullt för vissa människor och det är ju tyvärr en vanlig och otrevlig härskarteknik att säga nedlåtande saker om utseende för att försöka försvaga starka personer. De blir ju självklart inte starkare av sitt usla beteende, men de hoppas att du ska bli lite svagare. Lova att inte bli det!
Du är så grymt snygg och häftig! Jag brukar tänka när jag tröstar ledsna och tillstukade tonåringar att jag skulle vilja att de fick lära känna dig och få en positiv förebild.
Fortsätt att vägra placeras in i ett fack! Kram!

2013-07-30 @ 18:30:24
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Hanna

Matilda: Ja, och om inte annat tycker jag ju själv att jag är fin och funktionsduglig.

Stina: Jag säger bara ifrån om jag kan göra det lugnt och sansat. Och oftast gör jag det genom att ifrågasätta, bara vända på påståendet. Det funkar, men bara tillfälligt. Konstigt nog. Min poäng är att huvudsaker borde vara att människor trivs i sina kroppar och att de fungerar som de ska. Kram

Fia: Det var kanske det finaste jag någonsin hört! Tack för de fantastiska orden. Jag tänker ganska ofta själv att jag skulle vilja jobba med tonåringar på något sätt. Jag tyckte själv att tonåren var fruktansvärd, det handlade bara om att överleva den. För att vara vuxen är ju så otroligt skönt i jämförelse. Jag skulle vilja säga det till alla tonåringar, ärligt talat. Kram!

2013-07-31 @ 18:34:47
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0