Dagen jag överlevde

Det har varit en dålig cykeldag idag. Mycket vaffan, hyttande med näven, taxibilar mitt i cykelbanan med människor som stiger i och ur. Folk ser sig inte om. Jag var tvungen att skrika plingplong bakom några som steg rakt ut i cykelbanan. Stendöva. De rörde sig inte en mm ur vägen. Synd att jag inte cyklade in i dem, lite grann i alla fall.

En cyklist stod mitt i cykelbanan i mitt cykelfält där jag skulle svänga. Han stod halv ute i bilvägen så jag fick köra långt runt honom och höll på att bli påkörd av en bil. Men i uppförsbacken stannar man inte i onödan.

Jag är aldrig rädd. Men jag är alltid glad att jag kommer hem i en bit. För det känns på intet vis självklart.

En kollega såg jag idag komma cyklandes utan hjälm. Undrar om det är frisyren han är rädd om. Han kanske passar bättre i en snygg hjärnskada. I Stockholmstrafiken är inget skydd för stort, it´s rough out there.

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer
Postat av: Fia

Det verkar helt vansinnigt att cykla utan hjälm i Stockholm. Det är ett otroligt hetsigt tempo ibland, och jag är tacksam att det inte inträffar olyckor hela tiden.

Vilken jättefin bild på dig du har lagt in som presentationsruta förresten.

2008-06-12 @ 19:11:32
URL: http://neverkeso.blogg.se/
Postat av: Hanna

Fia: Tack! :)

2008-06-12 @ 20:38:36
URL: http://hannasplats.blogg.se/
Postat av: D

Det verkar som om det är livsfarligt att cykla i Stockholm eftersom alla tjatar om hjälm. Eller så har allt tjat om hjälmar gjort att ingen satsar på att lära sig cykla säkert då de tror hjälmen gör jobbet.. Vad vet jag? varför har ni inte bra och säkra cykelbanor där som i många andra europeiska storstäder? OM fransmännen cyklar utan hjälm i Paris. danskarna utan i Köoenghamn och holländare utan i Amsterdam och tyskarna utan i Berlin så är det märkligt att man inte kan göra det i lilla Stockholm.

2008-06-13 @ 09:50:27
Postat av: Kajen

@D Ja, för fransmännen är ju kända för sitt trafikvett och säkerhetstänkande...



Hanna, jag håller med dig precis! De som kör utan hjälm har antagligen redan en hjärnskada. För man kan tjata hur mycket man vill om cykelbanor etc. Det finns alltid en korsning, och det finns alltid en förare som inte ser upp, eller en broms som lossnar från cykeln, eller en vägbom i nougatallén.



Men att fotgängarna någonsin skulle "lära sig" att flytta på sig är en utopi. Jag märker dessutom själv hur ansvarslös jag blir när jag själv struttar runt på stadens gator till fots. Helt plötsligt försvinner all vett som jag har bakom styret. ;)

2008-06-13 @ 10:18:56
URL: http://bisonblog.blogs.com/kajen
Postat av: Hanna

D: Ge mig en anledning till att inte ha hjälm. Bara för att du kan cykla betyder det inte att andra har koll på dig hela tiden. Olyckor kommer alltid att ske och det bästa man kan göra är att vara förberedd. Att andra INTE har hjälm är knappast ett argument för att skippa. Om man inte vill vara lika korkad förstås.



Kajen: Visst, så länge människor ska samsas på vägarna kommer det hända olyckor. Nollvisionen är en utopi. Även utan att folk ska samsas faktiskt...

2008-06-13 @ 16:34:45
URL: http://hannasplats.blogg.se/
Postat av: D

Anledning: Alla bor inte i Stockholm eller försöker ta sig fram i det trafikkaos du föreskriver. Min erfarenhet i trafiken är att många hjälmisar cyklar illa, tar för stora risker och har inte lärt sig konsten att cykla säkert. Dessutom sitter många på dåliga, nästan trafikfarliga cyklar som de köpt "billigt" och hälften har på sig dåliga hjälmar (läs billiga) som dessutom sitter fel. Vilken nytta gör de då?

Det tragiska med detta beteende är att ni tror att ni köpt er evigt liv...bara för att ni har hjälm.

Du säger att du är förberedd på olyckor, Jag tvivlar på det. Vet du att 20% av cykelolyckorna berott på fel på cyklen? Så hur ofta kontrollerar du din cykel? Nästan hälften av olyckorna beror på alkohol och vidare är de vanligatse olyckorna krock i korsning med bil. Så varför överhuvudtaget svänga ut i en korsning när du kan stiga av och leda cyklen säkert över? Eller är det töntigt? Vidare sker olyckor för att vissa tror de kan cykla upp på trottoarkanter och så upptäcker de att det inte går och flyger av sadlen. Andra håller för hög fart, saknar fotbroms och saknar trafikvett överhuvudtaget.

Olyckor är oftast självförvållade men hur just du ska skydda dig mot dessa är upp till dig att bedöma i den miljö du brukar cykla i. Att tro att det räcker med en hjälm är att grundligt lura sig själv. Säker cykling kräver MYCKET mer än så.

2008-06-14 @ 17:09:36

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0