Kvinnsklig eller manlig

Idag blev jag så förbannad när jag läste Språkriktighetsboken att jag var nära att gå ut i korridoren och skrika. Det fanns bara ingen att skrika till.

Den tyckte i alla fall att man skulle undvika ord som idrottsman och istället skriva idrottare för att komma bort från orden -man. Men om det inte fanns något bra ersättningsord som vid talesman (man bör tydligen undvika talesperson) så gick det ändå bra.

Däremot bör man genast ta bort ord som sjuksköterska och barnmorska som könsneutralt. 

Därför att det är så hemskt att det är en kvinnsklig ändelse?

Jo, vi vet att -man varit könsneutralt för alltid. Men det gör inte att det är mer rätt för det. Varför kan inte -ska vara könsneutralt i de avseenden då det alltid varit så?

Språket behåller en mansnormerande prägel. Det är det här jag måste arbeta med. Eller mot!


Andra bloggar om: , ,

Kommentarer
Postat av: dahl

Varför är det så Hanna?
Varför har språket manlig prägel alltså?
Rent historiskt.

2007-08-10 @ 10:28:51
URL: http://dahldahl.blogg.se
Postat av: sanna

Ha en bra dag :)

2007-08-10 @ 10:28:53
URL: http://wiiiberg.tjejsajten.se
Postat av: Fia

Ja det är konstigt tycker jag! Jag har också tänkt mycket på varför man inom sporten säger tex Fotboll (när män spelar) och Dam Fotboll, hmmm, som om det inte är riktig fotboll om damer spelar? Varför kan man inte säga Fotboll till båda eller herr fotboll då när män spelar?

2007-08-10 @ 11:04:16
URL: http://fiasdiary.blogg.se
Postat av: Marina

Tänkvärda tankar.

2007-08-10 @ 11:23:03
URL: http://wondrous.blogg.se
Postat av: Magnus

Ja, det där är skumt. I mitt yrke är det väl ingen som säger magister längre, däremot har jag blivit kallad fröken ett par gånger. Självklart ska man behålla sjuksköterska inte bara ur ett genusperspektiv utan även för att det redan finns en kategori sjukskötare som har lägre lön...

2007-08-10 @ 11:33:08
URL: http://papamac.blogg.se
Postat av: Hanna

Dahl: Kvinnorna hade förr inte så stort inflytande i samhället och det var främst där grunden för språkbruket lades. De som har makten skapar också språket runt den.
Sanna: Tack, du med!
Fia: Det är sant. På samma sätt som det oftare talas om kvinnliga simmare än manliga. Det är någonstans ändå som att de "könsneutrala" orden förutsätts vara män. Så länge man inte sätter kvinna framför.
Marina: :)
Magnus: Hehe.. fröken PapaMac. Där finns ju iaf det neutrala ordet lärare.
Vad gäller just sjuksköterska och barnmorska som var de ord som förekom, så fanns i dagsläget inte bra ersättningsord, utan man skulle helst hitta på nya. Kanske kan man komma med lite förslag själv. :)

2007-08-10 @ 12:28:16
URL: http://hannasplats.blogg.se
Postat av: Staffan

Eftersom jag är något så svårkombinerat som traditionalistisk feminist vet jag inte alls vilken sida jag ska stå på i den här diskussionen, framförallt eftersom det ändå alltid handlar om vad personen som ser ordet ifråga läser in i det. Men kom ihåg att kvinnan fortfarande har patent på ett av de finaste könsneutrala orden: represen-tant...

2007-08-10 @ 14:12:36
URL: http://sporre.blogg.se
Postat av: Hanna

Staffan: Visst handlar det om vad man väger in i ett ord. Samtidigt kan man tycka att det är konstigt att kvinnor alltid fått hantera att ord som är normerande handlar om män - människa, talesman o.s.v. Samtidigt kan man inte ett ord som är könsneutralt som syftar på en kvinnsklig ändelse. Jag tycker det är skumt... Representant undantagen förstås ... =)

2007-08-12 @ 19:12:35
URL: http://hannasplats.blogg.se

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0