En Gore som förstår

Stina (Lundberg Dabrowski) är en person som dykt upp i mitt vardagsrum under hela mitt liv. Minns inte vad hennes program hette på den tiden, men det var mycket skuttande med Stina när jag var liten - och tv:n stod på i min familj varje gång.

Ikväll var Al Gore och gästade henne. Han verkar vara en ovanligt sympatisk amerikan. Jag ska inte säga att jag ogillar alla amerikaner, men min historia har många bevis på att jag sällan kommer överens med amerikaner. Av någon anledning. Det är något med helt olika typ av humor, värderingar och syn på det mesta. Al Gore är i alla fall en amerikansk politiker som tar klimatförändringarna på allvar. Och det ska han ha kred för.

Ett litet citat från honom: "Ibland tar det lite tid innan man kan se samband mellan olika saker." Han syftade bland annat på klimatförändringarna som ju faktiskt börjat debatterats mer de senaste åren. Men ibland undrar jag om jag är överintelligent - för det här var saker jag förstod redan när jag var liten. Jag förstod att människans livsstil påverkar miljön och att vi måste börja göra något för att förändra oss - inte miljön. Hur lång tid ska det behöva ta? Och hur korkad, blind och döv är man om man inte förstår att allt som inte är naturligt i miljön (säg bilar, avgaser, framställning av plast, skogsskövling, för att nämna några saker..) påverkar miljön åt ett håll som kan vara svårt att förutse innan.

Gör något nu! All kan göra något! Det är faktiskt den enda lilla uppmaning jag kan komma med den här kvällen.

Kommentarer
Postat av: nollåttan

usch, ja, det där med miljön ger mig big time ÅNGEST. Jag har ingen bild längre, jag åker nästan uteslutande kollektivt, försöker välja tåg framför flyg - eller bil med flera personer i! men ack, om ALLA kunde bidra....

2007-04-01 @ 00:09:41
URL: http://www.nollattan.blogg.se
Postat av: Fröet

ja, nog ger de ångest alltid:( har du sett Al Gores film? Mkt skrämmande. Undra hur världen hade sett om han blev president. Eller snarare, undra om han hade hållit fast vid sina värderingar även om han blev president. makt har ju en tendens att vara negativt tyvärr:/

2007-04-01 @ 11:03:57
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Hanna

Nollåttan: Det är bra. Bara man reflekterar över sina val...

Fröet: Det är sant. Det är antagligen få som håller fast vid sina ideal när de väl sitter vid makten.

2007-04-01 @ 11:06:16
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Fidolin

Ja det är verkligen skrämmande, får hoppas alla kan få upp ögonen någongång och bidra!

2007-04-01 @ 11:15:04
URL: http://fidolin.blogg.se
Postat av: Hanna

Fidolin: Jag hoppas..

2007-04-01 @ 11:23:13
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Anonym

Jag tycker att jag också i ett tidigt stadium insåg problemet med vår levnadsstil och följderna, något som även debatterades flitigt i skolan på högstadiet men främst gymnasiet. Jag tycker att alla blev väldigt medvetna där, men eftersom det kändes lite som att resten av samhället inte brydde sig var någ steget långt till att faktiskt göra något för att förändra.
Förra året känndes det som att klimatfrågan upp på allvar. Kvällstidningarna, morgontidningarna, och tv-nyheterna gjorde en stor grej av det, samtidigt kom al gores film mm. DN Motor har tex. börjat tycka bättre om miljöbilar i mycket större omfattning än tidigare då de redaktionen knappt brydde sig om det.
Men jag undrar ändå hur mycket som är människans fel. Självklart kan vi inte fortsätta leva som vi gör; dvs. ständigt öka vår konsumtion, suga ut jordens resurser och inte tillföra något. Lyckas vi inte bli bättre på det kan man nog med säkerhet säga att klimatförändringarna är en direkt konsekvens av människans åverkan på naturen. Men eftersom klimatetförändringar också är något som förändras av sig självt över tid, det går typ 100-150-årscykler, är kanske allt vi ser bara något naturligt? Här i Gbg slogs tex. i dagarna värmerekord från när mätningarna började göras, kring 1860 lr nått, dvs 100-150 år sedan.
Så vad jag vill säga är att problemet är mer komplext än man först kan tro. Jag vill inte påstå att du inte insett detta, det har du säkert gjort. Men du borde skriva om det också! Viktigt att belysa så många sidor som möjligt av problemet för att bli trovärdig. Problemet är väl snarare att det tar tid att vara mer grundlig och då kanske ingen läser det du skriver för att det känns för långt. Lite som Noam Chomskys propagandateori om du läst den. Fast du kanske inte är så stor opininonsbildare ändå.. Nu ska jag sluta skriva och ut och njuta av solen! =)

2007-04-01 @ 13:15:03
Postat av: Hanna

Anonym (Henrik): Det här var lätt den längsta kommentaren jag någonsin fått, med många bra tankar i förstås.

Klimatförändringarna går säkerligen också i cykler. Och det är något som man bör ta upp i sammanhanget. Mina blogginlägg bygger dock mest på en känsla jag har och som jag vill utveckla. Dessutom tror jag att många VÄLJER att tro att det bara är en naturlig del av jordens utveckling att vi går mot ett varmare klimat eller väljer att tro på de forskare som säger att människans påverkan inte alls har med saken att göra. Mest för att det är bekvämast så. Då kan vi köra på, business as usual, och slippa tänka på jobbiga saker som att ändra vår livsstil. Jag skriver alltså om det som jag vill lägga tonvikten på. Skulle jag lägga upp en argumentation skulle jag givetvis ta med även vederläggelser som går emot mina argument. Eller om hela bloggen gick ut på miljö och klimatförändringar. Nu är det mest att det är något som tar upp mina tankar ganska mycket och som därför kommer ut i form av blogginlägg.

Men tack för påvisandet. Måste nog göra lite grundligare research på området innan jag ger mig in i sakargumenten på djupare nivå.

2007-04-01 @ 19:35:49
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Robert Johansson

Al Gore sympatisk? Om man tycker att det är sympatiskt att under hela sitt liv tagit mutor från oljebolaget Occidental petroluem för att underlätta deras borrningar i känsliga naturområden i USA och Colombia så visst är han sympatisk. Man kan även ställa sig djupt frågande till att hans klimatengagemang kommer igång på allvar strax efter han via London baserade investmentbolaget GIM fått en 15% ägarandel i de två största handelsplatserna för utsläppsrätter. Slump eller inte?

2008-02-17 @ 11:27:21

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0