Är idrottare snyggare än genomsnittet?

Jag gillar att kolla på sport, vintersport, friidrott, fotboll och hockey när det är på landslagsnivå. Det finns en sak som slår mig när jag tittar på alla dessa idrottare på elitnivå: De allra flesta är snygga. Nu menar jag efter någon slags klassisk definition och inte allt för avvikande från ett normativt utseende.
 
Jag menar att snyggheten är på olika nivåer, jag tänker på amerikanska alpinister som Lindsey Vonn och Julia Mancuso som ser ut, inte bara som en high school prom queens, utan nästan som fotomodeller. Jag tänker på Jamaicanska sprinerlöpare som Shelly-Ann Fraser-Pryce Usain Bolt och med stora fina leenden och vackra ansiktsdrag. Jag tänker på norska skidåkare som Terese Johaug och Marit Björgen som ser ut som att de kommer från en TV-reklam om att gå på tur. Vi har våra svenska friidrottsstjärnor som Moa Hjelmer, Johan Wissman och Anglica Bengtsson. Alla ser de bra ut, vad jag skulle klassa som över genomsnittet.
 
Det jag försöker komma till är att ganska få är osnygga elitidrottare eller ser liksom annorlunda ut. Jag tror inte bara att det handlar om att träning gör en snygg, för elitträning är ju inte bara sunt för kroppen. Det måste finnas andra förklaringar. 
 
Jag funderade lite på om det är de personer som är poppis i skolan som dras till idrotten. I många sammanhang är idrott prestigefyllt. I USA är killarna i fotbollslaget oftast poppis. Men vilket kommer först: att vara poppis, eller att börja med fotboll? Och är det främst snygga som blir poppis? (Ja?)
 
En annan parameter tänker jag är: Vilka har möjlighet att satsa helhjärtat på idrott på elitnivå? Antagligen de som har fullt stöd hemifrån, med stöttande föräldrar som har det bra ställt. Jag har svårt att tro att ungdomar som kommer från svåra förhållanden har samma möjligheter. Men skulle det verkligen innebära att de som har det bra ställt är snyggare? 
 
Elitidrott går ju också ofta genom generationer, de som är aktiva idag har ofta föräldrar som varit aktiva på elitnivå, kanske tränas de till och med av dem. Men beror det på miljö och krav hemifrån, eller har det med genetiskt arv att göra att någon har vad som krävs för att lyckas som elitidrottare. Framför allt, skulle dessa gener hänga ihop med utseende?
 
Eller är det bara att jag upplever att dessa idrottare är snygga. Är det också ett utryck för habitus; ett sätt att föra sig och vara som gör dem snygga(re än genomsnittet)?
 
Kanske handlar mycket om normativa krav inom idrotten. Exempelvis har homosexuella haft svårt att komma ut under sin tid som aktiva. Kanske försöker människor också att göra sig så normativa utseendemässigt för att få sponsorer och fans. 
 
Vad vet jag, men det är nog inget jag bör fördjupa mig i. 

Kommentarer

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0