Könsbalans, tack!

Jag har precis börjat läsa Könsbalans av Mian Lodalen och Anna-Klara Bratt. Efter två sidor kände jag hur adrenalinet rusade runt i kroppen, jag hade ena armen i vädret i ren segergest. Det här är precis vad jag behöver!

Jag måste köpa boken och daska den i bordet på Vimsen på jobbet. Allt står där, allt jag behöver klä i ord, det finns där. Mannen är norm i samhället och kvinnan är underordnad i könsmaktsordningen. Det är inga konstigheter. Snarare självklarheter. Men efter att jag alltid får mothugg på dessa självklarheter behöver jag bara få läsa om det svart på vitt.

Jag har hittills slukat några sidor, men blir så galen att jag inte finner ro att fortsätta.

För det allt handlar om är att folk säger att det ena och andra inte alls beror på ojämställdhet. Men det är ju för att vi vant oss vid hur samhället ser ut. Det handlar om att vi inte värderar det manliga och kvinnliga likadant, det ses ner på typiskt kvinnligt.

Folk säger att kvinnor inte alls har sämre lön. Men det har de. Jo, men det beror på att de jobbar mindre. Till viss del kanske. Men efter att man sorterat bort alla undantag så finns bara en sak kvar: olika lön för samma jobb. Det trots att fler kvinnor utbildar sig än män, fler kvinnor tar högre examen än män. Ändå har kvinnor sämre lön.

Förklara det!

Och i min värld handlar det inte om lönen, främst. Men det är en bra måttstock.

Läs boken!

image125


Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer
Postat av: Lina

spännande. Den skA JAG läsa. Alltid skönt med kött på benen. Har läst kurser i genus på univ, men de har vart otroigt kassa och underprioriterade av institutionerna (vilket bekräftar allt)

2007-09-09 @ 09:59:23
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Hanna

Det var samma hos oss. Så otoligt dåliga genusföreläsningar hade vi att man blir kraftigt störd! Då får man läsa själv helt enkelt!

2007-09-09 @ 12:25:56
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: mian lodalen

hej
kul att du gillar vår bok(:
hur gick det? köpte du in boken t chefen?
Kanske e det chefen som borde pröjsa boken till arbetsplatsen, om han/hon vågar?
allt gott
mian

2007-11-02 @ 13:38:01

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0