I skogen bor djur

Vilket djurliv jag har haft idag. Det började med full dramatik redan vid nio imorse när jag skulle gå i skogen. Jag hör att det brakar till precis till höger om mig. När jag tittar upp rör sig buskar och träd och något stort kommer emot mig. Jag tänker "bara det inte är en älg" där jag står med en bit hushållspapper i näven, och börjar backa lite. Sedan tittar jag åt vänster där buskarna också rör på sig. Något utstöter ett varningläte som låter som ett tjut. Då ser jag rådjuret till höger som galopperar runt i cirkel osäker på vart det ska ta vägen. Till vänster inser jag i alla fall att det är en hund som springer och jag tänker att folk borde hålla sina hundar kopplade, eller i alla fall borta från vår tomt där de skrämmer upp våra rådjur. Rådjuret stannar upp och tittar på mig och jag pratar lite lugnande med det. Sedan springer det vidare emot hunden som lufsar efter. Jag står lite chokad och undrar om jag ska våga sätta mig ner eller om de tänker komma tillbaka igen.

Nedanför vår trapp precis efteråt hör jag hur något piper och jag tittar till och förväntar mig se en fågelunge som trillat ur boet. Istället kryper något väldigt litet, svart och "runt" förbi mig och in i det lite högre gräset. Jag undrar förvånat vad jag sett och inser att jag glömt ta på mig brillorna, vilket gör mig halvblind. Sedan inser jag att det måste varit en mus av något slag.

På eftermiddagen släpar mamma ner mig till ängen för att plocka blommor. Jag säger att jag inte är så mycket för sånt och låter henne plocka medan jag tjattrar på som sällskap. Då hör jag hur det prasslar till en bit ifrån mig och mamma ropar "orm". Jaha, det var det också. "De som har sick-sack på ryggen, är det de som är huggormar" frågar hon sen. Jag nickar tyst.

Till råga på allt lyckas jag riva upp ett antal myrbon när jag gräver runt bland grästuvorna på berget. De springer runt med sina ägg och när de precis lugnat sig lyckas jag gräva upp deras nya hem. Jag undrar för övrigt hur de gör när de ska hitta ett nytt hem. Och om någon hittar den perfekta gläntan att bygga bo i, hur kommunicerar han till de andra: "Hörrni killar, jag har hittat värsta platsen. Kom hit med ägg och lite barr så bygger vi!"

Nu är jag i alla fall åter i la stada och jag hoppas att jag inte fått med mig några husdjur hem. Inga fästingar i alla fall.

Kommentarer

Skicka flaskpost

Namn:
Kom ihåg mig till nästa flaskpost

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0