Snösmältningens fysik

Varje gång jag ser en smältande snöhög kommer jag att tänka på den avslutande frågan jag fick på ett fysik-prov jag skrev i åttonde klass. Frågan var en fempoängare och löd ungefär: "Vilken snöhög smälter snabbast, den rena eller den med grus i, om de i övrigt har exakt samma egenskaper". Frågan kunde ge full pott oavsett svar, bara man motiverade svaret med hjälp av fysikens förutsättningar. 
 
Jag svarade att snöhögen med sten och grus i skulle smälta fortare eftersom solens strålar skulle värma upp stenarna så att snöhögen skulle smälta snabbare. Ungefär. 
 
Anledningen till att jag fortfarande tänker på detta så fort jag ser en snöhög är dock att jag aldrig fick veta "rätt svar". Är det läge att kontakta min gamla fysiklärare? Visste han kanske inte svaret?
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Matilda

Hmm... de var luriga de där NO-lärarna. Det skulle alltid vara hypoteser hit och dit. Knasigt att du aldrig fick veta rätt svar, vad var då poängen att ha med den frågan. Argumentera gjorde man ju på svenskan och i samhällskunskapen.
Men är det så att svart sot och grus isolerar kylan? Å andra sidan så ska ju svart absorbera och vitt reflektera.
Jag tror du får göra ett experiment nästa år.

2013-04-24 @ 21:07:09
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Hanna

Jag hade svarat den rena snöhögen om det varit nu. Jag tror också att gruset isolerar. Tycker alltid det finns grusiga snöhögar kvar i evigheter, dessutom.

2013-04-24 @ 21:15:42
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0