Köttätare

Det här tyckte jag kändes som en tänkvärd artikel. Allt kött vi sätter i oss spär på miljöproblemen.

Intressant är att det går åt 500 liter vatten att producera ett kilo potatis, vilket i sig känns ganska mycket. Men det går åt 100 000 liter vatten åt att producera ett kilo kött. Jag tänker på att det är många som får gå många mil om dagen för att kunna sörpla i sig dagsbehovet av vatten.

Jag har också läst flertalet rapporter om att det släpps ut mycket växthusgaser för att producera kött. Kan ju vara värt att tänka på i alla fall, innan man ger sig in i Atkinsträsket. Istället för att exempelvis börja jogga.

Andra bloggar om: , ,

Kommentarer
Postat av: Fröet

bra at du tar upp det. Inte många som tänker i de banorna!

2007-07-25 @ 09:08:41
URL: http://litenfro.blogg.se
Postat av: Therrorese

Det där var en annorlunda vinkling på det hela. Jag skulle nog dock ha svårt att inte äta kött. Men det blir iofs mest köttfärs och det kanske inte är lika illa...?? :)

2007-07-25 @ 09:23:45
URL: http://therrorese.blogg.se
Postat av: Hanna

Fröet: Antagligen inte. Men de kanske börjar efter allt regnande i typ Skåne...
Therror: Samma här, men att uteslutande äta kött finns det kanske poänger med att inte göra. Jag äter faktiskt också nästan bara köttfärs (fågel och fisk förstås) och nästan aldrig fläskkött exemeplvis. Jo, bacon ibland...

2007-07-25 @ 09:31:55
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Ellinor

Jepp- värt att tänka på ibland. Miljöbovar finns i mina tankar extra mycket idag...

2007-07-25 @ 09:38:30
URL: http://mariaellinor.blogg.se
Postat av: Fia

Ja man tänker inte ofta på det, äter väl inte jätte mycket kött jag heller, mest köttfärs och fågel...klart det kan bli nån biff då och då också, men inte jämt.

2007-07-25 @ 09:40:51
URL: http://fiasdiary.blogg.se
Postat av: Hanna

Ellinor: Jag förstår det...
Fia: Tänktvärt är det...

2007-07-25 @ 10:33:58
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: rosenblom

Herregud vilka ledsamma människor... Det finns väl ändå annan proteinrik kost än just bara kött? Och om alla skulle tjocka på sig genom att bara äta potatis, vilket verkar vara uppmaningen, så skulle ingen orka gå någonstans och då skulle bränsleförbrukningen öka enormt och jag kan tänka mig att det drar mer bränsle att transportera tjocka än mindre tjocka. Så var hamnar vi då? Om vi låter bli att äta överhuvudtaget så förbrukar vi ju ännu mindre vatten. Det måste vara det optimala.

2007-07-25 @ 11:39:09
URL: http://rosenblom.blogg.se
Postat av: rosenblom

lustigt också hur köttfärs inte verkar vara kött... att producera köttfärs kräver ju ytterligare ett moment vilket leder till ytterligare energiförbrukning vilket gör färsen till en ännu större miljöbov... Så "jag äter bara köttfärs" är väl inte så fördelaktigt att skryta med...

2007-07-25 @ 11:44:32
URL: http://rosenblom.blogg.se
Postat av: Magnus

Här ställs verklingen den globala fördelningspolitiken på sin spets. Vill vi i väst verkligen att u-länderna ska få det lika bra som vi? Vad är vi beredda att avstå?

2007-07-25 @ 11:53:29
URL: http://papamac.blogg.se
Postat av: Hanna

Rosenblom: "Bara köttfärs" var mer som en kontrast till att äta kött hela tiden. Jag äter inte köttfärs varje dag, och således inte heller kött. Tanken sträckte sig nog längre än vad som skrevs ut. Jag menade inte på något vis att just köttfärs skulle vara bättre...
Magnus: Mmm... det är märkligt, för alla verkar fokusera just på hur vi ska få andra länder att avstå från utveckling, när det i själva verket handlar om att vi alla måste avstå och försaka. Omläggning i livsstil är nödvändigt. Jag blir nästan vansinnig när företag exempelvis försöker ge bort mobiltelefoner och annat på gatan för en billig peng så att folk ska byta ut sin nuvarande. Det är verkligen okynneskonsumtion - bland mycket annat förstås.

2007-07-25 @ 13:05:31
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: rosenblom

Hanna: Ni var ju fler som skrev så och det verkar ju skiljas på kött och kött för att själv inte vara skyldig... Köttfärs är ju inte kött. Typ. Eller så ändrades bara ämnet från miljöpolitik till matlagning... Lustigt oavsett vilket.

2007-07-25 @ 14:48:11
URL: http://rosenblom.blogg.se
Postat av: Hanna

Rosen: Det var inte heller för att försöka svära mig fri från någon form av skuld. Trots att man vet att det är dåligt för kroppen att röka, dricka sprit och äta socker gör folk det. Trots att jag vet att det är dåligt för miljön att äta kött som transporterats gör jag det istället för att odla mina egna grönsaker. Inlägget kom till för att sprida någon form av medvetenhet så att man åtminstone kan göra ett val baserat på någon form utav konsekvensanalys.

2007-07-25 @ 15:13:40
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: rosenblom

Hanna: Och det var inte heller en attack mot DIG och dina åsikter. Ok? ;-) Gillar typen av inlägg men inte innehållet i artikeln. För man kan som sagt tillgodogöra sig rikligt med proteiner ur andra födor än kött. Och så är det möjligt att inte äta alls och spara massor av vatten... Tror dessutom siffrorna är lögn.

2007-07-25 @ 16:55:33
URL: http://rosenblom.blogg.se
Postat av: Hanna

Rosen. Visst kan man det - kikärtor är underbart! Håller med om att artikeln på intet vis är ulitmat. Ibland får man helt enkelt nöja sig med det lilla ;)

2007-07-25 @ 17:50:09
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Blingbling

Alltså, hur kan det gå åt så mycket vatten till 1 kg kött. Har man mätat hur mycket vatten en kossa dricker under sin livstid, eller vad är det man mätat? Jisses. Det betyder att jag gjort av med, få se nu.... Miljontals liter vatten i sommar. Mama mia. Jag vågar nog inte spola i toaletten ikväll, för nu fick jag dåligt samvete. Undra hur många liter vatten det går åt på ett kg Blingbling. Tjitt.

2007-07-25 @ 19:09:30
URL: http://blingbling.webblogg.se/
Postat av: Hanna

Bling: Hehe... En spolning om dan borde väl räcka...

2007-07-25 @ 22:49:08
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: skogsfrun

Hittade din blogg när jag sökte på Köttätare! och hittade en själsfrände i alla fall när det gäller våra matvanor;) På min blogg har jag nu en enkät om just detta och köttätarna leder trist nog, tänkte fråga om du vill bättra på resultatet lite;)
Jag har också ett inlägg om ung. samma saker som tas upp här. Nu ska jag kika vidare i din blogg. ha det gott:)

2007-11-07 @ 09:05:57
URL: http://barasaras.bloggagratis.se
Postat av: Jakubmathilde

Thank you for the card so that I may look on the website. I love the picutres. I will continue to look on the website to observe you latest pictures.

2008-09-04 @ 09:12:47
URL: http://jakubmathilde.blogspot.com

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0