Klimatsmart och snygg

Jag trodde att det var min stora idol som sommarpratade i lördags, argumenten lät lika. Men det visar sig att det finns fler med samma argument. Generalsekreteraren i Svenska Naturskyddsföreningen, Svante Axelsson, hyser samma typ av argumentation som min favoritforskare inom klimatfrågor.

Det tillsammans med att jag såg An inconvenient truth igår gör att mina klimattankat snurrat igång igen på allvar.

Svante sa några saker som jag tycker är riktigt bra. Många tror kanske fortfarande att forskarna får saker att låta mycket värre än de egentligen är. Sanningen är nog snarare tvärtom. Det är antagligen värre än vi kan tänka oss.

Att vilja göra något för att förbättra våra klimatförutsättningar brukar omnämnas som offer och försakelse. Men när vi väl får göra någo bra så känns det knappast som som ett offer, det känns snarare bra när vi vet att vi gör något för vår jord. Att rädda vårt eget barn genom att lämna bort en egen njure ses väl som en självklarhet för de flesta, och inte som ett offer.

Han berättade om ett experiment där familjer varit tvugna att minska sina koldioxidutsläpp men fortfarande göra av med mycket pengar. Resultatet blev en liv i lite mer flärd där de köpte tjänster som gräsklippning istället för att ha en egen gräsklippare, massage som inte påverkar klimatet och restaurangbesök som också är positivt eftersom kollektiv matlagning är bättre ur klimatsynpunkt. Överlag konsumerades mer upplevelser. De inköp som gjordes blev av det dyrare slaget, med inriktning på kvalitet och hållbarhet. Det låter ju inte illa. Att vara klimatsmart verkar ganska trevligt.

Al Gores presentation av kalvande glaciärer får det att krypa i kroppen på mig. Får mig att vilja göra mycket mer. Nu.

Förändringar jag redan gjort i år:

♥ Minskat intaget av kött drastiskt. Äter vegetariskt minst nio av fjorton måltider på en vecka
♥ Cyklat till jobbet
♥ Skaffat mig en menskopp för att minska avfallet (recension kommer inom kort, för den intresserade)
♥ Börjat duscha kallare och konsumerar mindre vatten med mindre hår

Fler förändringar är på väg. Vad har du/ska du förändra i år?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Beyonce

Jag tar inte bilen lika ofta.

2008-08-04 @ 11:12:36
URL: http://bday.blogg.se/
Postat av: Fia

Vi har gjort en rejäl satsning på (mat-)råvarorna vi köper så att det ska vara närproducerat i största möjliga mån. Kött har vi dragit ner på i flera år,och äter mycket vegetariskt. Fisk älskar vi, men nu har det ju börjat bli problematiskt även på den fronten.

Vi försöker städa och tvätta så miljövänligt som möjligt (men jag måste bekänna att jag har en stark böjelse för sköljmedel).

Vi är dock lite miljöbovar som kör en vanlig bensindriven bil och har motorcykel.

2008-08-04 @ 12:28:50
URL: http://neverkeso.blogg.se/
Postat av: tess

du inspirerar verkligen, hanna! jag ska rannsaka min egen energikonsumption och se vad jag kan förbättra, förutom det jag redan gör. jag ser med spänning fram emot en recension av menskoppen!!

2008-08-04 @ 12:48:00
Postat av: Cosmic Moose

Jag brukar alltid se till att teven är avstängd när vi inte tittar. Och då menar jag inte avstängd som på standby, utan helt, så att den inte får någon ström alls. Det gör stor skillnad eftersom att just teven kräver mycket värme. Sen ser jag till att källsortera. Menskoppen blir mitt nästa mål.

2008-08-04 @ 13:02:52
URL: http://rochester.blogg.se/
Postat av: Magnus

Jag har ju inget hår alls, så jag är grymt klimatsmart.

2008-08-04 @ 15:50:24
URL: http://papamac.blogg.se/
Postat av: Lennart

Vet inte om jag kan ändra på så mycket mer. Åker spårvagn till jobbet, kör gas- eller E85-bil när jag måste köra, har bara lågenergilampor hemma (utom i två lampor som det inte finns någon till), använder inte standby, har vattenkokare, sopsorterar, tror nästan jag har slutat äta kött. Det finns säkert något jag har missat, tror inte jag är alldeles perfekt.

2008-08-04 @ 17:43:01
URL: http://trannel.blogg.se/
Postat av: Hanna

B: Bra början.

Fia: Ahh, här finns kapacitet :)

Tess: Jag blir glad att du säger det! Det är det viktigaste!

Cosmic: Tror du kommer gilla nästa mål.

Magnus: Och snygg. Nå, tunnsått har det väl varit länge. Vad har du/ska du göra i år?

Lennart: Vem är det? Alla gör förhoppningsvis sitt bästa.

2008-08-04 @ 18:39:32
URL: http://hannasplats.blogg.se/

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0