Göra vacker

I fredags började kvinnor på twitter lägga ut bilder av sina nakna bröst under temat #fredagsavatar. Och plötsligt rasade debatten. "Kvinnor objektifierar sig själva" var en kommentar som retweetades och refererades. Jag kan inte annat än att känna mig förvirrad och sorgsen. 
 
Nej, jag är förstås inte för att kvinnor lägger ut sina bara bröst istället för en bild av sitt ansikte. Men att plötsligt komma på att kvinnor objektifierar sig själva känns ändå absurt. Kvinnor gör detta dagligen utan att lägga ut bilder på sina bröst. Genom att sminka sig, bära korta kjolar, ha urringade kläder, bära högklackat, måla nagarna, le förföriskt in i kameran och lägga ut på internätet. Detta är det ganska sällan några personer (i alla fall inom samma klientel som dem som rasade över brösten) som kommenterar. 
 
Faktum är att även detta är objektifiering. Kvinnor menar förstås att det är de själva som vill göra detta. Men det ligger framför allt i vår kultur, det är något vi skapat. Det är kvinnor som kan/bör göra dessa extra saker med sitt utseende som är handikappande (jo, låt oss inse att det inte är vare sig bekvämt eller praktiskt att gå runt på de styltor som vi kallar högklackat - som vi kallar kvinnligt). Visst har även män förväntningar på sig vad gäller utseende, men det är främst kvinnor som historiskt sett som hetsätit, svält och opererat sig själva in i idealet. 
 
Jag längtar efter den dag då kvinnor (och män också förstås!) själva väljer att strunta i att göra vacker och låter det naturliga vara vackert. För det krävs att vi själva väljer, och att många väljer, detta för att det ska bli en förändring. 
 
Vågar du?

Kommentarer
Postat av: Hella

Word! Huvudet på spiken! Så himla bra skrivet. Jag objektifierar mig inte på det sättet att jag väldigt sällan staplar runt på högklackat. Eller bär korta kjolar. För männens skull. Och sminkar mig numera väldigt sällan. När jag gör det, gör jag det för min egen skull för att framhäva mina naturliga drag. Kvinnlighet, styrka och mod är något helt annat än allt det där.

Svar: Visst är det så.
Hanna

2012-08-12 @ 20:59:31
URL: http://redshoecyber.blogg.se
Postat av: Matilda

Jajamensan!

2012-08-16 @ 22:05:20
URL: http://mystiskt.blogspot.com
Postat av: Lennart

Minns en sak jag reagerade på när jag gick på högstadiet. Fick höra att två eller tre tjejer i klassen berättade att de gick upp en timme tidigare för att hinna sminka sig innan de gick till skolan. Annars så kände de sig inte rena eller snygga. Jag tyckte att de såg onaturliga, tillgjorda eller hur jag nu ska säga med sitt smink och mycket bättre ut utan. Jag är för naturlighet och vad gäller bröst så bryr jag mig inte om storleken. Ibland undrar jag om det är någon slags tävling, störst bröst vinner? Personligheten sitter ju inte i ett par bröst.

Svar: Det är märkligt det där med mängder med smink ja. Så olika man ser sig själv och hur andra ser på en.
Hanna

2012-08-18 @ 16:58:06
URL: http://autobahnfahrer.blogg.se
Postat av: Cosmic Moose

Jag har blivt bättre och sämre på det här med åren. På ena sidan kan jag vara omålad och vistas ute bland folk utan att tänka på det. Å andra sidan anpassar jag mig enormt mycket efter kvinnliga ideal.

Jag måste erkänna att jag inte vågar...:(

Svar: Det är svårt. Tyvärr. Du är knappast ensam.
Hanna

2012-08-22 @ 13:26:05
URL: http://rochester.blogg%2Cse
Postat av: Fia

Kloka ord! Jag tror dessutom att det finns en massa beteenden och vanor som vi inte reflekterar över att det är för att behaga. Det finns så många härskartekniker som sätter kvinnor på plats. En kvinna som är arg eller säger ifrån kan snabbt tryckas ned och förlöjligas, en kvinna som inte ställer upp på alla attribut som krävs för att anses som attraktiv (och varför strävar man efter det?) kan avfärdas med några nedlåtande ord, där andra människor har tagit sig rätten att bedöma en människa efter utseende eller kläder. Unga osäkra tjejer som är i färd med att forma sin identitet är så sköra och väljer hellre bekräftelse i smicker för att de passar in i mallen, än tar risken att framstå som oattraktiva.

Svar: Så mycket som vi reproducerar helt oreflekterat, det är rent skrämmande. Och många unga människor tänker eller förstår inte vad det egentligen är som sker, att det är ideal som de lever upp till och att de egentligen inte måste. Eller "måste". För det gäller ju att anpassa sig till mallen. Det är så sorgligt, det här gruppbeteendet som vi alla anpassar oss till.
Hanna

2012-08-26 @ 07:45:58
URL: http://neverkeso.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0