Normbaserad humorscen

Om det någon som någonsin ifrågasatt den vita mannen som norm i vårt samhälle kan de ta och knäppa på vilket humorprogram på tv som helst. För så fort det kommer in en kvinna, en kurd, en afrikan, en bisexuell eller något annat som avviker från normen så kommer humorn att baseras på denna avvikelse. Det blir genast kvinnoskämt, kurdskämt, rasistskämt, homoskämt. Inget som baseras på vit eller man gör sig någonsin som ett skämt.

Det är lätt att avgöra vad som är tabun i vårt samhälle genom att titta på humor. Själv blir jag bara trött. Så trött.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer
Postat av: Doc

Jomen det finns väl massor med exempel på humor som driver med vita män? Mr Bean, Rolle i Mia & Klara, Hey Baberiba hade väl jättemånga sådana?

2009-10-27 @ 10:49:46
URL: http://docat.blogg.se/
Postat av: Hanna

Doc: Du har rätt. Men det är främst karaktärer som driver med sin egen karaktär. När det gäller humor i panelform är det inte alls lika vanligt - framför allt när det gäller att skämta med andra.

2009-10-27 @ 10:55:25
URL: http://hannasplats.blogg.se/
Postat av: Karin

Trist också att man då bara ser "avvikelsen" och inte till resten av personen. Varför alltid definiera utifrån hudfärg och sexuell läggning?

2009-10-27 @ 12:56:52
URL: http://karinpanyaaventyr.wordpress.com/
Postat av: Magnus

Ju fler som avviker från från normen ju färre kommer skämten bli om de som avviker. Förhoppningsvis blir normen mångfald, men det är nog bara en vacker tanke. Tyvärr.

2009-10-27 @ 21:02:31
URL: http://papamac.blogg.se/
Postat av: Blingbling

Misstänker att du sett roasten på Berns.

2009-10-27 @ 21:36:50
Postat av: Fia

Vi hade en föreläsning av några från RFSL förra veckan, och jösses vad de skakade om oss. Vi trodde att vi var så bra, schyssta och föståndiga, men våra ögon öppnades för våra aningslösa och tanklösa formuleringar. Det finns så pinsamt mycket som sitter i ryggmärgen och som det kommer att ta lång tid att bearbeta.

2009-10-27 @ 21:45:49
URL: http://neverkeso.blogg.se/
Postat av: Hanna

Karin: Ja, säg det!

Magnus: Kanske. Samtidigt tror jag att humorscenen inte är den lättaste för de "avvikande".

Bling: Rätt gissat!

Fia: Det är lustigt, för när man pratar om de här sakerna tycks så få inse att det finns problematik med sättet vi uttrycker oss och agerar i olika sammanhang. Det är så vanligt att vi inte ens ser eller förstår.

2009-10-27 @ 22:23:37
URL: http://hannasplats.blogg.se/

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0