Val val val

Jag lever mitt liv på det sättet att jag oftast när jag måste välja (hela tiden med andra ord) försöker välja det som är bäst. De flesta gör väl det. Men hur kan jag egentligen klassa vad som är bäst? Bäst enligt vad?
 
Efter sommaren har jag börjat handla på stora Coop en gång i veckan. Jag kände mig duktig när jag tog det beslutet. Det känns vuxet. Men jag ifrågasätter det ständigt. På vilket sätt är det bättre att handla på stor-Coop än på mellanstora Ica på stan? Så här har jag resonerat. 
 
Coop
- Lite billigare (med betoning på lite, vissa saker är faktiskt dyrare)
- Jag får motion när jag cyklar dit, uppförsbacke hela vägen, känner mig också duktig som cyklar längre bara för att handla
- Jag kan självscanna vilket både går snabbt och gör att jag har koll på totalbeloppet hela tiden
 
Varje gång jag är på Ica slås jag dock av följande.
 
Ica
- Trevligare atomsfär
- Mycket bättre fukt- och grönt. Den är mindre, men på Coop har jag kommit hem med dåliga överraskningar ganska ofta
- Lite dyrare ibland, men å andra sidan känns det som att jag då gynnar den lite mindre trevligare butiken samtidigt - de har sannlikt andra förutsättningar än stor-Coop.
- Det går snabbt att ta sig igenom butiken eftersom den är mindre
 
Så vad är rätt? Jag känner mig bättre när jag gynnar Ica, det känns som ett mer genuint ställe att vara på. Men privatekonomiskt känner jag mig duktig när jag handlar på Coop.
 
Nu handlar jag bara på Coop max en gång i veckan så det är kanske inget problem. Grejen är att det här är ett resonemang som går igen i alla val jag gör i vardagen. Rätt - enligt klimat/antikonsumtion/värderingar eller rätt enligt privatekonomi och annat mer ytligt?
 
Hur resonerar du?
 

Kommentarer
Postat av: Redshoecyber

Mina vardagsval genomsyras mer och mer av samma tänk som ditt. Vad som är bäst av "klimat/antikonsumtion/värderingar" och jag tror att vi är en bra bit på väg genom att "bara" ha tänket. Och man blir ju mer och mer medveten och lär sig mer och mer hela tiden. Kan vara svårt att veta ibland, som t.ex närodlat vs ekologiskt. Men man kan ju inte gör mer än sitt bästa och dra sitt strå till stacken. Ha en underbar söndag!

Ps Vad kul att det var en Poplinklänning, brukar du beställa därifrån och hämta upp när du är i Sthlm?

Svar: Jag tror också att tankarna gör att valen faktiskt i slutändan oftare hamnar närmare mina kärnvärden.
Jo, jag har hämtat upp två klänningar och fått en skickad. Beställer när jag är nere på plats, väljer tyg och så. Det har funkat bra hittills. Underbara tyger att välja på också. Önskar att jag var lite bättre på att sy :)
Hanna

2012-09-23 @ 13:32:18
URL: http://redshoecyber.blogg.se
Postat av: Lennart

Jag har handlat både på Coop och Ica men sen några år tillbaka blir det numera endast på Ica. Den stora butiken jag gör mina storköp i har det jag behöver och till bra priser. Skulle jag missa något så har jag en Ica-butik vid mitt lilla torg att kila in till. Förut fanns båda butikerna där men så las Coop plötsligt ner. Måste erkänna att då jag handlar så har jag inte miljön så mycket i tankarna. Fast jag kör alltid miljöbil dit och använder tygkassar.

Svar: Du borde cykla istället.
Hanna

2012-09-23 @ 15:23:00
URL: http://autobahnfahrer.blogg.se
Postat av: Matilda

När det gäller mataffärer så föredrar jag nog Coop (de mindre butikerna) för att de framställer sig själv som lite mer solidariska, lite mer medlemsinflytande, lite mer miljömedvetna. Men som du säger, Icas butiker känns nog lite mer trevliga (vilket är intressant att detta har påverkan, vi ska ju bara handla mat där, inte bosätta oss). I slutändan tror jag inte det spelar någon större roll, båda är jättar, båda tävlar om inflytande när det gäller pris och miljömedvetenhet. Jag känner mest att mitt val att handla i de stora affärerna är "fel" i förhållande till mitt förespråkande av ekologiska och självständiga affärer. Jag är en hypokrit med andra ord, jag orkar sällan ta omvägen till sådana butiker och väl där får jag panik över prislapparna på vissa produkter (fast jag vet att det kostar att producera ekologiskt och klimatsmart).

Samma sak gäller kläder. Och skor. Och vissa hygienprodukter. Jag tycker och tänker på ett sätt, men gör allt för ofta på ett annat. Hittills har jag intalat mig själv att många av mina val beror på ekonomin. Frågan är om det nu med nytt jobb kommer att ändras eller mina val består pga av gammal vana.

Det blev ett långt rantande med den enda slutsatsen - nej, jag har inget bra svar...

Svar: Jag måste säga att jag har tagit Coop till hjärtat sedan jag flyttade till Umeå av flera anledningar. Har alltid varit Icare tidigare. Men i det här fallet är det främst storleken på Coopen som jag ställer mig tveksam till. Skulle kunna handla på Coop på stan, men om jag slutar handla på Ica får jag inte längre tidningen Buffé i brevlådan :)
Hanna

2012-09-23 @ 19:06:18
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Cosmic Moose

Jag skulle nog ta Ica, det är inte okej med otrevliga överraskningar.

2012-10-22 @ 16:12:11
URL: http://rochester.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0