Swosch swisch

Jag vet ju att människor av olika yrkeskategorier frekventerar den här bloggen. Därför tänkte jag dela med mig av ett fenomen som jag har stött på ett antal gånger vid mina besök vid älven. Jag hoppas att någon med kunskaper inom fysik/akustik/något annat relevant kanske kan svara på vad det är jag upplevt.
 
När jag sitter på ena stranden vid älven så flyger ibland planen in rakt över mig. De dundrar förbi med det normala ljudet som följer ett plan. När det har passerat uppstår ett swoschande ljud som liksom tycks sicksacka mellan älvstränderna. Första gången jag hörde det trodde jag nästan att planet tappat något tunnt och litet som nu swishade runt ovanför mitt huvud likt en frisbee. Det är så ljudet beter sig, fast liksom fram och tillbaka. Jag tänker mig att det är någon vind som virvlat upp efter planet och som cirklar runt i älvfåran. 
 
Ljudet uppträder starkare eller svagare och under kortare eller längre tid, det är olika. Ibland är det nästan som att det blir som en liten knall också.
 
Idag var det rent av några som hörde samma sak och som utbrast "vad fan var det där?". Nå, ett smakprov på den svagare varianten finns i youtube-klippet nedan. Ljudet ni vill lyssna efter är det som är av diskantkaraktär. Nästan visslande.
 
Någon som känner igen detta eller som kan svara på vad det är?
 
 

Kommentarer
Postat av: Fia

Kanske kan förklaras med dopplereffekten: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dopplereffekt

2013-08-26 @ 20:02:07
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Matilda

Ingen aning. Men lustigt nog dök det upp en video på dig och norrlandskänsla efteråt :D

2013-08-26 @ 21:12:47
URL: http://mystiskt.blogspot.com

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0